Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

PENSII 2023: Cât costă cumpărarea unui an de vechime în muncă. Suma a crescut, odată cu majorarea salariilor

Impozit de 70% de la 1 iulie 2024

Publicat

Atenție: posibilitatea românilor de a cumpăra vechime în muncă expiră la finalul lunii august a anului 2023. Șeful Casei de Pensii a calculat cât costă cumpărarea unui an de vechime în muncă.

Creşte pensia, dar creşte şi preţul pe care românii îl vor plăti dacă vor să-şi cumpere ani de vechime pentru pensia la stat. Scumpirea vine odată cu creşterea salariului minim la 3.000 de lei.

Contribuția se raportează la salariul minim pe economie și este în proporție de 25%.

„Calcul este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, la Antena 3 CNN.

Deci este vorba de 750 de lei pe lună, înmulțit cu 12 luni, ceea ce înseamnă 9.000 de lei.

Cei care vor să cumpere, de exemplu, un an de vechime trebuie să scoată din buzunar 9.000 de lei.

Pot alege să plătească toți banii odată sau să facă plata eșalonat, după ce vor încheia un contract cu Casa de Pensii.

Românii care vor și au nevoie să facă acest lucru trebuie să se grăbească. Ei trebuie să semneze un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătească contribuția într-o singură tranșă sau în tranșe lunare până la data de 31 august 2023.

PENSII 2023: Vechimea în muncă se poate cumpăra și în acest an. Întrebări și răspunsuri despre plata retroactivă a contribuției

Legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Cum se calculează pensia minimă

Pensia minimă echivalează cu 40% din salariul minim brut şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani.

Astfel, la 11 ani de cotizare calculați, pensia ajunge la la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut și tot așa.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare.

Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sistem”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Cum se cumpără vechimea în muncă: Documente necesare

Potrivit Casei de Pensii, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul instituției, cu cartea de identitate în original și copie, dar şi alte documente.

Documente necesare pentru a cumpăra vechime la pensie:

  • Carte de identitate original + copie
  • Dosar carton cu șină
  • Formular deschidere contract în două exemplare
  • Declarație protecție date
  • Declarație pe propria răspundere.

În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.

Perioada până la care românii îşi pot cumpăra vechime în muncă ar putea fi prelungită, înspă acest lucru nu este sigur. Suntem la stadiul de proiect.

Cumpărarea vechimii în muncă: Propunere de prelungire până în 2026

Oana Ţoiu, USR, a depus un proiect de lege pentru prelungirea până în 2026 a termenului în care viitorii pensionari îşi pot cumpăra vechime în muncă.

Dacă iniţiativa va fi aprobată, „zeci de mii de români îşi vor putea completa anii de vechime” şi nu vor rămâne în afara sistemului de pensii contributiv.

„Sunt mulţi vârstnici care, sub şocurile facturilor la energie şi ale inflaţiei, nu au avut de unde să plătească contribuţiile pentru anii lipsă şi prelungirea termenului le va permite să obţină statutul de pensionar şi, implicit, pe cel de asigurat medical, esenţiale la bătrâneţe.

De asemenea, propunem introducerea posibilităţii unor tranşe inegale pentru cei care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare şi au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă”, a precizat Oana Ţoiu.

Proiectul propune prelungirea până la 1 septembrie 2026 a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială. Termenul actual este 1 septembrie 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate