Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Persoanele juridice fără scop patrimonial care au primit sponsorizări vor fi obligate să depună o declaraţie cu sumele primite

Publicat

Potrivit unui proiect de lege, persoanele juridice fără scop patrimonial din România care au primit sponsorizări sau sume redirecționate din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, precum și din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice, vor trebui să întocmească o declarație specială.

Această declarație va însoți rapoartele financiare ale acestor organizații și va evidenția sumele primite și utilizate conform legii.

Sporirea transparenței și responsabilității

Proiectul de lege propune, de asemenea, introducerea obligativității auditării pentru persoanele juridice fără scop patrimonial care au primit sume în valoare cumulată, care urmează a fi stabilită prin ordin al ministrului finanțelor.

Aceste sume includ subvenții, sponsorizări, sume redirecționate și alte forme de finanțare similară.

În cazul acestor organizații, situațiile financiare anuale vor trebui să fie însoțite de o declarație care evidențiază sumele primite și utilizate în concordanță cu legile fiscale.

Aceste situații financiare anuale și declarații vor fi supuse unui audit extern efectuat de un auditor financiar în conformitate cu prevederile legale.

Prin introducerea acestor măsuri, se urmărește crearea unui mediu de încredere în calitatea raportărilor financiare ale entităților fără scop patrimonial.

Acest lucru va facilita o analiză mai exhaustivă a surselor de finanțare primite de aceste organizații și a modului în care aceste sume sunt utilizate.

Statistici

Conform datelor centralizate, în perioada 2019-2022, sumele declarate de către operatorii economici cu titlu de sponsorizare s-au ridicat la valoarea de 8,8 miliarde de lei.

Această cifră impresionantă subliniază importanța controlului și transparenței în gestionarea finanțelor pentru organizațiile fără scop patrimonial din România.

Noile măsuri legislative propuse vor contribui la sporirea transparenței și responsabilității în ceea ce privește finanțele organizațiilor fără scop patrimonial.

Ele vor asigura că sursele de finanțare sunt gestionate corect și că sumele primite sunt utilizate în conformitate cu prevederile legale.

Auditarea externă va consolida încrederea în calitatea raportărilor financiare și va sprijini buna guvernanță în sectorul nonprofit din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax