Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Persoanele cu dizabilităţi vor avea o lege a pensiilor distinctă. Anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu

Publicat

Persoanele cu dizabilităţi vor avea o lege a pensiilor distinctă. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că pentru persoanele cu dizabilităţi se va elabora o lege a pensiilor distinctă. Noua lege ar urma să trateze „cu respect munca acestora” şi, în acelaşi timp, să le asigure dreptul la un venit decent atât celor care s-au retras din activitate, cât şi viitorilor pensionari.

„Nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării! Acest lucru este valabil şi pentru persoanele cu dizabilităţi.

Persoanele cu dizabilităţi vor avea o lege a pensiilor distinctă

Astăzi, în urma întâlnirii avute cu reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi ai Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, am hotărât să lucrăm împreună pentru o lege distinctă care să trateze cu respect munca persoanelor cu dizabilităţi şi, în acelaşi timp, să le asigure dreptul la o pensie decentă, atât celor aflaţi acum la pensie, cât şi viitorilor pensionari”, a scris prim-ministrul, pe Facebook.

Potrivit premierului, Guvernul va încuraja angajarea şi păstrarea în activitate a persoanelor cu nevoi speciale îndeosebi în administraţia publică, „pentru ca aceşti oameni să se integreze mai uşor în societate şi să le asigurăm o viaţă demnă”.

Actul normativ va prevedea un mecanism de compensare a veniturilor pentru persoanele cu dizabilităţi aflate în pensie.

De asemenea, urmează să se propună beneficii pentru angajatori care să stimuleze încadrarea şi menţinerea persoanelor cu dizabilităţi în activitate.

„Începând de luni, 2 septembrie, un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ai Casei Naţionale de Pensii Publice şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, precum şi ai organizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi vor discuta aplicat asupra conţinutului acestor modificări legislative specifice, care vor avea două coordonate principale.

În primul rând, va include un mecanism de compensare a veniturilor persoanelor cu dizabilităţi aflate în pensie, care să ţină cont de condiţiile speciale în care acestea şi-au desfăşurat activitatea şi să răspundă nevoilor pe care le au.

De asemenea, acest proiect va conţine un set de măsuri care să încurajeze angajatorii, îndeosebi pe cei din administraţia publică, să încadreze şi să menţină în activitate persoane cu dizabilităţi. Aceasta a fost, de altfel, şi una din propunerile asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Noul proiect de act normativ rezultat ca urmare a consultărilor între Guvern şi reprezentanţii persoanelor cu dizabilităţi urmează să fie promovat şi aprobat cu prioritate, a transmis Guvernul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate