Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

PENSII 2022: Crește contribuția la pilonul doi de pensii private obligatorii. Care este motivul

Publicat

Contribuția la pilonul doi de pensii va crește, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de către Ministerul Muncii.

Obiectul actului normativ este majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%.

Vezi și PENSII 2022: Ce beneficii au persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv condiții deosebite sau speciale

Potrivit prevederilor Legii nr. 411/2004, republicată, privind fondurile de pensii administrate privat, începând cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contribuție la fondul de pensii este de 3,75%.

Contribuția la fondul de pensii este parte din contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuția de asigurări sociale.

Baza de calcul, reținerea și termenele de plată a contribuției la fondul de pensii sunt aceleași cu cele stabilite pentru contribuția de asigurări sociale, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

De ce este propusă creșterea contribuției la Pilonul doi de pensii

Potrivit documentului, creșterea contribuției pentru pilonul doi pensii cu un punct procentual, de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75%, în 2024, este propusă având în vedere că este asumată în Planul Național de Reziliență și Redresare – PNRR și în Programul de Guvernare.

”Mecanismul de Redresare și Reziliență oferă sprijin direct pentru atingerea rezultatelor și implementarea reformelor și a investițiilor publice ale Statelor Membre ca răspuns la provocările identificate în Semestrul European.

Îndeplinirea acestei măsuri este necesară pentru a se asigura respectarea termenelor din PNRR, Componenta C8, R6, jalon 213, contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare”, se arată în document.

Potrivit aceleiași surse, 31 martie 2022 este data până la care a fost asumată îndeplinirea jalonului 213 din PNRR – componentă a legislației necesare pentru a asigura sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

Reforma propusă în Programul Național pentru Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

Sindicatele se opun

Sindicatele afiliate Cartel Alfa atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă, că majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii private este în detrimentul pensiilor publice, acuzând guvernanţi că nu manifestă un egal interes şi pentru pensiile de stat (Pilonul I), potrivit adevărul.ro.

„Creşterea de la 3,75% la 4,75% înseamnă o reducere şi mai mare a resurselor pentru pilonul I de pensii, adică mai puţini bani la fondul public de pensii pentru pensiile aflate în plată. Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul nu cuprinde nici o analiză asupra impactului acestei măsuri”, susţin sindicatele.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax