Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Perioada studiilor de masterat, considerată stagiu de cotizare pentru pensie începând din septembrie 2024. Ce prevede legea

Publicat

Perioada studiilor de masterat va fi considerată stagiu de cotizare pentru pensie. Măsura se va aplica din 1 septembrie 2024, potrivit noii Legi a pensiilor. În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat.

Legea 360/2023, publicată în Monitorul Oficial în data de 4 decembrie, urmează să înlocuiască, din septembrie 2024, actuala Lege a pensiilor (nr. 263/2010).

Perioada studiilor de masterat, considerată stagiu de cotizare pentru pensie

Potrivit actului normativ, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public. Condiția de bază este ca în urma acestor studii (la zi/cu frecvență) să se obțină o diplomă.

„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:

  • a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”, prevede noua lege.

Condiții pentru ca perioada studiilor să fie considerată stagiu de cotizare pentru pensie

Studiile vor fi luate în calcul numai dacă în perioadele respective românii nu au fost în situația de a fi asigurați deja în sistemul public de pensii. Mai exact, dacă aceștia nu au lucrat ca salariați în timpul studiilor.

Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.

Potrivit legislației aflate în vigoare, în prezent, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei sunt luate în considerare doar studiile de licență și cele de doctorat.

Ce alte perioade mai sunt considerate asimilate stagii de cotizare pentru pensie

Potrivit legii, în sistemul public de pensii mai sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:

  • a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
  • a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax