Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Permisul de conducere Tr1. Clarificări de la Ministerul Agriculturii despre noua categorie de permis

Publicat

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a adus clarificări privind noua categorie de permis de conducere Tr 1.

Potrivit acestuia, viteza maximă de deplasare pe drumurile publice este de 40 km/h.

În această categorie nu se ţine cont de masa totală maximă autorizată sau de tonaj.

„Recent, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă nr. 1 din 18 ianuarie 2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Aceasta vine să aducă îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte conducerea tractoarelor agricole şi forestiere. S-a introdus o categorie nouă de permis de conducere, denumită Tr1.

Este foarte important de clarificat faptul că principala caracteristică a acestei categorii este limita vitezei de deplasare, şi anume 40 km/h pe drumurile publice. Mai mult, subliniem clar că în această categorie nu se ţine cont de masa totală maximă autorizată sau tonaj”, a transmis Barbu, potrivit Agerpres.

Permis compatibil cu categoria B

Potrivit sursei citate, noul permis este compatibil cu Permisul de Categoria B.

„Dacă deţineţi deja un permis de categoria B, puteţi conduce nu doar autoturisme şi autoutilitare, ci şi tractoare agricole sau forestiere din categoria Tr1.

Această categorie de permis, Tr1, acoperă ansamblurile formate dintr-un tractor Tr1 şi una sau două remorci, cu condiţia să respectaţi limita de viteză de 40 km/h pe drumurile publice”, precizează ministrul.

Condiții

Cu permisul de categoria Tr1 pot fi conduse tractoare agricole sau forestiere care se deplasează cu o viteză maximă de până la 40 km/h pe drumurile publice.

Categoria Tr1 din permisul de conducere acoperă şi ansamblurile formate dintr-un tractor Tr1 şi una sau două remorci.

Aceasta este o regulă valabilă indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculului sau ansamblului de vehicule.

„Această categorie Tr1 vine în întâmpinarea nevoilor voastre, facilitând conducerea tractoarelor agricole sau forestiere specifice activităţilor agricole, fără a vă impune criterii legate de masa totală maximă autorizată sau tonaj”, a mai explicat Florin Barbu.

Ordonanță aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, în data de 18 ianuarie, echivalarea permisului categoria B cu permisul TR1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice.

Motivele care au stat la baza adoptării ordonanței de urgență

  • planul Național Strategic pentru exercițiul financiar 2023-2027 prevede o creștere semnificativă a parcului de utilaje agricole, fapt ce generează o disproporționalitate între numărul de utilaje și personalul specializat.
  • absența legislației care să permită conducerea utilajelor agricole cu permise de conducere de categorie B duce la migrația forței de muncă către țările UE
  • neadoptarea rapidă a măsurilor legislative propuse ar afecta negativ execuția lucrărilor agricole la timp în perioadele optime.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Marin Haiduc

    miercuri, 24.01.2024 at 17:45

    ce fac cei care au in permisul de conducere b,si pe lângă tr simplu?cu ce literă din permis echivalăm TR?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax