Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Permisele pentru motociclete și tricicluri, obținute doar cu vechimea de la permisul categoriei B. Guvernul a avizat proiectul

Publicat

Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege care prevede că posesorii de permis de conducere categoria B pot obține permisul pentru categoria A1, pentru motociclete ușoare și tricicluri, doar cu vechimea primei categorii, o vârstă minimă și un curs practic.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere în data de 4 iulie. Documentul prevede introducerea în Codul rutier a unui nou articol, care permite posesorilor de permis categoria B să obțină permisul A1 pentru motociclete ușoare doar cu următoarele condiții:

  • Vârsta minimă 24 de ani
  • Deținerea permisului categoriei B de cel puțin 2 ani
  • Parcurgerea unui curs practic obligatoriu pe motocicletă categoria A1, de 10 ore

Permisul categoriei A1 se acordă, în forma actuală a legii, pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. De asemenea, permisul categoriei A1 se acordă pentru tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW.

„Această măsură este una complementară celor de dezvoltare a infrastructurii mari de transport orășenesc și vine în plus cu un grad de mobilitate foarte bun pentru anumite categorii sociale și profesionale (navetiștii din zonele adiacente marilor aglomerări urbane, servicii de curierat și livrare, agenți de vânzări, profesii care implică un grad mare de mobilitate, persoane care locuiesc în zone neacoperite de rețeaua de transport în comun etc.)”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În punctul de vedere emis de Guvern, se arată că se susține introducerea măsurii, cu solicitarea unor clarificări privitor la condițiile de vârstă și la caracteristicile tehnice ale motocicletelor ușoare.

„Considerăm necesară adăugarea sintagmei <cu transmisie automată>, ţinând cont de factorul de risc privind gradul de siguranţă rutieră şi de faptul că posesorul acestui permis de conducere nu are o pregătire specială pentru conducerea unei motociclete (manevrarea ambreiajului şi sincronizarea treptelor de viteză)”, mai arată Guvernul, care și-a dat avizul pentru adoptarea proiectului.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax