Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Perseide 2023: Când poate fi observată ”ploaia de stele” din coada cometei Swift – Tuttle

Publicat

Ploaia de stele va putea fi observată foarte bine în perioada 17 iulie – 24 august, însă momentul în care acest eveniment va atinge maximul va fi în noaptea dintre 12 spre 13 august 2023.  

În noaptea respectivă, frecvența va fi de aproximativ 60 de meteoriți pe oră. Pentru un spectacol veritabil, fixați-vă data în calendar și căutați în acea noapte un loc departe de oraș și de lumini artificiale.

Ce sunt perseidele și care este legătura cu Cometa Swift – Tuttle

Perseidele reprezintă o ploaie de meteori care se produce în fiecare an în jurul datei de 12-13 august, cu un maxim de activitate în jurul datei de 12 august.

Această ploaie de meteori este asociată cu cometa Swift-Tuttle și este una dintre cele mai populare și vizibile ploi de meteori ale anului.

Cometa Swift-Tuttle orbitează în jurul Soarelui și lasă în urmă un nor de particule și praf cosmic.

Atunci când Pământul intersectează această orbită în perioada august, particulele cometei intră în atmosfera terestră și ard, creând ceea ce numim meteori sau stele căzătoare.

Acești meteori sunt denumiți Perseide deoarece par să provină din constelația Perseu.

Perseidele sunt cunoscuți pentru faptul că produc meteori luminoși și spectaculoși, iar în noaptea maximului, se pot vedea mai multe zeci de meteori pe oră într-un loc întunecat și liber de poluare luminoasă.

Acestea pot avea culori variate, de la alb strălucitor până la nuanțe de verde sau albastru, și se mișcă rapid pe cer.

Mulți oameni aleg să privească Perseidele, în special în nopțile apropiate de maxim, deoarece oferă o experiență frumoasă și impresionantă.

Este recomandat să te așezi într-un loc întunecat, departe de luminile stradale, și să privești cerul în direcția constelației Perseu.

Este bine să fii răbdător și să ai un timp de adaptare la întuneric pentru a vedea cât mai mulți meteori.

Perseide 2023: De unde vine numele de Perseide

Numele „Perseide” vine de la „Perseus” în limba latină, care este numele latin al legendarului erou mitologic grec Perseu.

Astfel, deoarece par să se propage în direcția constelației Perseu, au primit numele de Perseide.

Aceasta este o practică comună în numirea ploilor de meteori, unde numele se bazează pe constelația în care radiația este observată.

Alte ploi de meteori au și ele denumiri specifice, cum ar fi Geminidele (asociate cu constelația Gemenii) sau Orionidele (asociate cu constelația Orion).

Perseidele sunt un spectacol astronomic popular și fascinant. Nu-l ratați.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax