Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Permis de conducere digital și școală de șoferi la 17 ani. Modificări importante la codurile rutiere, propuse de Comisia Europeană

Publicat

Regulile pentru obținerea unui permis de conducere digital ar urma să se schimbe: de exemplu vârsta.

Tinerii vor putea învăța să conducă de la 17 ani. Normele de siguranță în trafic vor fi și ele îmbunătățite. 

Comisia Europeană a prezentat mai multe propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere, inclusiv introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga UE, precum și noi dispoziții pentru a facilita aplicarea normelor de circulație la nivel transfrontalier.

Norme de testare actualizate

Normele de testare pentru permisul auto, actualizate, vor ține seama de tranziția către vehicule cu emisii zero.

Acestea vor evalua, de exemplu, cunoștințele și competențele legate de sistemele avansate de asistență la conducere și de alte tehnologii automatizate.

LISTA bolilor și afecțiunilor incompatibile cu permisul de conducere. Ce pățesc medicii care le descoperă și nu le anunță

În acest context, CE spune că noile norme vor îmbunătăți siguranța pentru toți participanții la trafic și vor ajuta UE să își realizeze „Viziunea zero” – fără decese pe drumurile din UE până în 2050.

“Ele vor pregăti mai bine conducătorii auto pentru vehiculele cu emisii zero și pentru conducerea pe drumurile urbane, alături de un număr tot mai mare de biciclete și vehicule cu două roți, precum și de pietoni.

Acestea vor permite, de asemenea, tinerilor conducători auto să dobândească experiență prin intermediul unui sistem de conducere acompaniată.

Începând cu vârsta de 17 ani, tinerii vor putea învăța să conducă și vor putea obține un permis de conducere.

Cei care au împlinit vârsta de 17 ani vor putea să conducă singuri doar după împlinirea vârstei de 18 ani și să lucreze ca șoferi profesioniști de îndată ce un anumit loc de muncă permite acest lucru.

Acest lucru va contribui la abordarea penuriei actuale de conducători auto”, transmite CE.

Doi ani de la obținerea permisului, perioadă de probă

Pentru îmbunătățirea siguranței rutiere, după obținerea permisului, șoferii începători ar urma să fie, vreme de cel puțin doi ani, într-o perioadă de probă întrucât 2 din 5 accidente mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.

Pentru conducerea sub influența alcoolului toleranța va fi zero.

Modificări la Codul Rutier, aprobate de Guvern. Reguli mai clare în sensul giratoriu și schimbări la reținerea permisului

Șoferii care fac depășiri sau parcări periculoase, nu păstrează o distanță suficientă față de vehiculul din față sau care taie linia continuă se vor alege cu dosar penal, toate aceste abateri urmând să fie infracțiuni.

Premieră mondială: permis de conducere digital

Pentru a simplifica recunoașterea permiselor de conducere între statele membre, Comisia propune introducerea unui permis de conducere digital, în premieră mondială.

Înlocuirea, reînnoirea sau preschimbarea unui permis de conducere vor fi mult mai ușoare, deoarece toate procedurile vor fi online.

În aceeași ordine de idei, pentru cetățenii din țări din afara UE cu standarde comparabile de siguranță rutieră va fi mai ușor să își schimbe permisul de conducere cu unul UE.

Legea actuală acoperă unele dintre cele mai frecvente și mai flagrante infracțiuni, cum ar fi excesul de viteză și conducerea sub influența alcoolului.

Infracțiuni rutiere

Comisia propune extinderea domeniului de aplicare al infracțiunilor rutiere la:

 • nemenținerea unei distanțe suficiente în raport cu vehiculul din față;
 • depășirea periculoasă;
 • parcarea periculoasă;
 • traversarea uneia sau mai multor linii albe continue;
 • conducerea pe sens interzis;
 • nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgență;
 • utilizarea unui vehicul supraîncărcat.

Un portal informatic dedicat le va oferi cetățenilor acces ușor la informații privind normele de siguranță rutieră în vigoare în fiecare stat membru și, în timp, le va permite să plătească eventualele amenzi în mod direct.

Decăderea din drepturi a conducătorilor auto cu efect la nivelul întregii UE: încetarea impunității pentru infracțiuni grave.

Propunerile vor fi acum examinate de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. SsS

  joi, 02.03.2023 at 10:25

  Dar de ce de la 17 ani….eu propun de la 10 ani să poată avea permis!

 2. Iancu fureszes

  duminică, 19.03.2023 at 15:30

  buna ziua se poate luva permisul la 17 ani digital

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax