Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensionarii care pot cere recalcularea pensiei în fiecare an. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

pensii 2024

Publicat

Pensionarii care pot cere recalcularea pensiei în fiecare an. Pensionarii care continuă să lucreze și să contribuie la asigurările sociale au dreptul să solicite recalcularea pensiei, pentru a include noul stagiu de cotizare.

Potrivit legii, recalcularea pensiei poate fi solicitată o singură dată pe an.

Pensionarii care pot cere recalcularea pensiei în fiecare an

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pensionarii care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă și continuă să lucreze și să contribuie la sistemul de asigurări sociale după momentul pensionării au dreptul să solicite recalcularea pensiei.

Această recalculare permite valorificarea stagiului de cotizare suplimentar, prin adăugarea perioadelor de muncă desfășurate după pensionare.

Potrivit Legii nr. 360/2023, recalcularea pensiei poate fi solicitată o singură dată pe an, spre deosebire de perioada de până la 31 august 2024, când recalcularea era posibilă de mai multe ori pe an.

Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate.

Citește și: Cine poate cumula pensia cu salariul? Situațiile în care pensionarii pot cumula pensia cu alte venituri. Precizările CNPP

Condiții pentru a cumula pensia cu salariul

Potrivit CNPP, pensionarii sistemului public de pensii au posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri în anumite situații.

Mai exact, pensionarii pot cumula pensia cu salariul dacă realizează venituri din activități pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale.

De asemenea, pensionarii care activează ca prestatori casnici pot beneficia de acest cumul, potrivit Legii nr. 111/2022, indiferent de nivelul veniturilor obținute.

O noutate introdusă de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii este că și pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate