Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Persoanele cu pensii mari de 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate. Care va fi baza de calcul pentru noul impozit

Publicat

Persoanele cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor trebui să plătească CASS ( contribuţia la sănătate) pentru partea ce depăşeşte suma de 4.000 de lei, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finanţelor. Mai exact, de 10% pentru suma care depășește cei 4.000 de lei.

„Pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, precum şi a obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale, se propune eliminarea facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii pentru partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Baza de calcul: 10% din suma care depășește 4000 de lei

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie„, se arată în nota de fundamentare care înspţeşte proiectul de act normativ.

În vederea determinării impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată, precizează sursa citată.

Pentru corelarea măsurilor privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile din pensii care depăşesc suma lunară de 4.000 de lei, cu prevederile Codului fiscal referitoare la calculul, reţinerea şi declararea obligaţiilor, se instituie obligaţia depunerii Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate , prevăzută la art. 147 din Codul fiscal.

Concomitent se elimină obligaţia depunerii de către plătitorii de venituri din pensii a Declaraţiei informative privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Rusinea

    vineri, 17.12.2021 at 08:59

    Dar cei cu salarii peste 100 milioane lei vechi, nu ar trebui impozitati cu macar 50% din tot ce umfla peste acea suma ? La fel si pensiile speciale date cadou pt alesii politici ?

  2. Daniel

    vineri, 17.12.2021 at 10:48

    10 la sută din pensia brută minus 4000 sau 10 la sută din pensia netă minus 4000 ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax