Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Persoanele fizice ar putea fi obligate să fie asistate juridic de un avocat în tranzacțiile imobiliare. Propunere făcută de UNBR

Publicat

Persoanele fizice ar putea fi obligate să fie asistate juridic de un avocat în tranzacțiile imobiliare, încă din faza negocierilor de vânzare cumpărare a unui imobil. O propunere în acest sens a fost făcută recent de către Uniunea Națională a Barourilor din România.

Potrivit UNBR, măsura are ca scop protejarea persoanelor fizice de clauze abuzive și asigurarea unei înțelegeri depline de către acestea a mecanismelor promisiunii de vânzare, înainte de semnare. Reprezentanții UNBR susțin că această inițiativă va contribui la stabilizarea pieței imobiliare și la reducerea discrepanțelor dintre dezvoltatorii imobiliari și cumpărători.

„În contextul unei realități socio-juridice nefavorabile, soldate cu efecte sociale negative și de natură să destabilizeze piața rezidențială, UNBR vine cu propunerea unei inițiative legislative care să reinstituie echilibrul contractual dintre profesionistul-dezvoltator imobiliar și consumatorul-persoană fizică și să asigure garanții suplimentare de protecție a consumatorilor.

În data de 18 octombrie 2024, UNBR a trimis un memoriu, adoptat de Comisia Permanentă, către Guvern, Senat, și Camera Deputaților, care argumentează că se impune o modificare legislativă care să vizeze  instituirea asistenței juridice obligatorii prin avocat a persoanei fizice atât în faza precontractuală de negociere, cât și la momentul semnării contractului de vânzare a unui imobil”, se precizează într-un comunicat al UNBR.

Activitățile prestate de către avocat în asistarea clientului constau în oferirea de consultații juridice de specialitate pentru explicarea cauzelor contractuale și a efectelor pe care acestea le produc.

Scopul urmărit este de a proteja persoanele fizice de posibilitatea semnării unor acte care vor produce consecințe semnificative asupra patrimoniului, fără a înțelege conținutul, semnificația termenilor si efectele pe care clauzele stipulate le pot produce.

Potrivit UNBR, în acest fel, există un standard de certitudine și securitate juridică – socială, manifestat prin oferirea unui aviz din partea unui avocat.

Persoanele fizice ar putea fi obligate să fie asistate juridic de un avocat în tranzacțiile imobiliare

„Un prim argument al acestei propuneri este faptul că având în vedere impactul financiar al contractelor de vânzare a unui imobil asupra patrimoniului persoanei fizice, legiuitorul a optat pentru obligativitatea formei autentice a acestor contracte, ceea ce presupune obligația informării părților de către notar asupra conținutului contractului, explicarea clauzelor și a efectelor pe care le produc.

Obligativitatea formei autentice ar trebui să existe și în cazul promisiunilor de vânzare întrucât, chiar dacă nu se transmite proprietatea, în realitate se stabilesc clauze obligatorii cu privire la vânzarea ulterioară, care nu mai pot fi modificate unilateral cu ocazia autentificării contractului de vânzare. Conținutul prevederilor promisiunii de vânzare nu este așadar mai puțin important decât cel al contractului de vânzare cumpărare”, se mai precizează în comunicatul UNBR.

Potrivit avocaților, o astfel de reglementare ar determina evitarea clauzelor profund dezechilibrate sub aspectul drepturilor și obligațiilor asumate, defavorabile părții vulnerabile, și ar oferi o perspectivă de negociere a acestor tipuri de contracte.

„Actualmente, din cazuistica actuală, atât de abundentă în mass-media, observăm că, de regulă,  dezvoltatorul impune un contract tipizat și abuziv, care diminuează considerabil șansele de reușită în cazul unei eventuale dispute generate de nemulțumiri ale beneficiarului promisiunii de vânzare.

Astfel, reiese necesitatea introducerii unei garanții suplimentare care să reinstituie echilibrul contractual dintre profesionistul-dezvoltator imobiliar și consumatorul-persoană fizică (în spiritul Directivei 2011/83)”, au mai explicat reprezentanții UNBR.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ioana

    vineri, 25.10.2024 at 20:44

    Da, bine. Și acesta e in abuz. Adică sa fim o logați sa plătim și consultanta exercitata de ei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate