Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 1.000 de proiecte și aproape 400 de milioane de euro, în 5 ani de fonduri Regio în Regiunea Centru

Publicat

La 5 ani de derulare a fondurilor Regio în Regiunea Centru, au fost depuse 1.083 de proiecte, care au atras peste 380 de milioane de euro. Bilanţul fondurilor Regio în cei cinci ani de la lansarea programului în Regiunea Centru confirmă eforturile depuse de autorităţi şi firme în accesarea fondurilor prin rezultatele vizibile în infrastructura şi economia fiecărui judeţ din Regiune. Proiectele au fost depuse de către autorităţi, firme şi ONG-urile din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, iar, din numărul total al acestora, 337 au semnat deja contractele de finanţare, au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de 386,23 milioane euro, iar 123 de proiecte deja s-au finalizat.

„Practic acum în fiecare judeţ din regiune se pot vedea investiţii Regio în drumuri reabilitate, în şcoli, în sistemul de intervenţie SMURD, în ambulatorii şi cabinete medicale, dar şi în pensiuni, hoteluri, staţiuni turistice sau cămine sociale pentru tineri sau vârstnici. Unde vedeţi scris şi afişat în loc vizibil Regio vedeţi de fapt un echipament achiziţionat, un drum reabilitat, o clădire renovată sau extinsă din fondurile programului. Fondurile pe care le-am avut la dispoziţie, adică peste 440 milioane euro sunt angajate în proporţie de 100% prin proiectele contractate sau aflate în curs de contractare, deşi mai avem timp până la finele anului 2013 să finalizăm contractarea. Deşi implementarea acestor proiecte poate continua până în 2015, noi deja am demarat discuţiile pentru pregătirea viitoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene, respectiv 2014-2020. Toate rezultatele obţinute sau obstacolele întâmpinate în implementarea proiectelor Regio ne ajută să putem identificăm viitoarele priorităţi de finanţare dar şi proceduri de lucru care să faciliteze implementarea şi finalizarea cu succes a proiectelor”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Angajarea, prin contractele încheiate a 87% din cele 440,37 milioane euro alocate și plata către beneficiari a unor sume în cuantum de circa 30,42% din suma alocată, reprezintă felul în care ADR Centru a răspuns solicitărilor beneficiarilor din regiune, cărora le putem mulțumi pentru interes, colaborare și implicare. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru poate prezenta rezultate îmbucurătoare, care situează Regiunea Centru în primele locuri la nivel național ca proiecte depuse, proiecte implementate, relevante la nivel regional, dar și ca rată de absorbție a fondurilor.

Vorbind în rezultate, la finalizarea programului, 7 orașe din Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Braşov, Tîrgu Mureş, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Topliţa, datorită unor investiții de peste 150 milioane euro, vor putea să se ridice la nivelul celor europene, generând locuri de muncă și dezvoltare sustenabilă. Peste 300 km de drumuri județene și străzi din orașe vor fi reabilitați din fondurile programului. De asemenea, vor fi dotate cu echipamente noi și performante 5 ambulatorii de specialitate şi un spital judeţean. Peste 2000 de elevi din 26 de şcoli vor învăța, începând cu acest an, în săli de clasă noi, cu mobilier nou, dotate cu echipamente IT, încălzite și iluminate.

Vârstnicii din Regiunea Centru și persoanele cu dizabilități vor avea noi centre sociale în care să poată practica un stil de viață activ, adaptat nevoilor lor. Sunt 203 de firme mici care au la dispoziţie 21,68 milioane euro pentru echipamente, extinderi şi crearea de noi locuri de muncă. Un centru de afaceri modern a fost finalizat şi alte 5 se vor da în folosinţă în anii următori. Sunt 21 de vechi biserici sau cetăți din patrimoniul cultural regional care primesc fonduri pentru restaurare și pentru reintegrarea lor în circuitul turistic național și internațional. Turismul regional va beneficia de modernizare datorită celor 26 milioane euro fonduri Regio angajaţi în infrastructura din două staţiuni turistice, modernizarea a 8 unităţi de cazare şi a 3 structuri de agrement. De asemenea din aceste fonduri s-au mai construit şi reabilitat 4 puncte salvamont, se va amenaja o pârtie de schi şi vor fi transformate în zone de agrement proiectele ce vizează crearea unui parc dendrologic, a unuia eco-didactic, unul urban şi un parc unde se va putea observa evoluţia dinozaurilor.

Pentru mai multe informații sau pentru vizualizarea grafică pe hartă a acestor proiecte contractate pe județe sau la nivel de regiune, puteți accesa site-ul www.regio.adrcentru.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax