Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE PERCHEZIŢII în ALBA şi alte 23 de judeţe la „mafia lemnului”. Prejudiciu de peste un milion de euro

Publicat

pol

dubă politiePoliţiştii din Mureş au făcut percheziţii de amploare în 24 de judeţe din ţară, inclusiv în Alba şi în Bucureşti, miercuri dimineaţa, la un grup de persoane bănuite de evaziune fiscală în transportul şi comerţul cu lemn. Valoarea totală a masei lemnoase care face obiectul cercetărilor şi prejudiciul estimat a fi cauzat este de peste 1 milion de euro.

În judeţul Alba, au fost desfăşurate două percheziţii la Aiud şi una în comuna Unirea.

UPDATE 1: În urma percheziţiilor, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 22 de persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi uz de fals. De asemenea, s-a reţinut faţă de patru persoane şi săvârşirea infracţiunii de constituire de grup organizat, întrucât aceştia au acţionat în mod organizat, după o ierarhie bine stabilită, în vederea distribuirii de documente fictive către diverşi beneficiari.

Cele patru persoane au fost arestate ulterior, pentru 30 de zile. Acestea sunt: Leon Pop, Andrea Timea Ambruș, Gheorghe Cristian Isac și Vasile Sabin Grebenișan.

Din probatoriul administrat în cauză, au rezultat următoarele:

“Începând cu luna aprilie 2015, un grup format din patru persoane a început a distribui pe teritoriul ţării mai multe avize de însoţire a materialului lemnos, împreună cu facturile fiscale şi chitanţele fictive aferente, emise în numele unei societăţi de tip „fantomă”, atestând astfel relaţii comerciale nereale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale de către beneficiarii acestora. Până în prezent au fost identificate 66 de societăţi comerciale cu activitate constând în exploatarea, prelucrarea şi comercializarea lemnului. În continuare, cumpărătorii acestor documente fictive şi le înregistrau în contabilitatea societăţilor administrate de ei, atât în scopul diminuării bazei impozabile, cât şi în scopul acoperirii unor stocuri de marfă nejustificate. Sumele de bani astfel înregistrate în contabilitate ca fiind achitate au fost însuşite de către administratorii acestor societăţi, pe nedrept, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la valoarea de 2 milioane lei”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, din 4 februarie.

UPDATE: În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, acte contabile, avize secundare de însoţire a materialului lemnos, alte documente de la societăţi de tip fantomă şi sume de bani, în valută.

23 de persoane din judeţele Mureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Sălaj şi Botoşani au fost conduse pentru audieri, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.

Potrivit IGPR, “peste 430 de poliţiştii din cadrul IPJ Mureș, sprijiniți de ofițerii Direcției Operațiuni Speciale și Direcţiei de Investigare a Criminalităţi Economice, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, desfăşoară 156 de percheziţii în 24 de judeţe şi Municipiul Bucureşti.

Percheziţiile vizează un grup de persoane bănuit de implicare în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada aprilie 2015 – ianuarie 2016, un grup de persoane, administratori ai unei societăţi şi alte persoane din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Sălaj, ar fi comercializat, prin intermediul unei societăţi, cu sediul în judeţul Mureş, avize secundare de însoţire a materialului lemnos (documente cu regim special), pe care le-ar fi vândut către societăţi comerciale de profil, de pe raza a 24 de judeţe din ţară”.

Valoarea totală a masei lemnoase care face obiectul cercetărilor şi prejudiciul estimat a fi cauzat, este de peste 1 milion de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax