Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pericol pentru diabetici: Avandia, un medicament interzis de UE, încă la vânzare în farmaciile din Alba Iulia

Publicat

Avandia, un medicament destinat diabeticilor, interzis de Uniunea Europeană din cauza faptului că majorează semnificativ riscul de infarct miocardic, se mai comercializează încă pe rafturile farmaciilor din Alba Iulia. În ciuda faptului că „GlaxoSmithKline” (GSK), firma producătoare, a decis scoaterea acestuia de la vânzare, în urma verificărilor efectuate telefonic, precum şi pe site-urile lanţurilor de farmacii, Avandia mai este disponibil încă diabeticilor din Alba Iulia, Ploieşti, Suceava, Timişoara şi Târgu Jiu.

Reprezentantii GSK România s-au declarat uluiţi să afle că medicamentul se mai află în farmaciile din România: „Am solicitat distribuitorilor, încă de anul trecut, retragerea acestui produs din farmaciile românesti. Procesul de retragere s-a încheiat anul acesta, în luna mai şi am comunicat acest lucru Agenţiei Naţionale a Medicamentului”, spun reprezentantii GSK.

Potrivit publicaţiilor internaţionale, GSK aveau cunoştinţă despre riscurile provocate de consumul acestui medicament încă din 1999, dar au păstrat confidenţialitatea. Rapoarte medicale au semnalat încă din prima jumătate a deceniului trecut faptul că Avandia reprezintă un risc major pentru sănătate, iar noile clipuri de promovare GSK au consemnat recomandarea ca diabeticii cardiaci să îşi consulte medicul înainte de a lua pastilele respective. Un raport publicat în 2007 de New England Journal of Medicine şi citat de CBS arată că Avandia creşte riscul de infarct miocardic cu 43%. Rapoarte ulterioare au concluzionat că riscul este chiar mai mare, de 72%, întrucât diabeticii prezintă, oricum, risc semnificativ mai mare de a prezenta probleme cardiace, comparativ cu cei care nu suferă de această maladie.

Producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) a ajuns la un acord cu autorităţile americane, urmând a plăti 3 miliarde de dolari, pentru a se pune capăt investigaţiilor şi altor acuzaţii legate de modul în care şi-a promovat unele produse în SUA, precum şi pentru nereguli legate de stabilirea preţului de referinţă al medicamentelor, în vederea compensării, informează Washington Post, citând Bloomberg.

Avandia este un medicamnt destul de scump, un singur flacon costând 99,44 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax