Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PERCHEZIŢII DIICOT în 7 judeţe, inclusiv Alba, la o reţea de evaziune cu produse petroliere. Prejudiciu de peste 60 milioane lei

Publicat

jandarmi Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au descins, miercuri, în 36 de locaţii din judeţele Arad, Sibiu, Bihor, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Prahova şi Alba, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comerţul cu produse petroliere. Reţeaua este acuzată că s-a sustras de la plata accizelor şi a TVA-ului, creând un prejudiciu de peste 60 milioane lei la bugetul de stat.

Potrivit procurorilor, “există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2010 pe teritoriul României a fost constituit un grup infracţional organizat constituit din cinci cetăţeni români, un cetăţean italian şi un cetăţean austriac, grup la care au aderat sau care a fost sprijinit, după caz, şi de către alte persoane, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Mecanismul evazionist presupunea achiziţia de produse energetice, în special motorină, în regim suspensiv (de antrepozit fiscal) fără plata accizelor, de către o societate comercială autorizată să funcţioneze ca antrepozit fiscal de producţie sub pretextul utilizării acesteia la producerea unui produs petrolier inferior, denumit generic „combustibil pentru centrale”.

Ulterior, fie produsele petroliere astfel achiziţionate erau amestecate în cadrul antrepozitului, rezultând produsul finit denumit combustibil pentru centrale, care era vândut către societăţi controlate în mod direct de membrii grupării, astfel încât producătorul se descărca de stocul de produse finite; fie se menţiona în evidenţele contabile realizarea unui proces fictiv de producţie, prin achiziţia fictivă de alte materii prime care intrau în compoziţia „combustibilului pentru centrale” (biodiesel, distilat de vid, etc.) de la mai multe societăţi „fantomă” întocmindu-se în acest sens înscrisuri (rapoarte de producţie, rapoarte de încercare, facturi fiscale, scrisori de transport – CMR, etc.) care atestau un proces industrial ce nu avea loc în realitate, în care motorina era amestecată cu aceste materii prime, obţinându-se produse petroliere inferioare slab accizate.

În ambele variante (fie că era vorba de motorină, fie de un amestec de produse petrioliere care conţinea motorină) în realitate, aceste produse erau livrate direct de către respectiva societate, către beneficiari, în baza unor documente fictive care atestau ca furnizori societăţi comerciale cu un comportament fiscal inadecvat – „fantomă”, astfel încât cumpărătorii să aibă o justificare scriptică a stocului.

Ulterior, motorina era distribuită către staţii de carburant, iar sumele obţinute erau transferate în conturile bancare ale societăţilor fantomă care aveau aparent rolul de furnizori iniţiali ai circuitului, de unde, în majoritatea cazurilor erau retrase în numerar sau erau transferate de membrii grupării în interesul unor alte societăţi comerciale.

Prin crearea de circuite financiare fictive, realizate prin operaţiuni multiple de vânzare/cumpărare succesivă între societăţile controlate direct sau indirect, membrii grupării s-au sustras de la plata accizelor şi TVA datorate bugetului consolidat al statului.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este în cuantum de 61.963.182 de lei”.

În comunicatul DIICOT se mai precizează că au fost vizate 28 de persoane pentru audieri.

În acest caz, procurorii DIICOT au beneficiat de sprijinul inspectorilor din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, au primit suport de specialitate de la SRI, iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Potrivit unor surse judiciare, liderii grupării ar fi Racz Peter Attila, un apropiat al lui Codruţ Marta, şi omul de afaceri italian Antonino Papalia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax