Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Pensionarii cu venituri mici vor primi diferențiat ”ajutorul de 1200 de lei”. Câți bani vor primi cei cu pensie de 1600 de lei

Publicat

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni seara că niciun pensionar din România nu va primi mai puțin de 2.200 de lei în luna ianuarie. Măsura de ajutor la a pensie în luna ianuarie vizează peste 2.500.000 de pensionari. 

Sprijinul pentru pensionari pe perioada de iarnă este susţinut de coaliţia de guvernare, iar ordonanţa care reglementează această măsură intră marţi în procesul de avizare, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Aproximativ jumătate dintre pensionarii din România vor primi ajutor financiar din partea statului, în luna ianuarie, pentru a-și achita facturile. Prețurile au crescut și, chiar dacă pensiile de majorează cu 10% de la 1 ianuarie, statul a considerat că pensionarii au nevoie de un ajutor financiar pentru a trece peste această iarnă.

A 13-a pensie se aproba vineri și se va da în ianuarie 2022

Cel mai probabil, Guvernul va adopta vineri proiectul de ordonanță de urgență iar banii pentru pensionari vor ajunge la aceștia în același timp cu pensia.

„Am fost prezent la şedinţa coaliţiei pentru a susţine practic ultima măsură din pachetul social care nu este transformată în act normativ şi anume acel sprijin pe care pensionarii, toţi acei pensionari care au valoarea pensiei până în 1.600 de lei, după majorarea valorii punctului de pensie, vor primi acel sprijin pentru a susţine facturile pe timp de iarnă.

S-a mers pe principiul de solidaritate şi echitate socială. Mă bucur că toţi membrii coaliţiei au înţeles şi au acceptat această măsură care este dată pentru a-i sprijini pe cei mai nevoiaşi dintre părinţii şi bunicii noştri”, a declarat Budăi, la finalul şedinţei de luni a coaliţiei de guvernare.

Niciun pensionar nu va avea mai puțin de 2200 de lei

El a adăugat că nu va exista în luna ianuarie nicio persoană care să nu încaseze ca venituri, cumulat pensie plus sprijin, suma de 2.200 de lei.

„Deci sprijinul va creşte de la 1.600 de lei până în valoarea de 1.000 de lei. Cei cu valoare de 1.000 de lei vor încasa 1.200 de lei, astfel încât cu pensia să aibă 2.200 de lei.

Deci, 2.500.000 de suflete din România nu vor avea în luna ianuarie un venit mai mic de 2.200 de lei. Asta va însemna ca mâine dimineaţă, deja am ordonanţa scrisă, va intra în cadrul Ministerului Muncii, pe avizare internă.

Mâine mi s-a promis de către ministrul Finanţelor că voi avea şi avizul Ministerului Finanţelor. Trebuie să discut şi cu domnul Cătălin Predoiu, astfel încât şi avizul Ministerului Justiţiei să iasă cât mai repede”, a precizat ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, impactul bugetar este de 2,56 miliarde de lei şi va fi asigurat din bugetul de stat.

„Imediat, în zilele următoare, noi trebuie să intrăm cu tipărirea mandatelor poştale. Acele mandate vor conţine majorarea valorii punctului de pensie, majorarea pensiei minime şi vor conţine o căsuţă suplimentară, din luna ianuarie, cu acest sprijin”, a menţionat el.

Ministrul Muncii a dat, săptămâna trecută, asigurări că pensionarii cu venituri mici vor primi ajutorul anunțat în urmă cu trei săptămâni. Legat de acest ajutor suplimentar în bani ministrul a zis că nu se pune problema dacă se dă sau nu, ci „discuții sunt pentru forma finală, nu dacă să se dea sau să nu se dea”.

Ajutorul se va acorda diferențiat. Cei cu pensii de 1600 de lei vor primi un ajutor de 600 de lei

Conform ultimelor informații ajutorul de 1.200 de lei pe care urmau să-l primească toți pensionarii cu pensii mici, în luna ianuarie, va fi acordat diferențiat. Vor beneficia de 1.200 de lei doar cei care au pensii mai mici sau egale cu 1.000 de lei pe lună.

Pentru ceilalți pensionari, care depășesc această sumă, valoarea ajutorului acordat de guvern va scădea, după cum precizează sursa citată. Pe cale de consecință, cei care primesc o pensie de 1.600 de lei vor beneficia, în luna ianuarie, de un ajutor în cuantum de doar 600 de lei. Adică jumătate din ceea ce promitea ministrul Marius Budăi.

Toți pensionarii care au pensia cuprinsă între 1000 și 1600 de lei vor primi ajutor astfel încât venitul pe luna ianuarie să ajungă la 2200 de lei, astfel:

  • – La o pensie de 1000 lei – ajutorul de la stat este de 1200 lei
  • – La o pensie de 1350 lei – ajutorul de la stat este de 850 lei
  • – La o pensie de 1600 lei – ajutorul de la stat este de 600 lei

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, explicații despre cum s-au calculat sumele la ajutorul pentru pensionarii cu venituri mici

„Pensionarii cu veniturile cele mai mici primesc un ajutor, astfel încât oricine are pensia cuprinsă între 1.000 şi 1.600 de lei să ajungă la venituri de 2.200 de lei în luna ianuarie. Astfel – şi acestea sunt cifrele concrete – ajutorul va fi acordat diferenţiat.

Cine are pensia de 1.000 de lei va primi un ajutor de 1.200 de lei. Cine are pensia de 1.001 va primi un ajutor de 1.199 de lei.

Cine are pensia de 1.002 lei va primi un ajutor de 1.198 de lei, iar ajutorul va scădea pe măsură ce pensia este mai mare.

Astfel că persoanele cu 1.600 de lei pensie vor primi 600 de lei acest ajutor, sprijin financiar din partea guvernului”, a declarat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a explicat că „s-au făcut calcule aplicate, care începând de astăzi vor fi şi implementate în legea bugetului de stat”.

„De aceea, chiar am solicitat de la Ministerul de Finanţe ultimele calcule. Ceea ce vă prezint sunt informaţii fierbinţi, cum se spune, foarte foarte noi şi acestea vor rămâne în vigoare, nu se vor mai modifica”, a mai explicat Firea.

Ministrul a mai precizat că „ajutorul financiar se acordă o singură dată, în luna ianuarie, unui număr total de aproape 2 milioane şi jumătate de pensionari”

Promisiunile PSD din luna noiembrie.: Ajutor de încălzire de 1200 lei pentru TOȚI pensionarii cu venituri sub 1600 de lei

Noul ministru al muncii, Marius Budăi susținea, în timpul negocierilor pentru formarea coaliției PSD – PNL – UDMR, că introducerea unui ajutor de 1.200 de lei pentru toți cei care au pensii mai mici de 1.600 de lei, este un lucru bun.

„Acest proiect mi se pare extrem de bun. L-am negociat în momentul în care am discutat pachetul social, eu sunt extrem de mulţumit de pachetul social care a ieşit din negocieri.

Până la urmă, la întâlnirile politice, Marcel Ciolacu a reuşit să impună în gândirea social democrată şi iată că gândim ca începând din prima lună de guvernare, de la 1 ianuarie, să încercăm să rezolvăm din problemele apărute din cauza valului de scumpiri apărute din ultimul timp.

Vine această sumă de 1.200 de lei pentru pensiile cuprinse între 1.000 şi 1.600 lei, vin pentru pensionarii care au pensia minimă, adică 800 lei, vor primi câte 200 lei în fiecare lună de acum încolo, deci pensia minimă practic se va majora cu 200 lei, de la 800 la 1.000 lei”, promitea ministrul PSD, în luna noiembrie.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Veli neriman

    joi, 13.01.2022 at 10:36

    Ajutorulla pensionari au venit pe cupon dar banii nu au venit, cad vor primi pensionari ajutorul. Multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate