Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensii speciale pentru magistrații asistenți de la CCR, votate de deputați. Cea mai mare pensie specială, încasată la Alba Iulia

Publicat

În plină dezbatere legată de pensiile speciale, mai precis de eliminarea lor, deputații decid că magistrații asistenți de la Curtea Constituțională merită o pensie de 80% din banii pe care i-au încasat în ultima lună.

Mai mult, păstrează și posibilitatea ca aceștia să încaseze sporuri enorme, raportate exact la ultima lună. 

Astfel, în ciuda declarațiilor, deputații au decis exact invers: 190 de voturi pentru, 76 împotrivă și 13 abțineri.

Proiect de lege adoptat prevede, printre altele, faptul că magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională vor putea beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Legea mai prevede că de pensia de serviciu nu beneficiază magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora cu privire la care s-a stabilit sancţiunea disciplinară a eliberării din funcţie.

Aceste persoane pot beneficia însă de pensie în sistemul public.

Propunerea legislativă urmează să fie votată de Senat, for decizional.

Context: Magistrații sunt cei mai avuți pensionari din sistemul public de pensii românesc. 10.222 de persoane cu pensii speciale („de serviciu”) erau plătite din sistemul public, conform datelor centralizate pentru luna martie 2023.

Cine plătește pensia specială

Pensiile speciale sunt plătite de toți cetățenii. Ea se compune din două surse:

  • Pensia specială bugetul asigurărilor sociale pentru partea de pensie aferentă sistemului contributiv, specific tuturor pensiilor din România, bazată pe punctajul mediu anual;
  • bugetul de stat pentru diferența dintre pensia de serviciu (stabilită în conformitate cu legea cu caracter special) și pensia aferentă din sistemul public de pensii.

Cine ar avea cea mai mare pensie specială din România

Europa Liberă scrie că cea mai mare pensie din România, de 50.359 de lei (peste 10.000 de euro), ar avea-o un locuitor al județului Alba.

Este vorba despre fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, care locuiește în prezent la Alba Iuia.

Acesta a ieșit la pensie în 2019, când se pregătea să candideze pentru un nou mandat. A renunțat însă la intenție, după acuzații cu privire la activitatea sa dinainte de 1989, respinse de acesta.

augustin lazar

Pensia cea mai mare din sistemul public de pensii românesc este de 3,36 ori mai mare decât salariul actualului președinte, Klaus Iohannis.

Acesta a avut, conform declarației de avere depuse în iulie 2022, un salariu de aproximativ 15 mii de lei (3.000 de euro) net, pe lună.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 10.05.2023 at 18:52

    Să vină Roman, Ignat şi ceilalţi guralivi să ne spună care a fost gândirea lor referitor la votul dat. Se vor face de râs. Deabia aşteaptă lumea să vă voteze iarâşi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax