Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Pensiile de peste 4.000 de lei, salvate de CCR. Plata contribuțiilor la sănătate, declarată neconstituțională

Publicat

Curtea Constituțională a României a anulat plata contribuțiilor de sănătate suplimentare pentru pensii mai mari de 4.000 de lei. Instituția consideră că această măsură luată de Guvern este neconstituțională. 

Decizia anunțată de CCR anulează de facto ordonanța Guvernului de anul trecut.

După ce decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, cei care au plătit deja aceste contribuții vor avea pensiile reîntregite, dar nu-și vor primi banii înapoi pentru contribuțiile plătite timp de un an.

  • În esenţă, Curtea a reţinut că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

Ordonanță de urgență adoptată în decembrie 2021 și care a intrat în vigoare din ianuarie 2022, prevede că toți pensionarii care au pensii mai mari de 4.000 de lei trebuie să plătească 10 % contribuție la sănătate, adică dublu față de toți ceilalți oameni.

Măsura a stârnit de la început controverse, existând încă de atunci voci care au acuzat Guvernul că a dat o ordonanță intenționa neconstituțională, care urma să pice la CCR.

Asta pentru pentru a menține astfel neatinse pensiile mari, în contextul unui joc de imagine cu privire la încercarea de a le reduce.

În România există acum 200.000 de pensionari care au peste 4.000 de lei pensie.

Mai exact, avem 108.000 de persoane care au pensii între 4.000 și 5.000 de lei și 91.000 de persoane care câștigă peste 5.000 de lei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax