Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Persoanele fizice vor putea direcționa 3,5% din impozitul pe venit spre bibliotecile publice. Proiect adoptat la Senat

Publicat

Contribuabilii persoane fizice vor putea direcționa procentul de 3,5% din impozitul pe venit și către bibliotecile publice cu personalitate juridică.

Proiect de lege conceput de deputatul Cătălin Teniță (REPER) a fost adoptat miercuri la Senat.

Proiectul de lege „3,5% din impozitul pe venit redirecționat și către biblioteci” va merge acum la Camera Deputaților, for decizional.

În acest moment, Codul fiscal permite direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit către organizațiile non-profit, instituțiile de cult, cluburi sportive, bursele private de studii, chiar și către partide politice, însă nu și către biblioteci.

Prin urmare, proiectul de lege „3,5% din impozitul pe venit redirecționat și către biblioteci” vine să îmbunătățească situația financiară a bibliotecilor publice, introducându-le în rândul entităților pentru care pot beneficia de colectarea formularelor 3,5%.

3.000 de biblioteci închise în 10 ani

„În ultimii zece ani au fost închise circa 3000 de biblioteci, dintre care 750 de biblioteci publice. Acest lucru este, în primul rând, o problemă de subfinanțare.

Ne-am uitat, așadar, la sursele de finanțare și am văzut că bibliotecile de drept public cu personalitate juridică pot beneficia, conform legii, de donații și sponsorizări, la fel ca ONG-urile, de exemplu.

Prin urmare, absența bibliotecilor din rândul entităților care pot beneficia de această facilitate fiscală de redirecționare a 3,5% din impozitul legislativ reprezintă o omisiune, un vid legislativ.

Prin acest proiect de lege, această omisiune poate fi corectată, iar fenomenul de dispariție a bibliotecilor poate fi oprit”, a spus deputatul Cătălin Teniță.

”Bibliotecile publice au un rol deosebit de important în comunitate, asigurând egalitatea accesului la informație și la documentele necesare educării, fără deosebire de statut social sau economic, vârstă, sex, apartenență politică, religie sau naționalitate a utilizatorilor.

Sumele obținute prin colectarea formularelor de 3,5% vor reprezenta o plasă de siguranță importantă, diminuând vulnerabilitatea financiară a bibliotecilor și stimulând conturarea unei oferte mai bune și mai bogate de servicii pentru comunitate” se arată în expunerea de motive.

Bibliotecile publice cu personalitate juridică vor putea atrage până la 4,5 milioane de lei până în 2027, utilizatorii având acum posibilitatea de a susține financiar bibliotecile pe care le frecventează.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax