Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pericole pe Internet în 2017. Atenție la gadgeturi și la rețelele de socializare. Sfaturi pentru prevenirea atacurilor cibernetice


Publicat

Internet_SecurityÎn acest an se vor dezvolta tot mai mult campaniile de atacuri cibernetice orientate către gadgeturi din Internet of Things și dispozitive mobile. Anul 2016 a fost marcat de o altă metodă de a obține acces la conturi. Tot mai multe rețele de socializare și site-uri populare au fost victimele unor atacuri cibernetice care s-au soldat cu pierderea bazelor de date ce conțineau detalii personale și de autentificare ale utilizatorilor, arată o analiză realizată de Andrei Avadanei, director executiv Bit Sentinel.

Astfel, atacatorii au putut avea acces la adrese de e-mail și parole, iar dacă utilizatorii au folosit parole identice sau asemănătoare la alte conturi (cum s-a întamplat de multe ori), hackerii au putut să se autentifice sau reseteze parolele originale.

Dincolo de gadgeturi, utilizatorii de rețele sociale trebuie să țină cont ca exploatările pot apărea și în acest mediu, după cum s-a văzut la începutul anului în cazul comisarului european Corina Crețu.

„Companiile mari investesc masiv în dezvoltarea unor măsuri de securitate rezistente la atacuri cibernetice. Totuși, tehnologiile sunt dezvoltate de oameni, iar oamenii au tendința de a introduce erori. În acest sens, trebuie să subliniez că majoritatea problemelor de securitate apar din cauza persoanelor, nu a tehnologiilor. Nu au nicio vină Twitter sau Facebook dacă tu folosești aceleași parole peste tot și nu ai activat măcar autentificarea în doi pași. De asemenea, nu au nicio vină că utilizatorul dă click pe toate link-urile fără a se gândi la riscuri. În final, omul e responsabil și trebuie să țină cont de câteva reguli de bază pentru a fi în siguranță” a explicat Andrei Avadanei.

Rețelele sociale și, în general, toate canalele de comunicare – inclusiv Skype, WhatsApp, iMessage – seamănă între ele. Mereu există un expeditor și unul sau mai multi destinatari, iar un infractor cibernetic poate abuza de cum funcționează aceste sisteme. El va trimite mesaje care par că vin din partea unui expeditor de încredere pentru victimă.

Astfel, poate convinge victimele să descarce ransomware – viruși care criptează fișierele din calculator, apoi cer răscumpărare de sute sau mii de euro pentru cheia de acces -, pot pierde date personale importante, dar și cele care țin de viața profesională, iar calculatoarele și conturile lor pot deveni „sclavi” în activități criminale complexe. Spre exemplu, infractorii pot câștiga bani prin a da like sau vizualiza reclame contra cost.

Cum previi atacurile cibernetice

„Mediul corporate și cel personal au ajuns să se intersecteze. Avantajul celui dintâi e că există un departament de securizare a datelor și rețelei de internet, dar și aici pot apărea vulnerabilități. Prin cazurile preluate de Bit Sentinel am întâlnit, de multe ori, problema neatenției oamenilor”, a completat Andrei Avadanei.

Deși browserele au devenit tot mai bune și mai sigure, încă poate fi o problemă stocarea parolelor în ele, în special în cazul produselor beta sau a celor care nu sunt susținute de companii mari care le pot dezvolta mai eficient și rezolva mai repede problemele.

De asemenea, este crucial să nu fie folosită aceeași parolă pe toate site-urile, iar parolele trebuie să fie complexe, adaugând caractere speciale (cel puțin 10-15), astfel încât unui hacker să îi fie greu să treacă de securitate. O soluție dedicată de securitate e, de asemenea, recomandată, iar link-urile, fișierele sau imaginile suspecte sau care nu vin dintr-o sursă sigură ar trebui evitate.

În 2017, canalele de comunicare instant vor fi tot mai folosite în campaniile de phishing și spearphishing din cauza popularității lor. WhatsApp, spre exemplu, are peste un miliard de utilizatori. Exploatările de tip ransomware vor continua să fie pe un trend ascendent datorită modului destul de facil de a obține bani și, foarte probabil, vor fi prezente pe tot mai multe platforme, mobile și clasice.

Vor continua să apară atacuri și amenințări asupra unor industrii care inovează masiv: dispozitivele IoT atât pentru utilizatorii casnici, cât și din infrastructuri critice (ex.: mașini conectate la internet, dispozitive medicale, sisteme de control a temperaturii sau energiei electrice etc.). Atacurile de tip social engineering și phishing vor începe să ia în calcul tehnici inspirate din machine learning (inteligența artificială), pentru a livra mai eficient și mai targetat mesaje convingătoare.

O latură pozitivă a dezvoltării sectorului IoT e că va urma o reglementare mai dură și o responsabilizare a companiilor care produc astfel de dispozitive IoT. De asemenea, e de așteptat ca tot mai multe țări să ia măsuri directe în a-și spori capabilitățile ofensive și defensive de cyber security. Odată cu astfel de initiațive se va dezvolta și sectorul privat și va spori rezistența la atacuri cibernetice.

sursa: startupcafe.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Baza de agrement – Bazinul Olimpic și centura de sud-vest Alba Iulia. Cât costă investițiile și când vor începe proiectele

Publicat

Primăria Alba Iulia semnează accord de parteneriat cu ADR Centru pentru pregătirea a două proiecte majore de investiții. Este vorba despre baza de agrement de lângă Bazinul Olimpic și șoseaua de centură de sud-vest.

Conform fișelor de proiect, bugetul eligibil estimat total al investiției pentru baza de agrement este de 6,85 milioane euro, iar cel pentru centură, de 25 milioane euro.

Vezi FOTO: TRASEUL centurii care va lega cartierul Cetate din Alba Iulia de A10. Patru benzi, trotuare și piste. Licitație pentru PUZ

Primul proiect este estimat să înceapă anul viitor, iar centura, în cel mult 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Nu este vorba despre începerea lucrărilor, doar de procedurile ce țin de documentații.

Acum se semnează acordul pentru elaborarea documentației tehnico – economice necesare celor două proiecte de investiții în domeniite mobilitate urbană și regenerare urbană, ce urmează a fi depuse la finanțare în perioada de programare 2021-2027.

Fișele de proiect pentru cele două obiective au fost selectate pentru a primi finanțare din Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, Axa prioritară 1 – întărirea capacității beneficiarilor de a pregăti și implementa proiecte finanțate din FESI din POAT, cu un punctaj de 4,25, respectiv 4,125 puncte.

Proiectul ”Regenerarea urbană a zonei Bazinului Olimpic prin amenajarea de spații verzi și construirea unei baze sportive și de agrement”

Citește și Planurile ștrandului din zona Bazinului Olimpic. Costurile estimate în 2015, majorate

Buget eligibil estimat total al investiției: 6.855.676,76 euro (TVA inclus) / curs inforeuro august 2020

– obiectiv general: regenerarea urbană și valorificarea zonei aferente Bazinului Olimpic prin amenajarea unei baze sportive de agrement, inclusiv un ștrand public, zone verzi și spații de recreere, în acord cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Alba lulia.

– obiective specifice: regenerarea urbană a zonei Bazinului Olimpic Alba lulia prin construirea unei baze sportive și de agrement cu o suprafață totală de 18.118 mp începând cu anul 2021; îmbunătățirea protecției mediului înconjurător prin amenajarea unor spații verzi în suprafață de 5675,39 mp începând cu anul 2021 în zona Bazinului Olimpic Alba lulia

– se va solicita sprijin financiar pentru următoarele tipuri de documentații PT + DTAC + DDE și caiete de sarcini; studii topografice; studii geotehnice; studiu de solutie efectuat de firma agrementată de Electrica,

Proiectul ”Fluidizarea traficului rutier prin măsuri de mobilitate urbană durabilă – construire arteră ocolitoare pe latura de sud-vest a Municipiului Alba lulia”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FCSB nu mai are destui jucători pentru meciul cu Slovan Liberec. Lotul, afectat de focarul de coronavirus

Publicat

FCSB ar trebui să joace joi, de la ora 20.30, meciul cu Slovan Liberec, dar nu are destui fotbaliști. Clubul are doar nouă jucători disponibili pe lista trimisă la UEFA.

Cazurile de COVID de la FCSB continuă să se înmulţească. 13 jucători au coronavirus şi nu vor fi în lotul pentru meciul de calificare în grupele Europa League cu Slovan Liberec.

Secretarul general al FRF, Justin Ştefan, a spus, miercuri, că FCSB le-a solicitat celor de la UEFA să amâne meciul cu FCSB pentru sâmbătă.

„Regulamentul (FRF – n.r.) spune aşa, e ca la UEFA în mare parte, joci dacă ai cel puţin 13 jucători în lot, dintre care un portar şi avizul DSP. Dacă nu îndeplineşti una dintre aceste condiţii, meciul se amână o singură dată, nu poate fi reprogramat mai repede de şapte zile şi dacă nici atunci nu poate fi programat se pierde jocul cu 3-0. Eu cred că nu se va ajunge în această situaţie şi sunt sigur că în acest sezon vom disputa toate meciurile pe terenul de joc”, a declarat Justin Ştefan pentru Pro X.

Sursă: Stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cât costă și ce poate face noul Tesla S ”Plaid Mode”, cea mai rapidă mașină de serie din lume. Atinge 100 de km/h în 2,5 secunde

Publicat

Tesla S „Plaid Mode” va fi cea mai rapidă mașină de serie din lume. Va fi propulsată de trei motoare electrice, care vor dezvolta împreună 1.100 de cai-putere.

Herghelia uriașă îi va permite modelului Tesla să atingă 100 km/oră în 2,5 secunde, iar viteza maximă va fi de 320 km/oră.

Un element de noutate este și autonomia noului model: Tesla Model S Plaid va putea rula între 610 și 840 de kilometri cu o încărcare completă a bateriilor (în funcție de modelul cu care este dotată).

Mașina poate fi comandată acum, însă clienții vor primi mașinile spre finalul anului viitor. Prețul modelului Tesla S Plaid va fi de aproximativ 120.000 de dolari.

În cadrul aceluiași eveniment, Elon Musk a mai spus că și-ar dori ca producția Tesla să ajungă la 20 de milioane de unități pe an. Acest număr depășește numărul mașinilor de pasageri vândute anul trecut în Statele Unite.

Spre exemplu, grupul Volkswagen, care deține brandurile Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Skoda și altele, a vândut 11 milioane de unități la nivel mondial în 2019.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Precizări AEP: Cum vor vota persoanele infectate cu noul coronavirus. Vor putea cere urnă mobilă, dar cine o va duce?

Publicat

Una dintre principalele întrebări în legătură cu alegerile locale este cea legată de modul în care vor vota persoanele infectate cu noul coronavirus.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, afirmă că acestea, atât cele aflate în carantină sau izolare, cât şi cele din spitale, vor putea vota la alegerile locale folosind urna mobilă.

„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a declarat Mituleţu-Buică.

El a precizat că vor fi „condiţii speciale” doar pentru bolnavii aflaţi în secţiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă.

Există însă riscul ca persoanele desemnate să meargă cu urna mobilă să refuze acest lucru, în condițiile în care intrarea în secțiile speciale din spitale atrage riscuri pe măsură.

Ce se întâmplă cu persoanele care se prezintă la urne cu simptome

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 și care se vor prezenta la vot, la alegerile locale, vor avea un circuit separat.

Pentru aceste persoane va fi pregătită o cabină specială.

„Persoanele care se vor prezenta la vot şi vor avea simptomatologie vor avea un circuit separat, vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru”, a spus ministrul.

Întrebat ce se întâmplă dacă o persoană a fost declarată pozitivă şi a fost în secţia de votare, Tătaru a răspuns: „Acea persoană atrage după sine o anchetă epidemiologică”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate