Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Persoanele condamnate nu vor mai putea candida pe liste la europarlamentare. Inițiativă legislativă, adoptată de Senat

Publicat

Persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida la europarlamentare, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit de Senat.

Prevederi similare au fost adoptate în toamna trecută și alegerile parlamentare și locale, astfel încât la acestea nu vor mai putea candida persoanele condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea și care nu au fost reabilitate între timp.

„Cetățenii români care au drept de vot și care au îndeplinit vârsta de 23 de ani, până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a candida și de a fi aleși în Parlamentul European, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi aleși, și dacă nu au fost condamnați definitiv, până la ziua de referință inclusiv, la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, pentru care nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, este articolul de lege care aduce schimbări legii privind organizarea Parlamentului European.

„Încă din 2018 sute de mii de cetățeni români au cerut în stradă să nu mai existe cazuri de funcționari publici care să fi fost anterior condamnați penal. Cu toate acestea, în alegerile locale din 2020 au existat cel pușin două cazuri farte mediatizate de candidați la funcția de primar care fuseseră anterior condamnați pentru infracțiuni grave contra unor victime minore sau persoane care fuseseră implicate în scandaluri referitoare la comiterea unor abuzuri contra copiilor – cei mai vulnerbaili cetățeni ai țării”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege va merge la Camera Deputaților, for care va avea ultimul cuvânt de spus privind această inițiativă.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 06.02.2023 at 16:14

    o să-l voteze peste zece ani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax