Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PERCHEZIŢII DIICOT în Alba, Cluj şi Maramureş la o reţea de trafic cu medicamente de transplant. Acuzaţii de fraudare a bugetului de asigurări


Publicat

medicamente

DIICOTProcurorii DIICOT Maramureş şi poliţişti BCCO au derulat miercuri 15 percheziţii în Maremureş, Cluj şi Alba, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc, evaziune fiscală şi fals informatic. Este vorba despre o reţea coordonată de doi soţi din Maramureş, care făcea trafic cu medicamente folosite pentru transplant şi au fraudat bugetul asigurărilor sociale de stat. În grup sunt incluse şi farmacii.

Grupul infracţional este format din 14 persoane.

Potrivit IGPR, “din cercetări a reieșit că, cei în cauză ar fi procurat şi ulterior pus la dispoziţia persoanelor interesate, la un preţ diminuat cu 30% faţă de preţul practicat de farmaciile autorizate, a unor medicamente plasate sub un regim special (destinate bolnavilor cu afecţiuni renale şi hepatice, antibiotice,  medicamente care conţin substanţe cu efect psihotrop), fără ca persoanele cărora le-au fost vândute să deţină prescripţii medicale.

Două dintre persoanele bănuite, cu complicitatea altor membri ai grupului infracţional, ar fi pretins că lucrează la o companie de distribuire a medicamentelor, speculând relaţiile de încredere şi legăturile create de-a lungul timpului cu pacienţi care beneficiază de medicamente gratuite în cadrul unor programe naţionale de sănătate.

Astfel, acestea ar fi intrat în mod repetat în posesia unor reţete medicale şi a cardurilor de sănătate care permit titularilor să ridice medicamentele prescrise de medicii specialişti, procurând de pe piaţa neagră diferite medicamente, la un preţ mult mai mic decât cel practicat în farmacii, le-ar fi pus la dispoziţia bolnavilor şi şi-ar fi decontat contravaloarea medicamentelor de la Casa Asigurărilor de Sănătate, însuşindu-şi diferenţa de preţ.

Pentru a-şi însuşi banii, cei doi bănuiţi, cu complicitatea angajaţilor unei farmacii, ar fi introdus date informatice false în aplicaţia care gestionează modul de prescriere şi eliberare a reţetelor medicale de către medici şi farmacişti.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. și a structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Cluj Napoca, Alba și Sălaj.

De asemenea, activitățile au fost desfășurate cu sprijinul Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, Direcţiei Antifraudă Oradea, Inspectoratului de Poliţie Județean Maramureş şi al jandarmilor”.

Potrivit DIICOT, “începând cu anul 2014, în scopul obţinerii de beneficii materiale ilicite, liderii grupului infracţional, soţ şi soţie,  au determinat în mod constant mai multe persoane bolnave (pacienţi care beneficiază de medicamente gratuite în cadrul Programului Naţional de Transplant) pe care le-au indus în eroare pretinzând în mod mincinos că lucrează în cadrul unor companii de distribuire a medicamentelor de uz uman şi că au posibilitatea să le procure în condiţii avantajoase medicamentele de care au nevoie, la preţuri mult reduse faţă de cele oficiale.

În acest sens, suspecta, speculând relaţiile de încredere şi legăturile create de-a lungul timpului între aceasta şi bolnavii pe care i-a indus în eroare în modul arătat mai sus, a reuşit să intre în mod repetat în posesia unor reţete medicale gratuite şi a cardurilor de sănătate care permit titularilor să ridice medicamentele prescrise de medicii specialişti, pe care le-a utilizat în mod fraudulos în scopul obţinerii unor sume de bani pe care şi le-a însuşit.

În cadrul activităţilor infracţionale desfăşurate, cei doi suspecţi au racolat mai multe persoane, fiecare dintre acestea având roluri bine determinate în cadrul circuitului ilicit de procurare, distribuire şi decontare în mod ilegal a unor prescripţii medicale cu valoare mare.

Astfel, începând cu anul 2014, cei doi suspecţi, cu concursul altor persoane fizice din judeţele Maramureş, Alba şi Cluj  dar şi a reprezentanţilor unei societăţi comerciale care are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, au procurat în mod constant de pe piaţa clandestină diferite medicamente pentru uz uman, în special medicamente precum MYFORTIC, PROGRAF, ADVAGRAF şi CELLCEPT (medicamente pentru afecţiuni speciale, care se eliberează doar în baza unor prescripţii medicale şi sunt utilizate în profilaxia rejetului acut de grefă la pacienţii adulţi care au beneficiat de transplant renal ori de ficat), la un preţ mult mai mic decât cel practicat în mod normal de către farmaciile autorizate şi pe care le-au pus la dispoziţia bolnavilor în schimbul unor prescripţii medicale pentru aceleaşi tipuri de medicamente dar care aveau o valoare decontabilă la Casa Asigurărilor de Sănătate cu mult mai mare faţă de preţul plătit pentru medicamentele procurate clandestin.

Pe parcursul documentării activităţii infracţionale au rezultat indicii relevante cu privire la faptul că membrii grupului infracţional au intrat lunar, începând cu anul 2014, în posesia unor reţete medicale a căror valoare era cuprinsă între 20.000-30.000 lei, iar pentru procurarea de pe piaţa neagră a medicamentelor aferente au cheltuit în medie doar 15%-20% din suma menţionată mai sus.

Cu privire la diferenţa dintre suma cu mult mai mică plătită de membrii grupării pentru medicamentele procurate în mod ilicit şi valoarea efectivă decontată de CNAS pentru reţetele în cauză, această diferenţă reprezintă veniturile ilicite obţinute de membrii grupării prin fraudarea bugetului de asigurări sociale.

Astfel, pentru a-şi însuşi în mod efectiv sumele provenite în urma activităţilor infracţionale desfăşurate, cei doi suspecţi, beneficiind de complicitatea reprezentanţilor şi angajaţilor unei farmacii, au procedat la introducerea de date informatice false în aplicaţia SIUI – sistem informatic care gestionează modul de prescriere şi de eliberare a reţetelor medicale de către medici şi farmacişti –  rezultând în acest mod date necorespunzătoare adevărului şi care au avut drept consecinţă decontarea unor sume mari de bani aferente unor reţete medicale care nu au fost eliberate faptic, ci doar scriptic.

În continuare, după introducerea în sistemul SIUI datelor false, pentru a-şi asigura un câştig cât mai mare, reprezentanţii societăţii comerciale nu au achitat în numerar celor doi suspecţi diferenţa de bani rezultată dintre suma decontată farmaciei de către CNAS şi suma plătită de către aceştia pentru procurarea medicamentelor clandestin la un preţ mult mai mic, plata fiind făcută “în natură”.

În concret, există suspiciunea că la solicitarea suspecţilor, reprezentanţii societăţii comerciale au furnizat în mod constant, începând cu anul 2014, orice tip de medicamente de uz uman aflate pe stocul farmaciei, însă în limita “profitului” obţinut în urma decontării unor reţete medicale eliberate doar scriptic.

S-a reţinut că, printr-un circuit infracţional foarte bine pus la punct, suspecţii  au valorificat medicamentele prin vânzarea lor către alte persoane interesate, la un preţ diminuat cu 30%-35% faţă de preţul practicat de către farmaciile autorizate.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Direcţiei Antifraudă Fiscală, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației vrea să introducă teste de salivă pentru elevi. Sorin Cîmpeanu: testarea în școli a fost inexistentă

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că urmează să discute în Guvern introducerea testelor de salivă în școli, cel puțin pentru o anumită categorie de elevi și profesori. Până acum, testarea în școli a fost inexistentă, spune ministrul.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, joi seară, la Digi24, despre testele de salivă folosite în Italia la copiii care revin la școală de luni și dacă, după blocajul avut la Ministerul Sănătății, „reia șantierul”.

„L-am reluat deja astăzi. Am avut o propunere în comitetul interministerial, urmează să formalizăm această solicitare și să se discute la nivelul Guvernului”, spune ministrul.

Întrebat dacă testarea ar putea să înceapă până săptămâna viitoare, Cîmpeanu spune: „ar trebui să se întâmple, pentru că nivelul de testare în școli a fost inexistent”.

Ministrul ar dori testarea cel puțin a elevilor cu simptome și a celor care au în jur cazuri confirmate, dar și a angajaților din educație care au suspiciuni că ar putea fi infectați.

„Oricum aceste teste trebuie să fi validate printre teste Real Time PCR, dar sunt un semnal de atrage atenția că există o problemă”, spune Cîmpeanu.

Italia redeschide şcolile din 26 aprilie, iar reprezentanții statului au anunțat că vor să introducă teste de salivă pentru elevi.

Ministrul Educației

Testarea în şcoli este o necesitate, de aceea ministrul Educaţiei încearcă să găsească o soluţie potrivită pentru ca elevii să se întoarcă la şcoală în siguranţă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Condiţii de călătorie în Bulgaria, Grecia, Turcia și Croația. Unele state cer, la intrare, test PCR și pentru turiștii vaccinați

Publicat

Persoanele care călătoresc în Grecia nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în ţară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID, se arată pe site-ul MAE. În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ.

Grecia- fără test PCR

Persoanele vor să își petreacă Paștele și 1 Mai în Grecia, nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în ţară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Vezi și LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic: EXCEPȚII la CARANTINA obligatorie pentru cei care vin din 60 de state

Turcia și Bulgaria- test PCR chiar dacă ai făcut vaccinul

În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ la intrarea în ţară, chiar dacă au făcut vaccinul împotriva COVID-19, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

„Până la data de 26.04.2021, toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană şi rutieră în Republica Elenă sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză şi cu datele de identificare ale persoanei testate) unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării şi a formularului PLF ori a dovezii de vaccinare (în limba engleză) cu unul dintre vaccinurile autorizate, cu condiţia să fi trecut minimum 14 zile de la rapel”, informează MAE.

De altfel, în Grecia se discută relaxarea unor măsuri de siguranţă sanitară începând cu data de 1 mai. În Bulgaria, pe de altă parte, testul PCR rămâne obligatoriu în ciuda vaccinului.

„Începând cu data de 29 ianuarie 2021 şi până la data de 30 aprilie 2021, toate persoanele (inclusiv cetăţenii români) care doresc să călătorească în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiţia prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii”, arată tot MAE.

Situaţia este similară şi pentru Turcia, unde, chiar şi vaccinaţi, turiştii trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în ţară. Potrivit surselor din turism, din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, este posibilă înăsprirea măsurilor de acces în această ţară. Turcia şi Bulgaria se află ambele pe lista galbenă în acest moment, astfel că, la revenirea din aceste ţări, este necesară carantina, dacă turistul nu este vaccinat.

„Începând cu data de 28 decembrie 2020, persoanele care sosesc în Republica Turcia pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia.

De asemenea, începând cu data de 30 decembrie 2020, obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, se aplică şi persoanelor care intenţionează să intre în acest stat pe cale rutieră, feroviară sau maritimă”, se arată pe site-ul MAE.

Bulgaria, Grecia şi Turcia sunt printre cele mai populare destinaţii în rândul turiştilor români, în condiţiile în care pandemia a tăiat elanul pentru deplasările pe distanţă mare.

Croația- doar cu certificat de vaccinare

În acest moment, alături de Grecia, şi Croaţia permite intrarea în ţară pe baza unui certificat de vaccinare împotriva Covid-19, dacă au trecut cel puţin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică, în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză, potrivit site-ului MAE.

Slovenia- certificat de vaccinare

De asemenea, în Slovenia este suficientă prezentarea unui certificat de vaccinare anti-Covid-19, cu menţionarea unui termen de cel puţin şapte zile de la vaccinarea cu a doua doză de vaccin Pfizer/Biontech, cel puţin 14 zile de la a doua doză de vaccin Moderna sau cel puţin 21 de zile de la prima doză de vaccin AstraZeneca.

Începând de pe 20 aprilie 2021, vaccinul va fi suficient pentru a intra şi în Maldive, nemaifiind necesar un test PCR negativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO ACCIDENT GRAV pe A1, Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu: O dubiță cu 8 persoane implicată

Publicat

Un grav accident de circulație a avut loc vineri, în jurul orei 07.00, pe autostrada A1, sensul de mers Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu. 

Potrivit ISU Alba, este vorba despre un autoturism (o dubiță) cu opt persoane.

La fața locului intervin pompierii din Sebeș alături de colegii lor din Orăștie cu mai multe autospeciale.

UPDATE: 7.30 – La ajungerea pompierilor militari la locul accidentului, erau 8 victime care au nevoie de asistență medicală dintre care 3 în stare bună la o prima evaluare și 5 victime cu traumatisme care cel mai probabil vor fi transportate la spital.

UPDATE: 8.01: Dupa evaluarile medicale ulterioare 7 dintre pasageri vor fi transportați la spitale, iar o persoană va rămâne la fața locului. Toate victimele au fost conștiente și cooperante, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Graffiti gigant pe blocul ”280” din Alba Iulia. Proiect inedit legat de întoarcerea la natură

Publicat

O latură a blocului ”280” din Alba Iulia va fi decorată cu un graffiti gigant, realizat de cunoscutul artist stradal „IRLO”. 

Mai exact, pe partea laterală a blocului de deasupra băncii BRD va fi realizat un graffiti de aproape 30 de metri înălțime și 9 metri lățime. 

Proiectul aparține Asociației XEO din Alba Iulia care a câștigat un grant din partea unui supermarket. Banii pentru proiect sunt integral asigurați de proiectul câștigat de tinerii din Alba Iulia.

Mai mult de atât, pe lângă vopseaua care se folosește de obicei în desenele graffiti de mari dimensiuni, artistul va folosi o vopsea purificatoare de aer, care garantează faptul că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci. Ideea proiectului este ca aproximativ 250 de metri pătrați să fie acoperiți cu vopseaua respectivă.

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Desenul va reda viziunea artistului pe tema întoarcerii vieții urbane sufocate de de poluare și zgomot, spre natură curată și purificatoare.

Cel mai probabil, schița va fi gata în prima parte a lunii mai, au precizat pentru alba24.ro, reprezentații XEO Alba Iulia.

Desenul va fi gata undeva la sfârșitul lunii iulie.

Cu ce bani contribuie Primăria Alba Iulia

Potrivit unui hotărâri ca va intra la vot în viitoare ședință de Consiliu Local, inițiat de primarul Gabriel Pleșa, Primăria trebuie să contribuie cu o sumă de maxim 15.000 de lei, cheltuieli cu asigurarea platformei de ridicare pentru artistul graffiti, punerea în valoare a picturii și realizarea unui video cu rezultatul proiectului.

sursa foto: Facebook – Irlo Doidoi

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate