Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pensiile speciale pentru aleșii locali: Deputații au avizat pozitiv noul proiect de lege. Banii, din bugetele locale din 2017

Publicat

deputati

Camera DeputatilorParlamentarii au refăcut proiectul de lege privind pensiile speciale ale aleșilor locali, declarat neconstituțional, în ianuarie, în unanimitate de către judecătorii de la CCR și pe care Guvernul l-a constestat, susținând că nu există bani la buget pentru o astfel de inițiativă legislativă.

Prin urmare, Comisia juridică și Comisia de muncă din Camera Deputaților au dat, joi, un nou raport favorabil acestui proiect de lege, care urmează să fie votat în plenul Camerei Deputaților, săptămâna viitoare, și apoi la Senat, cameră decizională în acest caz.

Deputații juriști au modificat, joi, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleșii locali. Banii ar putea veni din bugetele locale, după cum au precizat deputații din Comisia juridică și cea de muncă, în urma raportului dat. În contestația făcută de Guvern la CCR, se preciza că ar fi vorba de aproximativ 16.000 de beneficiari ai acestor pensii speciale, iar costurile s-ar ridica la 500 de milioane de lei. Deputații au ajuns la concluzia că acești bani ar putea veni din bugetele locale, rezolvând astfel o problemă de neconstituționalitate, așa cum solicita și CCR la începutul lunii ianuarie, potrivit Realitatea TV.

Citește și Legea pentru pensiile aleşilor locali, declarată neconstituţională. Cum motivează CCR decizia

Florin Iordache, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaților, a prezentat, la Parlament, modificările apărute în proiectul de lege. În acest context, Iordache a ținut să precizeze că nu sunt pensii speciale, ci „indemnizații”, iar acordarea lor este „o normalitate”. Potrivit acestuia, beneficiarii vor fi primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene și vicepreședinții. „Am ținut cont de observațiile CCR și am refăcut proiectul care a fost retrimis la reexaminare. Am definit foarte clar căror categorii se adresează acest proiect de lege și discutăm de indemnizații pentru primari, viceprimari, președinți de consilii județene și vicepreședinți. Sunt excluși consilierii locali și consilierii județeni. Am prevăzut foarte clar că pentru a primi această indemnizație este necesar minimum un mandat întreg, restul primesc fracție în funcție de câte luni a avut respectivul ales. Am stabilit foarte clar că dacă un ales local a fost și parlamentar nu poate primi această indemnizație concomitent cu indemnizația de parlamentar”, a declarat Florin Iordache.

„Am stabilit că această indemnizație, în condițiile în care îndeplinește condițiile de vârstă și este pensionat, potrivit legii, și nu anticipat. Dacă a fost condamnat pentru fapte de corupție în perioada mandatului respectiv, nu poate primi această indemnizație și am stabilit ca această indemnizație să intre în vigoare cu 1 ianuarie 2017, iar prin norme comune ale Ministerului Muncii, Ministerului Administrației  cât și Ministerului de Finanțe, prin norme comune se stabilesc formatul de cerere, cui i se adresează, dar e foarte important că în sesizarea către Curte era trecut Ministerul Dezvoltării ca sursă de finanțare, ca sursă este bugetul local și cererea se face către consiliul local sau consiliul județean al cărui membru a fost fostul ales local”, a mai spus Iordache.

Potrivit deputatului, primarii care sunt condamnați pentru fapte de corupție nu mai primesc această indemnizație.

Ce pensii iau aleșii pentru un mandat:

– primarul general al Capitalei – 2.130 lei;

– şef de consiliu judeţean – 1.746 lei;

– primar municipiu reşedinţă de judeţ cu peste 150.000 de locuitori – 1.646 lei;

– primar comună cu până în 3.000 de locuitori – 1.009 lei.

În România sunt 16.931 localități, adică tot atâtea primării

– 103 municipii;

– 217 oraşe;

– 473 localităţi componente ale oraşelor;- 2.861 sate reşedinţă de comună;

– 12.487 sate componente ale comunelor;

– 470 sate aparţinătoare municipiilor şi oraşelor.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax