Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pereş: „Nu există pericol de îmbolnăvire de cancer nici la Sebeş, nici la Alba, asociat cu expunerea la formaldehidă”


Publicat

Senatorul PDL Alba, Alexandru Pereş a solicitat şi primit răspuns de la ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, privind cazurile de îmbolnăviri de cancer din judeţ şi legătura cu surse de poluare. Una dintre situaţiile care îl „macină” pe Pereş este fabrica din domeniul prelucrării lemnului de la Sebeş.

Potrivit senatorului PDL Alba, în repetate rânduri ar fi atras atenţia supra efectelor nocive pe care formaldehida, o substanţă cu efect cancerigen demonstrat, le poate avea pentru mediu şi populaţie. În scrisoarea transmisă către ministrul Nicolaescu, acesta a justificat şi motivul pentru care cere un răspuns la întrebarea sa: „în judeţul Alba, în municipiul Sebeş, există o societate comercială care foloseşte formaldehida în procesul de producţie, este vorba despre fabrica S.C Kronospan S.A. Solicit să îmi comunicaţi, domnule Ministru, dacă formaldehida folosită în unitatea din Sebeş poate fi o cauză a ratei mari de îmbolnăviri de cancer din judeţul Alba şi care ar fi prevederile legale pentru a limita sau chiar elimina procentul alarmant de îmbolnăviri de cancer în rândul populaţiei muncipiului Sebeş”.

Ministrul Sănătăţii i-a trimis replică la întrebare, pe data de 7 noiembrie şi a anunţat că în urma studiilor de impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, solicitate fabricii de produse stratificate pe bază de lemn „nu reprezintă un pericol asupra mediului şi sănătăţii populaţiei”.

În urma analizării datelor statistice deţinute de Ministerul Sănătăţii, privind „rata de îmbolnăviri de cancer” reiese că:

– indicii de mortalitate prin tumori şi afecţiuni ale aparatului respirator pentru judeţul Alba sunt mai mici decât cei înregistraţi la nivel naţional pentru aceleaşi categorii de boli

– din datele furnizate de DSP Alba, atât morbiditatea prin tumori maligne, cât şi cea prin afecţiuni respiratorii pentru judeţul Alba nu a cunoscut o variaţie îngrijorătoare

– din datele existente în baza de date privind bolile profesionale la nivel naţional reiese că în judeţul Alba, în perioada 2000-2013 nu s-a declarat niciun caz de îmbolnăvire profesională asociată expunerii de formaldehidă

– controalele periodice ale stării de sănătate la personalul angajat la SC Kronosapn Sebeş, efectuate de servicii de medicina muncii nu au evidenţiat inaptitudini ale acestora expunerii profesionale.

În concluzie, Alexandru Pereş a spus că „ nu există pericol de îmbolnăvire de cancer nici la Sebeş, nici la Alba, asociat cu expunerea la formaldehidă”.

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

16 Comentarii

16 Comments

 1. cristi

  vineri, 15.11.2013 at 14:50

  hai sa fim sinceri!
  oare pana cand o sa ne mai luati de prosti domnilor politicieni??
  si voi doamnelor si domnilor ziaristi pana cand le mai promovati manipularile astea ordinare??
  sunt atatea studii stiintifice care demonstreaza clar efectele nocive ale utilizarii formaldehidei in mediul industrial iar aburelile acestea cu statistici medicale si controale de medicina muncii sunt evident actiuni de PR ale companiei incriminate!
  se pare ca asta meritam: cancer pe banda rulanta, copii cu probleme, sol si apa otravite, etc…

  • moderatorul de serviciu

   vineri, 15.11.2013 at 19:08

   @cristi nel, militant mic si rau. Te-ai trezit? in sfarsit zici si tu ceva de formaldehida ca pana acum erai speriat numai de cianuri. Ia sa va vad, sunteti in stare sa faceti un miting si pentru asta? NTZ. Pariu?

 2. cineva

  vineri, 15.11.2013 at 15:01

  Cat ai papat ca sa faci o asemenea declaratie domnule politician? Vai de capul tau si al nostru in primul rand.

 3. Guta

  vineri, 15.11.2013 at 19:48

  . “FORMALDEHIDA ESTE CANCERIGENA PENTRU OM ” se prcizeaza in Comunicatul de presa nr.153 din 15 iunie 2007 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si “a clasat FORMALDEHIDA IN GRUPA I A AGENTILOR CANCERIGENI PENTRU OM”. In Comunicat se subliniaza ca pana in 2004 “formaldehida era considerate posibil cancerigena pentru om”. Ca “toxicitate asupra omului:acuta.
  2. “Pe baza acestor noi date grupul de experti a putut determina ca,dispune in present de suficiente indicii ca formaldehida provoaca cancerul rinofaringian la om. Grupul de lucru a gasit indicii pentru cancerul foselor nazale si al sinusurilor fetei si indicatii puternice dar nu suficiente pentru leucemie.”
  3. “O sedere,fie si scurta,intr-o atmosfera in care concentratia de formaldehida este mai mare de 50 ppm poate fi cauza unui bronhospasm sever si a unor leziuni caustice grave ale arborelui respirator(edeme pulmonare acute,ulceratii traheale si bronhice…)”
  4. “Mai multe studii epidemiologice au pus in evidenta manifestari care evoca un psihosindrom organic(cefalee,satenie,tulburari ale memoriei,bunei dispozitii si a somnului…) la indivizi expusi la formaldehida si solventi organici”. Studiile au scos in evidenta “o crestere a incidentei cancerelor nasofaringiene la subiectii expusi profesional”, precum si “posibilitatea unei legaturi intre expunerile la formaldehida si aparitia leucemiilor,mai ales de tip mieloid” si “o crestere a numarului de carcinoame(cancere) ale sinusurilor…”
  5. “Alte organe ce pot fi afectate de cancer(cavitatea bucala,pancreasul,creierul,plamanii…) au fost evocate in anumite studii…”.

 4. euantiprostie

  sâmbătă, 16.11.2013 at 00:21

  „Moderatorul de serviciu” daca ai avea pe cineva bolnav de cancer sau ti s-ar spune ca ai cancer si una din cauze ar fi poluarea indiferent cu ce formaldehida sau cianuri cum ai reactiona? Tot asa cu replici de albaiulean needucat.?

  • moderatorul de serviciu

   sâmbătă, 16.11.2013 at 01:43

   @euantiprostie, n-ai inteles nimic. si mesajul nu-ti era adresat. @cristi este un mai vechi militant anti-RMGC care posteaza aici des, dar in tot razboiul lui cu cianura, dupa toate mitingurile mai mari sau mai mici împotriva poluarii nu l-am vazut scriind nici macar un cuvant de poluarea cu formaldehida, de care noi spunem, tipam, de peste 10 ani. De aceea am spus, la un moment dat, ca nu am incredere in cativa oameni din gasca asta de postaci, care se dau mari iubitori de fan, iarba si locuri frumoase de la Roșia Montana. Pentru ca i-a durut in cot de alte forme de poluare care exista, imbolnavesc oameni și sunt acoperite de autoritati. Cand 100 de oameni s-au strans la Sebes sa protesteze impotruva poluarii de acolo, toate ong-urile astea extrem de active cand vine vorba de aur, cianuri, Rosia Montana, au tacut ca melcii. Cum as putea sa il tratez pe unul in care nu am incredere, care acum dupa ce si-a terminat treaba cu RMGC și-a dat seama brusc ca formaldehida provoaca boli grave, cancer… Pai, noi din 1995 o respiram. Suntem in 2013. Sebesul are cei mai multi bolnavi de cancer din judet. Si de aceea l-am intrebat cum de s-a trezit, dupa atatia ani. Si-a terminat treaba cu Roșia? Cand postezi ceva aici, mai ales cu frecventa mare, cum o face cristi, trebuie sa nu fii ipocrit. Ca atunci cand simt asta, devin si eu un ALBAIULIAN needucat, ca sa te ”citez”. Ba chiar impertinent, cand am de-a face moralistii ipocriti.

 5. cristi

  sâmbătă, 16.11.2013 at 09:48

  moderatorule, se pare ca ura ta impotriva mea si a celor care luptam pentru Rosia provine din interese suspecte si rusinoase pt un jurnalist. dar asta e, daca n-ai inteles ca 90% dintre noi NU suntem din niciun ong, ca avem si noi familie si servici iar timpul pt voluntariat e limitat, imi pare sincer rau pt tine. Ai mpresia ca eu ar trebui sa rezolv toate problemele: rmgc, kronospan, chevron?? ei bine te anunt ca nu sunt superman ci doar ajut cum pot si cand pot! Iar atitudinea ta jignitoare impune macar niste scuze! 🙁

  • moderatorul de serviciu

   sâmbătă, 16.11.2013 at 12:27

   @cristi, n-am nimic cu tine personal si nici cu lupta pe care o duci cu cei de la RMGC. Foarte bine faceti. Problema mea cu tine vine de la atacurile dese pe care ni le adresezi, de genul celui din prima ta postare de la acest articol. Este exact cum ar veni postacii RMGC sa ma traga de urechi de ce scriem de mitingurile anti -RMGC. Prin atitudinea asta incerci sa ne decredibilizezi, manipuland cititorii. Si nu am de ce sa te las sa o faci, pentru ca stiu ca nu ai dreptate. As putea sa iti sterg postarile si sa te las sa suferi in tacere, dar ti le las pentru ca te respect ca lupti pentru o cauza. N-am treaba cu lupta ta am treaba cu ipocrizia folosita pentru a ne discredita. Asa ca fa in asa fel incat comentariile sa nu depaseasca temele articolului. Atata vreme cat vei ataca ziaristii in postarile tale vei primi replici. Este dreptul nostru sa ne aparam.

 6. Maia Kes

  sâmbătă, 16.11.2013 at 18:05

  Rezultatele consultului medical efectuat de dr.Razvan Curca asupra a 34 de angajati ai Companiei Kronospan”nu sunt de loc linistitoare si demonstreaza ca multi dintre muncitorii expusi la formaldehida sunt departe de afi sanatosi”Medicul a spus ca “doua treimi(21 de angajati) prezinta semnele clinice si radiologice ale unei sinuzite cornice,ca effect al inhalarii formaldehidei. Pe de alta parte,aceasta inflamatie cronica,depistata la majoritatea muncitorilor examinati,este terenul pe care pot sa apara in timp cancereORL” In cazul a trei muncitori, situatia poate fi,chiar mult mai grava: “doi dintre muncitorii consultati prezinta simptome de cancer bronhopulmonar,iar al treielea este suspect de o afectiune maligna a sangelui”.”Aceste concluzii sunt foarte alarmante deoarece exista un procent de peste 60% dintre muncitorii care au iritatie cronica in urma expunerii la formaldehida.”

 7. Katy

  sâmbătă, 16.11.2013 at 18:09

  Are dreptate Guta ! Ia uitati-va:
  . a- Pe site-ul CIRC-organismul de specialitate al OMS, http://wwv.iarc.fr, gasim Comunicatul de presa nr.153 din 15 Iunie 2004 in care se precizeaza”:”Grupul de Lucru a concluzionat că formaldehida este cancerigenă pentru om, „Precedentele evaluări , fondate atunci pe un număr mai mic de studii, concluzionaseră că formaldehida era posibil cancerigenă pentru om, dar noi date provenind de la studii pe persoane expuse la formaldehida au crescut ponderea globală a indicaţiilor ştiinţifice.Pe baza acestor noi date, grupul de experţi a putut determina că, dispune în prezent de suficiente indicii că formaldehida provoacă cancerul rinofaringian la om. Grupul de lucru a găsit indicii pentru cancerul foselor nazale şi al sinusurilor feţei şi indicii „puternice, dar nu suficiente pentru leucemie.în plus, făcând cunoscută importanţa majoră a datelor ştiinţifice legate de asocierea între expunerea la formaldehida şi un risc crescut de leucemie şi de cancer al foselor nazale şi al sinusurilor feţei”
  Cancerogeneză (pag. 15 )

 8. Rsd

  sâmbătă, 16.11.2013 at 21:29

  Parerea mea. Mai bine mori de cancer decat sa moara cateva sute de foame.Asta e sa nu mai aberam jumatate dintre romani fumeaza si nu e nimeni indignat ca tutunul ucide.

  • Marcel

   duminică, 17.11.2013 at 15:10

   da, mai bine au cateva sute de lucru si cu timpul vor muri cateva mii…..

 9. RSD

  duminică, 17.11.2013 at 22:46

  Poluarea cancerigena este determinata de cei doi poluanti cancerigeni,emisi in atmosfera:formaldehida si pulberi in suspensie PM10 (In adresa GNM nr 24/27.01.2009 se precizeaza: ”In conditiile respectarii prevederilor autorizatiilor de mediu, unde valoarea limita de emisie pentru indicatorul pulberi este de 50mg/mc, la o functionare continua de 24 ore la capacitate maxima, cantitatea de pulberi evacuata in atmosfera poate fi 1800kg /zi”).
  De asemenea se emit in aerul atmosferic cantitati uriase de gaze(Prin adresa nr.300/27.04.2007 a GNM se precizeaza:”Deoarece volumele de gaze emise in atmosfera,cumulat pe intreaga platforma depasesc 1500.000 Nmc/ora,cantitatile de poluanti sunt foarte mari…”)

 10. puffin

  vineri, 09.01.2015 at 11:09

  @moderator de serviciu
  🙂 atat cei implicati in campania SRM cat si voluntari greenpeace (la care faceai aluzie intr-un comentariu la alt articol) au fost si sunt implicati in campania impotriva formaldehidei. Pentru ca nu apar cu numele nu inseamna ca nu exista. Iti dau un indiciu, Sebes – Kronospan, 2007-2008 demolarea constructiei
  Asa ca, te rog nu mai arunca cu piatra in cei care nu pot sa mai inghita minciuna autoritatilor SINGURELE VINOVATE de situatia la care s-a ajuns. Numa’ bine 🙂

 11. ada olteanu

  vineri, 09.01.2015 at 11:13

  Ministrul Sănătăţii i-a trimis replică la întrebare, pe data de 7 noiembrie şi a anunţat că în urma studiilor de impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, solicitate fabricii de produse stratificate pe bază de lemn „nu reprezintă un pericol asupra mediului şi sănătăţii populaţiei”.
  Citesc bine? aceste studii pe care se bazeaza raspunsul ministrului au fost facute de poluator????
  imi rezerv dreptul sa nu ma simt linistita cand respir in sebes!!! si nu cred ca ma poate condamna nimeni! si da, sunt fumatoare daaaar fratilor , de tigari daca vreau ma las maine dar sa ma oblige autoritatile si legile din tara mea, sa permita ca zilnic sa fiu otravita FARA SA VREAU – mi se pare trigator la cer. nu este normal ca pentru aprox 400 locuri de munca sa imi expuna mie copilul la o substanta care este clasificata de UE ca si cancerigena !nu posibil cancerigena, cancerigena gradul I!!!!!

 12. #Hatz

  vineri, 09.01.2015 at 12:23

  Marsh ma si vinde altcuiva gogosi din astea…
  Hai *****

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Turism cu ”iz de fotbal” la Alba Iulia: Se vrea construirea unei baze sportive fix la intrarea în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Turiștii care vor vizita în viitor Alba Iulia vor putea începe un tur al Cetății Alba Carolina cu admirarea unei baze sportive, acompaniați de sunetele obișnuite care se aud pe un teren de fotbal, dacă planul urbanistic local va fi aprobat de consilierii locali ai municipiului. 

Este vorba despre un proiect prin care se vrea construirea unor terenuri de sport – unul de fotbal, două de padball (tenis cu piciorul) și unul de baschet, fix la intrarea în Cetatea Alba Carolina.

Adică terenurile vor flanca monumentul istoric Poarta I a Cetății Alba Carolina. De asemenea, va exista și un vestiar și un grup sanitar pe partea dreaptă. 

Momentan, pe partea stângă a Porții este amenajat un spațiu pentru volei pe nisip, iar partea dreaptă este lăsată în paragină și neîngrijită.

De-a lungul vremii, pentru zona respectivă au existat mai multe dezbateri și idei de revitalizare a acesteia. S-a propus o zonă de artizanat pentru meșteșugarii populari, de asemenea a fost și o discuție pentru ca spațiul să fie oferit tinerilor artiști, pentru pictură sau desen.

Mai mult, la un moment dat a fost adusă în discuție și amenajarea unor parcări publice. Însă nici o idee de mai sus nu a prins contur.

Certificatul de urbanism a fost eliberat în data de 9 septembrie 2020, când primar interimar era Voicu Paul, cu doar două săptămâni înainte de alegerile locale din 27 septembrie.

Joi, 26 noiembrie, noii consilieri ai Municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat la Proiectul de Hotărâre 17, articolul 5, avizarea documentației PUZ amenajare bază sportivă. Solicitarea a fost făcută de SC Biroul de proiectare Străjan SRL pentru Sub Cetatea Sport SRL.

Potrivit raportului de specialitate, ”imobilul este inclus în lista monumentelor istorice sau în zona de protecție a acestora – sit arheologic de interes local categoria A conform PUG cu denumirea ”Necropola de inhumație și incinerație Podei”.

Mai exact, cele două spații sunt chiar sub zidurile de apărare ale Cetății Alba Carolina.

În ședința Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică și în ședința Comisiei tehnice de urbanism ambele din data de 12 noiembrie 2020 s-a primit aviz favorabil cu condiția respectării condiționărilor din avizul de oportunitate.

Din comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, care a dat aviz favorabil, fac parte viceprimarii Marius Filimon (PNL), Emil Antoniu Popescu (USR PLUS), Gabriel Lupea, fost viceprimar (PNL), Nicolae Alexandru Dan Dumitru (USR PLUS) și Alin Gheorghe Stanciu (PSD).

Dezbaterea de joi din Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia și un posibil aviz favorabil reprezintă doar un pas în construirea terenurilor. Dacă avizul va fi favorabil, documentația trece la un alt nivel al primăriei, iar ulterior se va organiza o licitație publică pentru concesionarea spațiului.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Au pus în pericol siguranța traficului rutier. Șoferi din Alba, cu dosare penale pentru alcool la volan. Atenționările Poliției

Publicat

Doi șoferi din Alba s-au ales cu dosar penal după ce au condus, aflați sub influența alcoolului, autoturisme pe drumuri publice din județ. Ambii au fost opriți în trafic la Alba Iulia.

Potrivit IPJ Alba, marți, în jurul orei 6.30, polițiștii Serviciului Rutier l-au depistat pe un bărbat de 42 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Miercuri noapte, în jurul orei 00.00, polițiștii Serviciului Rutier l-au depistat pe un bărbat de 34 de ani, din Teiuș, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de cei doi, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

”Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor. Pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.

Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice.

Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg/l în etilotest). Pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile. Nu conduceţi sub influenţa alcoolului!”, atenționează Poliția Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Datoria record de 60.000 de euro a unui român, ștearsă de bancă la intervenția CSALB. Care sunt motivele

Publicat

Negocierile derulate în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) au dus la soluționarea a 300 de negocieri între bănci și clienți, de la începutul anului și până acum, dintre care 294 cu băncile și 6 cu IFN-urile.

În alte 90 de negocieri consumatorii și băncile/IFN-urile nu au ajuns la o înțelegere, iar peste 100 de negocieri sunt în desfășurare.

Cel mai spectaculos caz este al unui român care a scăpat de o datorie de 60.000 de euro.

Record valoric pentru un credit în Euro

De la începutul anului consumatorii au trimis către CSALB peste 2.300 de cereri de negociere cu băncile și IFN-urile, față de 2.117 în tot anul precedent. Cele mai multe (1.775 de cereri) sunt în relație cu băncile și 531 în relație cu IFN-urile.

M. I., București: La propunerea conciliatorului Valentin Cocean banca a decis ștergerea integrală a datoriei consumatorului, în cazul unui credit în Euro cu un istoric de restructurări care nu au reprezentat un ajutor real pe termen lung.

Cei 60.000 de Euro au fost șterși pentru consumatorul aflat într-un caz social în care titularul împrumutului a invocat și o stare medicală dificilă, rămânând singurul plătitor în raport cu banca.

În plus, rata lunară era de aproximativ 2.500 de lei, fiind cu câteva sute de lei mai mică decât veniturile. Recordul precedent pentru o negociere a unui contract în Euro în cadrul CSALB era de 44.600 de Euro.

S. Adrian, București: “Mi s-a pus o poprire, iar banca mi-a retras pe loc toți banii din cont, deși avea o zi la dispoziție să pună în aplicare decizia executorului și ar fi fost normal să mă anunțe. M-am adresat de mai multe ori băncii încercând să le spun că m-au lăsat fără niciun ban în cont, dar ei îmi ziceau doar despre obligațiile legale și nu-mi dădeau alte explicații.

Am apelat la CSALB, iar în afară de cei 91 de lei returnați de bancă (n.n. comisionul pentru plata popririi și cel de administrare a contului) cel mai important câștig au fost discuțiile cu conciliatorul Valentin Cocean.

Am fost ascultat, nu mi s-a dat un răspuns standard, mi s-a explicat legea și modul în care a acționat banca, mi-a dat și alte exemple să înțeleg mai bine cazul meu. Deși suma în sine nu este importantă, nu sunt absurd și realizez că banca a făcut aceste concesii în primul rând pentru faptul că îi sunt client.”

M. Mihăiță, Târgu Frumos: “Faptul că banca mi-a șters toată datoria de peste 58.000 de lei a fost cea mai bună veste pe care puteam să o primesc. Soția a decedat anul trecut și am rămas cu acest credit pentru care plăteam o rată de 1.860 de lei pe lună. Era un credit pe cinci ani din care am apucat să plătesc doar doi ani. Am aflat de CSALB de la un prieten care văzuse pe internet și la tv știri despre alte cazuri.”

Valentin Cocean, Conciliator CSALB: “Am observat că sunt mai multe bănci care vin cu soluții radicale, de ștergere a datoriilor și deschidere către situațiile sociale sau medicale grave.

Asta ar fi o schimbare în bine pe care o pot remarca. Pe de altă parte, băncile care nu au avut apetit pentru conciliere niciodată, nu au schimbat nimic în acest an și au rămas în aceeași zonă în care nu acceptă cereri sau, dacă acceptă, nu sunt dispuse să facă concesii.

În aceeași categorie intră și băncile care insistă într-un mod neproductiv pe soluții care nu sunt aplicabile, precum cea în care reducerea soldului cu 30 de procente se aplică doar dacă clientul băncii plătește 70% din sold în trei luni.

Identific și o strategie bună pe termen lung a unor bănci, cele care acceptă în special negocieri care nu implică o problemă patrimonială a consumatorului, ci rezolvarea unei stări de nemulțumire. Aș spune că astfel de acțiuni, cum este și cazul cu beneficii de 91 de lei, deși au în primul rând o miză de imagine pentru banca respectivă, au și o mare relevanță pentru dezvoltarea încrederii între bănci și consumatori.“

Despre CSALB

CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site.

Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

România a plătit avansul de 12 milioane de euro pentru vaccinul anti-Covid. Când ar urma să sosească primele doze

Publicat

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat că a semnat o plată externă către Comisia Europeană, reprezentând avansul pentru vaccinul împotriva Covid-19, în valoare de peste 12 milioane de euro.

Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

“Toți românii trebuie să știe! Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 Euro!”, arată un mesaj publicat de Florin Cîțu, pe Facebook.

Citește și – SONDAJ: Vă veți vaccina împotriva COVID-19? România va primi peste 1,2 milioane de doze de vaccin, la începutul anului 2021

Armata va fi implicată în Campania de vaccinare anti-Covid. MApN a anunțat luni, într-un comunicat de presă.

Au fost identificate centrele de depozitare în condiţii speciale a dozelor de vaccin care necesită condiţii de stocare la temperatura de -80°C, centrul principal fiind Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, iar şase spitale militare de urgenţă (de la Timişoara, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa) au fost desemnate drept centre regionale de depozitare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate