Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensii recalculate pentru beneficiarii de sporuri sau alte bonusuri: ce adeverință trebuie. Precizările Casei de Pensii Alba

Publicat

pensii 2024

Pensii recalculate pentru beneficiarii de sporuri sau alte bonusuri. Casa Județeană de Pensii Alba a transmis marți precizări cu privire la depunerea documentelor care atestă realizarea sporurilor/veniturilor nepermanente și a veniturilor lunare brute, care pot fi valorificate conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. 

Legea nr. 360/2023 prevede că în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare, pensiile stabilite conform legislației anterioare și care au fost recalculate prin noua formulă prevăzută de noua lege vor fi recalculate din oficiu, prin valorificarea din adeverințele prezentate de beneficiari a veniturilor/sporurilor nepermanente sau a veniturilor lunare brute, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care nu au fost valorificate la stabilirea inițială a pensiilor asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

Astfel, pensiile urmează să fie recalculate pentru cei care au primit sporuri sau alte bonusuri. Aceştia însă trebuie să prezinte o adeverință de la fostul loc de muncă.

Este vorba de sporurile acordate înainte de 1 aprilie 2001, care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă.

„Din 2001 există un singur salariu brut în care sunt incluse toate sporurile, avem acea baza de date complet digitalizată”, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Pensii recalculate pentru beneficiarii de sporuri sau alte bonusuri. Ce adeverință trebuie

Potrivit Casei Județene de Pensii Alba, sunt avute în vedere:

  • adeverințe eliberate conform Ordinului ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor până la data de 1 septembrie 2023, intrat în vigoare la data de 18 iunie 2021;
  • adeverințe emise anterior Ordinului nr. 487/2021, cu condiția să îndeplinească condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut în anexa la Ordin dar care trebuie să aibă mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

Potrivit Legii nr. 360/2023, drepturile astfel recalculate se acordă de la data de 1 septembrie 2024.

Cererile de valorificare a sporurilor/veniturilor nepermanente, venituri lunare brute depuse după intrarea în vigoare a legii (1 septembrie 2024), vor fi însoțite de adeverințe eliberate conform Anexei 6 din lege.

Drepturile de pensie vor recalculate și acordate cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Vezi AICI model adeverință – Anexa 6 din Legea nr. 360/2023 (în format .pdf)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax