Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Perioada în care ANAF poate da amenzi a fost prelungită. Sancțiuni, și la cinci ani de la contravenția fiscală

Publicat

anaf

Perioada în care inspectorii ANAF pot da amenzi a fost prelungită de la șase luni la cinci ani, luând în calcul data săvârșirii faptei.

Prevederea este inclusă în OUG 102/2022, recent publicată în Monitorul Oficial. Ordonanța transpune în legislația românească o directivă europeană privind schimbul de informații fiscale în UE.

Prin urmare, instituția poate aplica amenzi chiar dacă au trecut ani întregi de la săvârșirea unei contravenții fiscale, scrie avocatnet.ro.

Practic, autoritățile au stabilit ca dreptul ANAF de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală să se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei. Până acum, acest drept se prescria după șase luni de la data săvârșirii faptei, conform regulilor generale privind amenzile contravenționale din OG 2/2001.

Noua regulă este valabilă pentru faptele săvârșite începând cu data intrării în vigoare a prevederii – 30 iunie 2022. Deci o faptă de la 1 iulie 2022 poate fi amendată de Fisc și peste cinci ani, de exemplu.

În esență, judecătorii au stabilit recent, într-o speță soluționată definitiv, că neîndeplinirea obligației de declarare și plată a unui impozit se prescrie în șase luni de la termenul-limită, fiind vorba de o contravenție instantanee, astfel că, după expirarea celor șase luni, amenda nu se mai poate aplica. Asta în condițiile în care ANAF consideră că este o contravenție continuă pentru care poate aplica amenzi chiar și după mai mulți ani. Interpretarea instanțelor a fost valabilă, pentru contravențiile din Codul de procedură fiscală, numai pentru faptele săvârșite până la 29 iunie 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax