Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele peste 65 de ani vor putea ieși din locuințe și în alte intervale orare. Ce prevede Ordonanța nr. 4

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat duminică seara că, prin Ordonanța nr. 4, persoanele peste 65 de ani vor putea părăsi locuințele și în afara intervalului orar 11.00-13.00, în anumite condiții.

”Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care își pot rezolva probleme de natură medicală: tratamente oncologice, dializă, deplasare cu mijloacele proprii sau ale familiilor, transport sanitar speciale, în intervalul orar și după ora 13 și înainte de ora 11, deci pe întreaga perioadă a zilei.

Am permis deplasarea în afara locuinței persoanelor peste 65 de ani și în intervalul 20 -21, pentru nevoile animalelor de companie sau domestice”, a declarat ministrul.

Ce prevede Ordonanța nr. 4 referitor la aceste aspecte:

”Art.1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(3) Circulația persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei. Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.2 – (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

(2) Măsura se aplică începând cu data de 30 martie 2020.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Adrian Todoran

    luni, 13.04.2020 at 17:43

    Atunci cand s-a stabilit programul de doua ore, intre 11 si 13 ca perioada orara cand cei peste 65 de ani pot parasi locuintele proprii pentru aprovizionare, materia cenusie a decidentilor a fost in stare congelata, nepermitand o judecata profunda a situatiei. Cum sa-ti poti rezolva problema aprovizionarii intr-un interval de doua ore daca traiesti intr-un oras mare si in aceasta perioada esti verificat de autoritati, dai peste persoane de alte varste, care in deradere circula fara a respecta normele de distantare sociala si ca treaba sa fie si mai spinoasa in magazinele alimentare marfa pe care o cauti s-a epuizat deja la acea ora cand ai avea dreptul sa iesi din casa. Exemplu: in magazinele MegaImage, aprovizionarea cu carne de miel se face dimineata la 08.00 in cantitati insuficiente fiint probabil destinata doar celor de alte varste; noi cei de peste 65 de ani, anul acesta neavand voie sa mancam carne de miel ca facand parte din categoria celor de care „printul” COVID-19 se indragosteste cu preponderenta. Solicit ca Autoritatile copetente sa reanalizeze acest program pentru persoanele peste 65 de ani.
    Multumesc anticipat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax