Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pericol de avalanşă în Munţii Şureanu. Zăpadă până la 80 de cm pe pârtiile din judeţul Alba

Publicat

Jandarmii montani au avertizat turiştii care doresc să ajungă în aceste zile la pârtiile din Munţii Şureanu şi de la Arieşeni – Vârtop că ninge în continuare, cu posibilitatea apariţiei vântului puternic şi al ceţii, în week-end, dar şi al producerii de avalanşe în zona Şureanu, la altitudini mai mari de 1700 metri. Cu toate acestea, turiştii care schiază pe pârtiile amenajate nu riscă să fie surprinşi de avalanşă. Toate traseele montane sunt închise, iar cei care ajung la munte sunt sfătuiţi să le evite.

Atât la Domeniul Schiabil Şureanu, cât şi la Arieşeni-Vârtop ninge în continuare, straturile de zăpadă de pe pârtii fiind de 80 cm  la Vârtop, respectiv de 40-50 cm la Oaşa şi Luncile Prigoanei ori 80-90 cm, la Poarta Raiului, Şureanu. Cerul este înnorat, însă se schiază. Jandarmii montani recomandă turiştilor să nu părăsească pistele special amenajate pentru schi sau snowboarding, deoarece, din cauza viscolului şi ceţii, pericolul de rătăcire este foarte mare.

La Arieşeni nu s-au produs până vineri avalanşe şi  nu există pericol imediat, însă în Munţii Sebeşului – Şureanu acestea pot apărea, de nivel 3, la altitudini mai mari de 1.700 de metri, potrivit „Salvamont”. Nu sunt expuşi acestui risc turiştii care schiază pe pârtiile amenajate. De la Şugag, la Barajul Oaşa, carosabilul este acoperit cu polei, iar mai sus, spre Domeniul Schiabil Şureanu, pe drum este zăpadă cu gheaţă şi este recomandată utilizarea lanţurilor antiderapante pentru autovehicule. Acelaşi sfat pentru conducătorii auto este valabil şi în zona de urcare spre Arieşeni, unde se circulă în condiţii de iarnă, cu zăpadă pe şosea.

Vineri dimineaţa, în jurul orei 9.00, la Vârtop, erau -4 grade, iar la Oaşa -5° C, Luncile Prigoanei -10° C şi Şureanu -14° C.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax