Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pericolul din casă: Ce riscuri pentru sănătate ascund materialele de izolare termică din locuinţe

Publicat

radon in case Dacă majoritatea proprietarilor preferă să-şi izoleze locuinţele şi să le doteze cu geamuri termopan, pentru a plăti mai puţin la factura pentru căldură, puţini ştiu poate şi riscurile acestora pentru sănătate.

Materialele de construcţii, dar şi solul emană gaze radioactive, potrivit unor cercetători din Cluj.

Un astfel de caz este radonul, un element chimic radioactiv ce face parte din grupa gazelor rare şi care este inodor, incolor şi insipid.

Provoacă îmbolnăvirea cu cancer, fiind a doua cauză a după tutun.

„S-a constatat că eficientizarea energetică a locuinţelor creşte conţinutul de radon şi de alte gaze care de asemenea sunt periculoase pentru sănătate. O locuinţă foarte bine izolată faţă de una normală poate creşte concentraţia de radon de 2-3 ori”, potrivit unui cercetător citat de Digi24.ro.

Specialiştii în construcţii recunosc că unele materiale de construcţii folosite pentru reabilitarea clădirilor sunt cu probleme, dând exemplul polistirenului, care este preferat pentru că este foart uşor de prelucrat pe şantier. Alte exemple sunt vata minerală, vata de sticlă.

“Există un anumit nivel la care expunerea prelungită în condițiile unei ventilaţii insuficiente predispune la cancer pulmonar. Sunt foarte mulţi pacienţi şi mă întreabă de ce am făcut cancer pulmonar. Poate răspunsul este în acest radon”, potrivit unui medic citat tot de Digi24.ro.

Radonul este un gaz toxic de provenienţă telurică – se găseşte în răci, sol şi apă – şi, potrivit unor specialişti, pătrunde dinspre fundaţie în interiorul clădirilor prin crăpături sau spaţii libere. Cantitatea creşte dacă presiunea aerului la bază este mică.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax