Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PERCHEZIŢII DIICOT în Alba, Cluj şi Maramureş la o reţea de trafic cu medicamente de transplant. Acuzaţii de fraudare a bugetului de asigurări


Publicat

medicamente

DIICOTProcurorii DIICOT Maramureş şi poliţişti BCCO au derulat miercuri 15 percheziţii în Maremureş, Cluj şi Alba, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc, evaziune fiscală şi fals informatic. Este vorba despre o reţea coordonată de doi soţi din Maramureş, care făcea trafic cu medicamente folosite pentru transplant şi au fraudat bugetul asigurărilor sociale de stat. În grup sunt incluse şi farmacii.

Grupul infracţional este format din 14 persoane.

Potrivit IGPR, “din cercetări a reieșit că, cei în cauză ar fi procurat şi ulterior pus la dispoziţia persoanelor interesate, la un preţ diminuat cu 30% faţă de preţul practicat de farmaciile autorizate, a unor medicamente plasate sub un regim special (destinate bolnavilor cu afecţiuni renale şi hepatice, antibiotice,  medicamente care conţin substanţe cu efect psihotrop), fără ca persoanele cărora le-au fost vândute să deţină prescripţii medicale.

Două dintre persoanele bănuite, cu complicitatea altor membri ai grupului infracţional, ar fi pretins că lucrează la o companie de distribuire a medicamentelor, speculând relaţiile de încredere şi legăturile create de-a lungul timpului cu pacienţi care beneficiază de medicamente gratuite în cadrul unor programe naţionale de sănătate.

Astfel, acestea ar fi intrat în mod repetat în posesia unor reţete medicale şi a cardurilor de sănătate care permit titularilor să ridice medicamentele prescrise de medicii specialişti, procurând de pe piaţa neagră diferite medicamente, la un preţ mult mai mic decât cel practicat în farmacii, le-ar fi pus la dispoziţia bolnavilor şi şi-ar fi decontat contravaloarea medicamentelor de la Casa Asigurărilor de Sănătate, însuşindu-şi diferenţa de preţ.

Pentru a-şi însuşi banii, cei doi bănuiţi, cu complicitatea angajaţilor unei farmacii, ar fi introdus date informatice false în aplicaţia care gestionează modul de prescriere şi eliberare a reţetelor medicale de către medici şi farmacişti.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. și a structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Cluj Napoca, Alba și Sălaj.

De asemenea, activitățile au fost desfășurate cu sprijinul Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, Direcţiei Antifraudă Oradea, Inspectoratului de Poliţie Județean Maramureş şi al jandarmilor”.

Potrivit DIICOT, “începând cu anul 2014, în scopul obţinerii de beneficii materiale ilicite, liderii grupului infracţional, soţ şi soţie,  au determinat în mod constant mai multe persoane bolnave (pacienţi care beneficiază de medicamente gratuite în cadrul Programului Naţional de Transplant) pe care le-au indus în eroare pretinzând în mod mincinos că lucrează în cadrul unor companii de distribuire a medicamentelor de uz uman şi că au posibilitatea să le procure în condiţii avantajoase medicamentele de care au nevoie, la preţuri mult reduse faţă de cele oficiale.

În acest sens, suspecta, speculând relaţiile de încredere şi legăturile create de-a lungul timpului între aceasta şi bolnavii pe care i-a indus în eroare în modul arătat mai sus, a reuşit să intre în mod repetat în posesia unor reţete medicale gratuite şi a cardurilor de sănătate care permit titularilor să ridice medicamentele prescrise de medicii specialişti, pe care le-a utilizat în mod fraudulos în scopul obţinerii unor sume de bani pe care şi le-a însuşit.

În cadrul activităţilor infracţionale desfăşurate, cei doi suspecţi au racolat mai multe persoane, fiecare dintre acestea având roluri bine determinate în cadrul circuitului ilicit de procurare, distribuire şi decontare în mod ilegal a unor prescripţii medicale cu valoare mare.

Astfel, începând cu anul 2014, cei doi suspecţi, cu concursul altor persoane fizice din judeţele Maramureş, Alba şi Cluj  dar şi a reprezentanţilor unei societăţi comerciale care are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, au procurat în mod constant de pe piaţa clandestină diferite medicamente pentru uz uman, în special medicamente precum MYFORTIC, PROGRAF, ADVAGRAF şi CELLCEPT (medicamente pentru afecţiuni speciale, care se eliberează doar în baza unor prescripţii medicale şi sunt utilizate în profilaxia rejetului acut de grefă la pacienţii adulţi care au beneficiat de transplant renal ori de ficat), la un preţ mult mai mic decât cel practicat în mod normal de către farmaciile autorizate şi pe care le-au pus la dispoziţia bolnavilor în schimbul unor prescripţii medicale pentru aceleaşi tipuri de medicamente dar care aveau o valoare decontabilă la Casa Asigurărilor de Sănătate cu mult mai mare faţă de preţul plătit pentru medicamentele procurate clandestin.

Pe parcursul documentării activităţii infracţionale au rezultat indicii relevante cu privire la faptul că membrii grupului infracţional au intrat lunar, începând cu anul 2014, în posesia unor reţete medicale a căror valoare era cuprinsă între 20.000-30.000 lei, iar pentru procurarea de pe piaţa neagră a medicamentelor aferente au cheltuit în medie doar 15%-20% din suma menţionată mai sus.

Cu privire la diferenţa dintre suma cu mult mai mică plătită de membrii grupării pentru medicamentele procurate în mod ilicit şi valoarea efectivă decontată de CNAS pentru reţetele în cauză, această diferenţă reprezintă veniturile ilicite obţinute de membrii grupării prin fraudarea bugetului de asigurări sociale.

Astfel, pentru a-şi însuşi în mod efectiv sumele provenite în urma activităţilor infracţionale desfăşurate, cei doi suspecţi, beneficiind de complicitatea reprezentanţilor şi angajaţilor unei farmacii, au procedat la introducerea de date informatice false în aplicaţia SIUI – sistem informatic care gestionează modul de prescriere şi de eliberare a reţetelor medicale de către medici şi farmacişti –  rezultând în acest mod date necorespunzătoare adevărului şi care au avut drept consecinţă decontarea unor sume mari de bani aferente unor reţete medicale care nu au fost eliberate faptic, ci doar scriptic.

În continuare, după introducerea în sistemul SIUI datelor false, pentru a-şi asigura un câştig cât mai mare, reprezentanţii societăţii comerciale nu au achitat în numerar celor doi suspecţi diferenţa de bani rezultată dintre suma decontată farmaciei de către CNAS şi suma plătită de către aceştia pentru procurarea medicamentelor clandestin la un preţ mult mai mic, plata fiind făcută “în natură”.

În concret, există suspiciunea că la solicitarea suspecţilor, reprezentanţii societăţii comerciale au furnizat în mod constant, începând cu anul 2014, orice tip de medicamente de uz uman aflate pe stocul farmaciei, însă în limita “profitului” obţinut în urma decontării unor reţete medicale eliberate doar scriptic.

S-a reţinut că, printr-un circuit infracţional foarte bine pus la punct, suspecţii  au valorificat medicamentele prin vânzarea lor către alte persoane interesate, la un preţ diminuat cu 30%-35% faţă de preţul practicat de către farmaciile autorizate.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Direcţiei Antifraudă Fiscală, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

250 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la aproape 30.000 și sunt 1.768 decese

Publicat

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a ajuns la 29.223 în România, potrivit datelor transmise luni, 6 iulie, de către Grupul de Comunicare Strategică.

Au fost înregistrate 250 noi cazuri de îmbolnăvire.

Până duminică, erau raportate 28.973 de cazuri (391 noi), 21.132 de externări (dintre care 20.026 de pacienți vindecați și 1.106 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare), 1.750 decese, 766.868 de teste prelucrate.

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 6 iulie – sursă INSP:

Județ/cazuri înregistrate (în actualizare):

Grupul de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 6 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 29.223 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.413 au fost externate, dintre care 20.213 de pacienți vindecați și 1.200 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 1.768 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 05.07.2020 (10:00) – 06.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 18 decese (10 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Dâmbovița, Galați, București, Mureș, Olt, Prahova și Timiș. Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 3 decese la persoane de peste 80 de ani. 17 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 250 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 227 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 771.482 de teste.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Un singur caz nou de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Bilanț: 481 de îmbolnăviri, 411 vindecări, 27 decese

Publicat

A fost înregistrat un singur caz nou de COVID-19, în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise luni, 6 iulie, de Direcția de Sănătate Publică.

Numărul total al îmbolnăvirilor, de la începutul pandemiei, în județul Alba, a ajuns la 481.

Potrivit DSP Alba, duminică, în județ au fost prelucrate 180 de teste, la SJU. Numărul total de teste efectuate în județ a ajuns la 29.071.

Până duminică erau raportate 480 de cazuri (4 noi, 42 active), 27 decese (cel mai recent, bărbat, 71 ani), 411 vindecări și 28.891 teste prelucrate.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Beți la volan, pe străzile din Alba, în weekendul ce a trecut. Ce valori a aratat aparatul etilotestul

Publicat

Trei bărbați au fost prinși beți la volan, de polițiștii din Alba, în weekendul ce a trecut.

Potrivit IPJ Alba, la data de 4 iulie 2020, în jurul orei 22,40, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei l-au depistat pe un bărbat de 41 de ani, din comuna Cormana, județul Iași, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107, pe raza comunei Jidvei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, la data de 4 iulie 2020, în jurul orei 22.00, polițiștii rutieri din Câmpeni, în timp ce acționau pe raza comunei Scărișoara, l-au depistat pe un bărbat de 43 de ani, din comună, care conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Mai mult, la data de 6 iulie 2020, în jurul orei 01.00, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba l-au depistat pe un bărbat de 43 de ani, Cugir, în timp ce conduce un autoturism, pe B-dul. Republicii din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorii auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dosar penal pentru furt de energie electrică la Alba Iulia, după un control la o pensiune și un service auto

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia investighează o nouă sesizare primită de la societatea care furnizează energie electrică, privind un posibil furt de energie, prin branșare ilegală la rețeaua de electricitate, transmite IPJ Alba.

Potrivit sursei citate, sâmbătă, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către reprezentanți ai societății care furnizează energie electrică, cu privire la faptul că, cu ocazia unui control efectuat la o societate comercială din Alba Iulia, unde funcționează un service auto și o pensiune, ar fi fost efectuat un branșament ilegal la coloana electrica amplasată pe un stâlp de beton, astfel că energia electrică consumată nu este înregistrată de contorul societății respective.

Polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau ocolirea echipamentelor de măsurare și continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost comise faptele.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate