Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Pericolul din casă: Ce riscuri pentru sănătate ascund materialele de izolare termică din locuinţe

Publicat


radon in caseDacă majoritatea proprietarilor preferă să-şi izoleze locuinţele şi să le doteze cu geamuri termopan, pentru a plăti mai puţin la factura pentru căldură, puţini ştiu poate şi riscurile acestora pentru sănătate.

Materialele de construcţii, dar şi solul emană gaze radioactive, potrivit unor cercetători din Cluj.

Un astfel de caz este radonul, un element chimic radioactiv ce face parte din grupa gazelor rare şi care este inodor, incolor şi insipid.

Provoacă îmbolnăvirea cu cancer, fiind a doua cauză a după tutun.

„S-a constatat că eficientizarea energetică a locuinţelor creşte conţinutul de radon şi de alte gaze care de asemenea sunt periculoase pentru sănătate. O locuinţă foarte bine izolată faţă de una normală poate creşte concentraţia de radon de 2-3 ori”, potrivit unui cercetător citat de Digi24.ro.

Specialiştii în construcţii recunosc că unele materiale de construcţii folosite pentru reabilitarea clădirilor sunt cu probleme, dând exemplul polistirenului, care este preferat pentru că este foart uşor de prelucrat pe şantier. Alte exemple sunt vata minerală, vata de sticlă.

“Există un anumit nivel la care expunerea prelungită în condițiile unei ventilaţii insuficiente predispune la cancer pulmonar. Sunt foarte mulţi pacienţi şi mă întreabă de ce am făcut cancer pulmonar. Poate răspunsul este în acest radon”, potrivit unui medic citat tot de Digi24.ro.

Radonul este un gaz toxic de provenienţă telurică – se găseşte în răci, sol şi apă – şi, potrivit unor specialişti, pătrunde dinspre fundaţie în interiorul clădirilor prin crăpături sau spaţii libere. Cantitatea creşte dacă presiunea aerului la bază este mică.

sursă: digi24.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Un virus online transmis prin SMS-uri vă poate pune în pericol datele personale. Atenționările specialiștilor

Publicat

Un virus online transmis prin SMS-uri false pune în pericol datele personale ale mai multor utilizatori. Este vorba despre o nouă versiune a troianului bancar Ginp, detectat pentru prima dată anul trecut. Virusul poate insera mesaje text false într-o aplicație SMS obișnuită și-i poate păcăli pe utilizatori, anunță Kaspersky – companie de securitate cibernetică. Mesajele […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ANUNȚ: Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 din Aiud angajează secretar. Condiții de participare

Publicat

Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 Aiud organizează concurs în baza HG 286/ 2011 și HG 1027/ 2014, la sediul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 din str. Unirii, nr. 10, jud. Alba, în data de: 11.03.2020, ora 10.00 proba scrisă, 16.03.2020, ora 10.00 proba practică, 19.03.2020, ora 10.00, proba interviu. pentru ocuparea postului contractual […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

TOPUL județelor în care se taie ilegal păduri, prezentat de ministrul Mediului, Costel Alexe. Situația din Alba

Publicat

Ministrul propus al Mediului, Costel Alexe, a prezentat luni un top al județelor din țară în care au fost înregistrate cele mai mari defrișări de păduri. Cele mai mari hoţii care au avut loc în ultimii doi ani în domeniul pădurilor au fost în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu şi, după alegeri, indiferent cine va […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: O persoană cu ”muncă nedeclarată” și amenzi de peste 30.000 de lei după controale la firme din județ

Publicat

itm alba

Inspectorii de muncă din Alba au dat amenzi în valoare de peste 30.000 de lei și au descoperit o persoană aflată în situație de muncă nedeclarată, în urma controalelor la firmel derulate în perioada 10-14 februarie. Potrivit ITM Alba, în domeniul relaţiilor de muncă au fost controlați 48 de agenți economici, cu un număr total […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate