Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pensii speciale pentru aleșii locali. Codul Administrativ a fost votat în Camera Deputaților

Camera Deputatilor, Parlament

Publicat

Codul Administrativ a fost votat luni, 10 iulie, în Camera Deputaților cu 175 de voturi ,,pentru”, 33 ,,împotrivă” și 55 de abțineri.  În 11 iunie proiectul a fost votat în plenul Senatului.  Codul conține prevederi controversate precum pensiile speciale ale aleșilor locali, privilegii pentru parlamentari, dar și un articol care elimină  pragul existent de 20% din ponderea populației în ceea ce priveşte obligativitatea folosirii limbii materne în instituţiile publice.

Dezbaterile privind Codul Administrativ au fost de lungă durată. Proiectul a ajuns în ședința Camerei Deputaților de pe data de 27 iunie, dar a fost retrimis la comisie, pentru un raport suplimentar.

Proiectul a fost pe ordinea de zi de vot și pentru plenul din 5 iulie, dar a fost amânat.

Cea mai controversată prevedere este cea care acordă pensii speciale aleșilor locali, dar și privilegii pentru parlamentari (articolul 248): ,,Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”.

Între  prevederile incluse în proiect legislativ se regăsește și eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale, și montarea plăcuţele bilingve.

Sursă: biziday.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. zoro

    marți, 10.07.2018 at 15:39

    Pensiile speciale trebuie anulate toate ca sant o mare porcarie si sant tare curios cat mai indura romanii,norii se aduna si va iesi urat domnilor!!!!

  2. Margelatu

    miercuri, 18.07.2018 at 11:24

    Fara pensii speciale!!!
    Toata lumea sa primeasca dupa contributivitate!!!
    Mai ales politistii. Nu e normal sa iasa la pensie la 45 de ani cu pensie mai amre ca salariu. (Ex.: un agent de politie din Lupsa a iesit anul terecut la pensie cu 6000 lei.)
    Cat trebuie sa ai salariul si sa cotizezi pana la 65 de ani, ca sa primesti o asemenea pensie. Minim 20.000 lei.
    Nesimtire si bataie de joc fata de celelalte categorii de angajati!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax