Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Percheziții ale polițiștilor DGA Alba Iulia la mai mulți ”colegi” de la rutieră din Sibiu, bănuiți că au luat șpagă

Publicat

YouTube video

Polițiștii Direcției Generale Anticorupție Alba Iulia, alături de colegii din Sibiu, Brașov și Cluj, au realizat miercuri, 19 mai, 17 percheziții domiciliare într-un dosar în care 25 de agenți de polițiev rutieră ai IPJ Sibiu sunt bănuiți că au luat spagă de la diverși șoferi care ar fi încălcat Codul Rutier, scrie publicația românia24.ro.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu și polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală și serviciile județene Sibiu, Alba, Brașov și Cluj pun în executare, miercuri, 17 mandate de percheziție domiciliară pentru probarea unor infracțiuni de corupție într-o cauză penală în care sunt suspectați 25 agenți de poliție din cadrul IPJ Sibiu.

Totodată, sunt puse în executare 33 de mandate de aducere și 3 ordonanțe de predare înscrisuri și medii de stocare.

Conform unor surse din anchetă, este vorba despre suspiciuni de mită. Polițiștii ar fi cerut șpagă ca să-i ierte pe șoferi de încălcarea Codului Rutier.

IPJ Sibiu anunță că asigură comunitatea sibiană că instituția are toleranță zero față de actele de corupție, „context în care conducerea I.P.J. Sibiu a sprijinit și va sprijini în continuare structurile implicate în derularea anchetei în cauză. Precizăm că acțiunea este comună, iar mai mulți polițiști din cadrul instituției noastre sunt implicați activ în desfășurarea anchetei penale”.

Contravenienții, sponsori la echipa de fotbal a IPJ Sibiu

Mai mulţi şoferi contravenienţi ar fi sponsorizat echipa de fotbal a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu pentru a nu fi sancţionaţi, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu într-un comunicat referitor la percheziţiile care vizează 25 de agenţi rutieri suspectaţi de luare de mită.

Dosarul a fost înregistrat pe 20 februarie 2019, fiind iniţial efectuată urmărirea penală „in rem” pentru săvârşirea infracţiunilor de omisiunea sesizării, abuz în serviciu, dare de mită, luare de mită, favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu, înşelăciune şi fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia de agent de poliţie.

„Potrivit denunţului şi procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza înregistrării acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul că mai mulţi agenţi de poliţie rutieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu (…) şi nu ar fi constatat săvârşirea unor fapte contravenţionale la regimul rutier, iar în schimbul acestei iertări de sancţiune , contravenienţii ar fi sponsorizat echipa de fotbal a IPJ Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte şi aceşti lucrători de poliţie”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu .

Conform aceleiaşi surse, din cercetările efectuate împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu şi a datelor rezultate din punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică, a rezultat presupunerea rezonabilă cu privire la comiterea mai multor infracţiuni de corupţie, de serviciu şi de fals de către agenţii de poliţie rutieră din cadrul IPJ Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene.

Agenţii sunt suspectaţi că, în mod repetat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, din 2019 până în prezent au pretins şi au primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 şi 500 de lei, foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, pentru a nu constata faptele contravenţionale comise de şoferii contravenienţi şi a nu le aplica sancţiuni contravenţionale sau pentru a le aplica sancţiuni mai uşoare, consemnând astfel cu ocazia întocmirii proceselor verbale date nereale.

„Au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit în trafic pentru săvârşirea unor abateri la regimul rutier, în scopul de a nu le aplica sancţiuni contravenţionale, solicitându-le totodată acestor conducători auto ca sumele de bani să le fie remise sub forma unei sponsorizări în contul Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (International Police Association – IPA) – Regiunea 1 Sibiu.

În exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi au constatat săvârşirea de către conducătorii auto a unor contravenţii privind circulaţia pe drumurile publice, nu au aplicat acestora sancţiunea contravenţională corespunzătoare şi nici sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, şi anume de a constata contravenţii şi aplica sancţiuni contravenţionale, şi dispoziţiile art. 2 din OUG 195/2002, privind obligaţia de a lua măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale normelor de circulaţie pe drumurile publice”, se mai menţionează în comunicat.

Din anchetă a mai reieşit că poliţiştii nu au constatat contravenţii şi nu au aplicat sancţiuni contravenţionale, potrivit legii, reţinând alte abateri contravenţionale în procesul verbal, neconforme cu realitatea şi aplicând altă sancţiune decât cea corespunzătoare contravenţiei comise de şoferii opriţi în trafic, în sensul că nu au luat măsurile legale ce se impuneau, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce autoturisme.

De asemenea, acţionând cu intenţie, au falsificat mai multe procese verbale de constatare a contravenţiei cu prilejul întocmirii acestora, completându-le cu date neconforme cu realitatea şi în absenţa contravenientului, semnând procesele verbale în locul contravenientului, ceea ce a produs consecinţe juridice pentru persoanele în locul cărora au semnat.

Procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 25 de agenţi de poliţie rutieră din cadrul IPJ Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie, printre care cel puţin 115 infracţiuni de luare de mită, dar şi faţă de opt şoferi suspectaţi de dare de mită.

„În cauză, au fost efectuate un număr de 17 percheziţii domiciliare, au fost emise 33 de mandate de aducere pentru 25 de suspecţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (…) şi pentru opt suspecţi din rândul conducătorilor auto contravenienţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, care au dat mită pentru a fi iertaţi de sancţiune sau a primi o sancţiune mai uşoară, care urmează a fi audiaţi în cursul zilei de astăzi (…).

Cu privire la persoanele cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită din rândul conducătorilor auto contravenienţi precizăm că au fost efectuate verificări pentru identificarea proprietarilor autoturismelor oprite în trafic, ai căror conducători auto au săvârşit diverse abateri la regimul circulaţiei rutiere, urmând a se stabili persoanele care s-au aflat efectiv la volan la data respectivă şi au săvârşit infracţiunea de dare de mită (107 persoane suspecte de dare de mită)”, se mai arată în comunicatul de presă.

Direcţia Generală Anticorupţie a informat, anterior, că şaptesprezece percheziţii domiciliare au loc miercuri pentru probarea unor infracţiuni de corupţie într-o cauză penală în care sunt suspectaţi 25 de agenţi de poliţie din cadrul IPJ Sibiu, urmând să fie puse în executare 33 de mandate de aducere.

Astăzi, 19 mai, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, împreună cu poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Structura Centrală şi Serviciile Judeţene Anticorupţie Sibiu, Alba, Braşov şi Cluj, pun în executare 17 mandate de percheziţie domiciliară pentru probarea unor infracţiuni de corupţie într-o cauză penală în care sunt suspectaţi 25 agenţi de poliţie din cadrul IPJ Sibiu, se arată într-un comunicat al DGA .

Totodată, sunt puse în executare 33 de mandate de aducere şi trei ordonanţe de predare înscrisuri şi medii de stocare. În cauză se beneficiază de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi al Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

sursa: DGA, Agerpres

sursă video: turnulsfatului.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 19.05.2021 at 13:48

    Cand dracu se mai termina cu spagile in politie ? Pai daca nu-i prind pe doctori, isi prind colegii ca-i mai usor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax