Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele fizice cu restanțe la plata obligațiilor fiscale, incluse în listele publice cu debitori. Ordinul a intrat în vigoare

Publicat

anaf Din 2016, pe lista ANAF cu datornicii la bugetul de stat se vor regăsi și debitorii persoane fizice, nu doar persoanele juridice, ca până acum. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a adoptat procedura de publicare a listelor, în conformitate cu prevederile noului Cod de procedură fiscală.

Ordinul ANAF în acest sens a intra în vigoare din 3 februarie.

Obligaţia autorităţilor fiscale de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante a fost preluată, de la 1 ianuarie, în Codul de procedură fiscală, vizate fiind inclusiv persoanele fizice.

Potrivit legislaţiei anterioare, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și autoritățile administrației publice locale au obligația de a aduce la cunoștința publică lista contribuabililor, persoane juridice, „care înregistrează obligații restante la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, bugetul Fondului național unic pentru asigurări sociale de sănătate și la bugetele locale, reprezentând impozite, taxe, contribuții și alte venituri bugetare, totalul obligațiilor bugetare datorate în anii fiscali precedenți în care s-au înregistrat obligații restante, cuantumul obligațiilor restante, precum și modalitatea de colectare a acestora aplicată de organele competente ale autorităților publice sus-menționate”.

Pentru a descuraja acumularea de arierate bugetare de către contribuabili, persoane fizice și juridice, organele fiscale centrale vor publica pe pagina de internet a Fiscului lista debitorilor “care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale”.

Listele vor conține obligațiile fiscale restante existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate la data publicării listei.

În ceea ce privește persoanele care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, lista va cuprinde atât informații referitoare la obligațiile fiscale restante datorate de persoana fizică, precum și obligațiile fiscale datorate din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercitarea de profesii libere.

Fiscul a stabilit că, începând din acest an, nu vor mai face obiectul publicării în lista sus menționată obligațiile fiscale restante al căror cuantum total este sub plafoanele următoare:

– 1.500 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

– 1.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

– 500 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante și din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere;

– 100 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele amintite.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax