Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pereş: „Nu există pericol de îmbolnăvire de cancer nici la Sebeş, nici la Alba, asociat cu expunerea la formaldehidă”

Publicat

Senatorul PDL Alba, Alexandru Pereş a solicitat şi primit răspuns de la ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, privind cazurile de îmbolnăviri de cancer din judeţ şi legătura cu surse de poluare. Una dintre situaţiile care îl „macină” pe Pereş este fabrica din domeniul prelucrării lemnului de la Sebeş.

Potrivit senatorului PDL Alba, în repetate rânduri ar fi atras atenţia supra efectelor nocive pe care formaldehida, o substanţă cu efect cancerigen demonstrat, le poate avea pentru mediu şi populaţie. În scrisoarea transmisă către ministrul Nicolaescu, acesta a justificat şi motivul pentru care cere un răspuns la întrebarea sa: „în judeţul Alba, în municipiul Sebeş, există o societate comercială care foloseşte formaldehida în procesul de producţie, este vorba despre fabrica S.C Kronospan S.A. Solicit să îmi comunicaţi, domnule Ministru, dacă formaldehida folosită în unitatea din Sebeş poate fi o cauză a ratei mari de îmbolnăviri de cancer din judeţul Alba şi care ar fi prevederile legale pentru a limita sau chiar elimina procentul alarmant de îmbolnăviri de cancer în rândul populaţiei muncipiului Sebeş”.

Ministrul Sănătăţii i-a trimis replică la întrebare, pe data de 7 noiembrie şi a anunţat că în urma studiilor de impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, solicitate fabricii de produse stratificate pe bază de lemn „nu reprezintă un pericol asupra mediului şi sănătăţii populaţiei”.

În urma analizării datelor statistice deţinute de Ministerul Sănătăţii, privind „rata de îmbolnăviri de cancer” reiese că:

– indicii de mortalitate prin tumori şi afecţiuni ale aparatului respirator pentru judeţul Alba sunt mai mici decât cei înregistraţi la nivel naţional pentru aceleaşi categorii de boli

– din datele furnizate de DSP Alba, atât morbiditatea prin tumori maligne, cât şi cea prin afecţiuni respiratorii pentru judeţul Alba nu a cunoscut o variaţie îngrijorătoare

– din datele existente în baza de date privind bolile profesionale la nivel naţional reiese că în judeţul Alba, în perioada 2000-2013 nu s-a declarat niciun caz de îmbolnăvire profesională asociată expunerii de formaldehidă

– controalele periodice ale stării de sănătate la personalul angajat la SC Kronosapn Sebeş, efectuate de servicii de medicina muncii nu au evidenţiat inaptitudini ale acestora expunerii profesionale.

În concluzie, Alexandru Pereş a spus că „ nu există pericol de îmbolnăvire de cancer nici la Sebeş, nici la Alba, asociat cu expunerea la formaldehidă”.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

16 Comentarii

16 Comentarii

  1. cristi

    vineri, 15.11.2013 at 14:50

    hai sa fim sinceri!
    oare pana cand o sa ne mai luati de prosti domnilor politicieni??
    si voi doamnelor si domnilor ziaristi pana cand le mai promovati manipularile astea ordinare??
    sunt atatea studii stiintifice care demonstreaza clar efectele nocive ale utilizarii formaldehidei in mediul industrial iar aburelile acestea cu statistici medicale si controale de medicina muncii sunt evident actiuni de PR ale companiei incriminate!
    se pare ca asta meritam: cancer pe banda rulanta, copii cu probleme, sol si apa otravite, etc…

    • moderatorul de serviciu

      vineri, 15.11.2013 at 19:08

      @cristi nel, militant mic si rau. Te-ai trezit? in sfarsit zici si tu ceva de formaldehida ca pana acum erai speriat numai de cianuri. Ia sa va vad, sunteti in stare sa faceti un miting si pentru asta? NTZ. Pariu?

  2. cineva

    vineri, 15.11.2013 at 15:01

    Cat ai papat ca sa faci o asemenea declaratie domnule politician? Vai de capul tau si al nostru in primul rand.

  3. Guta

    vineri, 15.11.2013 at 19:48

    . “FORMALDEHIDA ESTE CANCERIGENA PENTRU OM ” se prcizeaza in Comunicatul de presa nr.153 din 15 iunie 2007 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si “a clasat FORMALDEHIDA IN GRUPA I A AGENTILOR CANCERIGENI PENTRU OM”. In Comunicat se subliniaza ca pana in 2004 “formaldehida era considerate posibil cancerigena pentru om”. Ca “toxicitate asupra omului:acuta.
    2. “Pe baza acestor noi date grupul de experti a putut determina ca,dispune in present de suficiente indicii ca formaldehida provoaca cancerul rinofaringian la om. Grupul de lucru a gasit indicii pentru cancerul foselor nazale si al sinusurilor fetei si indicatii puternice dar nu suficiente pentru leucemie.”
    3. “O sedere,fie si scurta,intr-o atmosfera in care concentratia de formaldehida este mai mare de 50 ppm poate fi cauza unui bronhospasm sever si a unor leziuni caustice grave ale arborelui respirator(edeme pulmonare acute,ulceratii traheale si bronhice…)”
    4. “Mai multe studii epidemiologice au pus in evidenta manifestari care evoca un psihosindrom organic(cefalee,satenie,tulburari ale memoriei,bunei dispozitii si a somnului…) la indivizi expusi la formaldehida si solventi organici”. Studiile au scos in evidenta “o crestere a incidentei cancerelor nasofaringiene la subiectii expusi profesional”, precum si “posibilitatea unei legaturi intre expunerile la formaldehida si aparitia leucemiilor,mai ales de tip mieloid” si “o crestere a numarului de carcinoame(cancere) ale sinusurilor…”
    5. “Alte organe ce pot fi afectate de cancer(cavitatea bucala,pancreasul,creierul,plamanii…) au fost evocate in anumite studii…”.

  4. euantiprostie

    sâmbătă, 16.11.2013 at 00:21

    „Moderatorul de serviciu” daca ai avea pe cineva bolnav de cancer sau ti s-ar spune ca ai cancer si una din cauze ar fi poluarea indiferent cu ce formaldehida sau cianuri cum ai reactiona? Tot asa cu replici de albaiulean needucat.?

    • moderatorul de serviciu

      sâmbătă, 16.11.2013 at 01:43

      @euantiprostie, n-ai inteles nimic. si mesajul nu-ti era adresat. @cristi este un mai vechi militant anti-RMGC care posteaza aici des, dar in tot razboiul lui cu cianura, dupa toate mitingurile mai mari sau mai mici împotriva poluarii nu l-am vazut scriind nici macar un cuvant de poluarea cu formaldehida, de care noi spunem, tipam, de peste 10 ani. De aceea am spus, la un moment dat, ca nu am incredere in cativa oameni din gasca asta de postaci, care se dau mari iubitori de fan, iarba si locuri frumoase de la Roșia Montana. Pentru ca i-a durut in cot de alte forme de poluare care exista, imbolnavesc oameni și sunt acoperite de autoritati. Cand 100 de oameni s-au strans la Sebes sa protesteze impotruva poluarii de acolo, toate ong-urile astea extrem de active cand vine vorba de aur, cianuri, Rosia Montana, au tacut ca melcii. Cum as putea sa il tratez pe unul in care nu am incredere, care acum dupa ce si-a terminat treaba cu RMGC și-a dat seama brusc ca formaldehida provoaca boli grave, cancer… Pai, noi din 1995 o respiram. Suntem in 2013. Sebesul are cei mai multi bolnavi de cancer din judet. Si de aceea l-am intrebat cum de s-a trezit, dupa atatia ani. Si-a terminat treaba cu Roșia? Cand postezi ceva aici, mai ales cu frecventa mare, cum o face cristi, trebuie sa nu fii ipocrit. Ca atunci cand simt asta, devin si eu un ALBAIULIAN needucat, ca sa te ”citez”. Ba chiar impertinent, cand am de-a face moralistii ipocriti.

  5. cristi

    sâmbătă, 16.11.2013 at 09:48

    moderatorule, se pare ca ura ta impotriva mea si a celor care luptam pentru Rosia provine din interese suspecte si rusinoase pt un jurnalist. dar asta e, daca n-ai inteles ca 90% dintre noi NU suntem din niciun ong, ca avem si noi familie si servici iar timpul pt voluntariat e limitat, imi pare sincer rau pt tine. Ai mpresia ca eu ar trebui sa rezolv toate problemele: rmgc, kronospan, chevron?? ei bine te anunt ca nu sunt superman ci doar ajut cum pot si cand pot! Iar atitudinea ta jignitoare impune macar niste scuze! 🙁

    • moderatorul de serviciu

      sâmbătă, 16.11.2013 at 12:27

      @cristi, n-am nimic cu tine personal si nici cu lupta pe care o duci cu cei de la RMGC. Foarte bine faceti. Problema mea cu tine vine de la atacurile dese pe care ni le adresezi, de genul celui din prima ta postare de la acest articol. Este exact cum ar veni postacii RMGC sa ma traga de urechi de ce scriem de mitingurile anti -RMGC. Prin atitudinea asta incerci sa ne decredibilizezi, manipuland cititorii. Si nu am de ce sa te las sa o faci, pentru ca stiu ca nu ai dreptate. As putea sa iti sterg postarile si sa te las sa suferi in tacere, dar ti le las pentru ca te respect ca lupti pentru o cauza. N-am treaba cu lupta ta am treaba cu ipocrizia folosita pentru a ne discredita. Asa ca fa in asa fel incat comentariile sa nu depaseasca temele articolului. Atata vreme cat vei ataca ziaristii in postarile tale vei primi replici. Este dreptul nostru sa ne aparam.

  6. Maia Kes

    sâmbătă, 16.11.2013 at 18:05

    Rezultatele consultului medical efectuat de dr.Razvan Curca asupra a 34 de angajati ai Companiei Kronospan”nu sunt de loc linistitoare si demonstreaza ca multi dintre muncitorii expusi la formaldehida sunt departe de afi sanatosi”Medicul a spus ca “doua treimi(21 de angajati) prezinta semnele clinice si radiologice ale unei sinuzite cornice,ca effect al inhalarii formaldehidei. Pe de alta parte,aceasta inflamatie cronica,depistata la majoritatea muncitorilor examinati,este terenul pe care pot sa apara in timp cancereORL” In cazul a trei muncitori, situatia poate fi,chiar mult mai grava: “doi dintre muncitorii consultati prezinta simptome de cancer bronhopulmonar,iar al treielea este suspect de o afectiune maligna a sangelui”.”Aceste concluzii sunt foarte alarmante deoarece exista un procent de peste 60% dintre muncitorii care au iritatie cronica in urma expunerii la formaldehida.”

  7. Katy

    sâmbătă, 16.11.2013 at 18:09

    Are dreptate Guta ! Ia uitati-va:
    . a- Pe site-ul CIRC-organismul de specialitate al OMS, https://wwv.iarc.fr, gasim Comunicatul de presa nr.153 din 15 Iunie 2004 in care se precizeaza”:”Grupul de Lucru a concluzionat că formaldehida este cancerigenă pentru om, „Precedentele evaluări , fondate atunci pe un număr mai mic de studii, concluzionaseră că formaldehida era posibil cancerigenă pentru om, dar noi date provenind de la studii pe persoane expuse la formaldehida au crescut ponderea globală a indicaţiilor ştiinţifice.Pe baza acestor noi date, grupul de experţi a putut determina că, dispune în prezent de suficiente indicii că formaldehida provoacă cancerul rinofaringian la om. Grupul de lucru a găsit indicii pentru cancerul foselor nazale şi al sinusurilor feţei şi indicii „puternice, dar nu suficiente pentru leucemie.în plus, făcând cunoscută importanţa majoră a datelor ştiinţifice legate de asocierea între expunerea la formaldehida şi un risc crescut de leucemie şi de cancer al foselor nazale şi al sinusurilor feţei”
    Cancerogeneză (pag. 15 )

  8. Rsd

    sâmbătă, 16.11.2013 at 21:29

    Parerea mea. Mai bine mori de cancer decat sa moara cateva sute de foame.Asta e sa nu mai aberam jumatate dintre romani fumeaza si nu e nimeni indignat ca tutunul ucide.

    • Marcel

      duminică, 17.11.2013 at 15:10

      da, mai bine au cateva sute de lucru si cu timpul vor muri cateva mii…..

  9. RSD

    duminică, 17.11.2013 at 22:46

    Poluarea cancerigena este determinata de cei doi poluanti cancerigeni,emisi in atmosfera:formaldehida si pulberi in suspensie PM10 (In adresa GNM nr 24/27.01.2009 se precizeaza: ”In conditiile respectarii prevederilor autorizatiilor de mediu, unde valoarea limita de emisie pentru indicatorul pulberi este de 50mg/mc, la o functionare continua de 24 ore la capacitate maxima, cantitatea de pulberi evacuata in atmosfera poate fi 1800kg /zi”).
    De asemenea se emit in aerul atmosferic cantitati uriase de gaze(Prin adresa nr.300/27.04.2007 a GNM se precizeaza:”Deoarece volumele de gaze emise in atmosfera,cumulat pe intreaga platforma depasesc 1500.000 Nmc/ora,cantitatile de poluanti sunt foarte mari…”)

  10. puffin

    vineri, 09.01.2015 at 11:09

    @moderator de serviciu
    🙂 atat cei implicati in campania SRM cat si voluntari greenpeace (la care faceai aluzie intr-un comentariu la alt articol) au fost si sunt implicati in campania impotriva formaldehidei. Pentru ca nu apar cu numele nu inseamna ca nu exista. Iti dau un indiciu, Sebes – Kronospan, 2007-2008 demolarea constructiei
    Asa ca, te rog nu mai arunca cu piatra in cei care nu pot sa mai inghita minciuna autoritatilor SINGURELE VINOVATE de situatia la care s-a ajuns. Numa’ bine 🙂

  11. ada olteanu

    vineri, 09.01.2015 at 11:13

    Ministrul Sănătăţii i-a trimis replică la întrebare, pe data de 7 noiembrie şi a anunţat că în urma studiilor de impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, solicitate fabricii de produse stratificate pe bază de lemn „nu reprezintă un pericol asupra mediului şi sănătăţii populaţiei”.
    Citesc bine? aceste studii pe care se bazeaza raspunsul ministrului au fost facute de poluator????
    imi rezerv dreptul sa nu ma simt linistita cand respir in sebes!!! si nu cred ca ma poate condamna nimeni! si da, sunt fumatoare daaaar fratilor , de tigari daca vreau ma las maine dar sa ma oblige autoritatile si legile din tara mea, sa permita ca zilnic sa fiu otravita FARA SA VREAU – mi se pare trigator la cer. nu este normal ca pentru aprox 400 locuri de munca sa imi expuna mie copilul la o substanta care este clasificata de UE ca si cancerigena !nu posibil cancerigena, cancerigena gradul I!!!!!

  12. #Hatz

    vineri, 09.01.2015 at 12:23

    Marsh ma si vinde altcuiva gogosi din astea…
    Hai *****

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax