Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 1,065 miliarde de euro, fonduri nerambursabile au fost atrase de ADR Centru în 7 ani, în Alba și alte cinci județe

Publicat

Gradul de absorbție al fondurilor europene gestionate de ADR Centru prin POR 2014-2020 va depăși 130%. În primul trimestru al acestui an se conturează datele finale privind procesul de absorbție a fondurilor europene derulate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în cele șase județe din Regiunea Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, având în vedere Instrucțiunile de lucru emise de Autoritatea de Management a Programului din MIPE.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a contractat 1191 cereri de finanțare la nivel regional, din care 862 proiecte s-au finalizat sau se află în etapa verificărilor finale, prin acestea investindu-se în regiune peste 1,065 miliarde euro fonduri nerambursabile, în 7 ani de implementare ai programului.

Autoritățile publice locale, mediul de afaceri, ONG-uri și mediul universitar au absorbit aceste fonduri pentru dezvoltare, modernizare sau achiziția de echipamente și dotări, iar proiectele REGIO care s-au inaugurat și se inaugurează în continuare devin tot mai numeroase exemple de implicare ale actorilor regionali în dezvoltarea comunităților locale, în sprijinul oferit angajaților și cetățenilor. Aceste proiecte aduc, în același timp, soluții de eficientizare a cheltuielilor bugetare și de protecția a mediului.

Peste 1,065 miliarde euro fonduri nerambursabile, în 7 ani de implementare ai programului

”Pentru noi, atât din punctul de vedere al ADR Centru, cât și din prisma Regiunii și a cetățenilor ei, perioada 2014-2020 a reprezentat al doilea exercițiu financiar european derulat de la momentul aderării la UE. Rolul nostru a fost același în aceste perioade, de Organism Intermediar pentru POR, dar munca și rezultatele s-au dublat la acest al doilea exercițiu, iar actorii locali au devenit și mai implicați în activitatea de atragere a fondurilor nerambursabile, în special datorită crizelor care au lovit Europa în ultimii ani.

POR 2014-2020 a fost un program pe parcursul căruia au apărut constant modificări, adaptări la realitățile din regiune. Primele cereri de finanțare s-au depus în 2016, iar în aprilie 2017 am semnat primul contract pe acest program.

Peste 2333 de cereri de finanțare, față de 1192 în POR 2007-2013

Din aprilie 2017 am evaluat peste 2333 de cereri de finanțare, față de 1192 câte am evaluat pe POR 2007-2013. Am semnat și monitorizat la nivel regional 1191 contracte în perioada 2014-2020, față de 491 proiecte contractate în perioada 2007-2013.

Iar prin contractele încheiate, este pentru prima dată când Regiunea Centru absoarbe mai mult de un miliard euro, pe parcursul unui singur exercițiu financiar și exclusiv prin proiecte de dezvoltare regională, ceea ce ne conferă încredere pentru implementarea Programului ”Regiunea Centru”.

Începând cu anul 2019 am început demersurile pentru a deveni Autoritate de Management pentru actualul Program Operațional care se derulează la nivel regional, rol care a venit cu responsabilității mai mari. Atunci, ne bazam pe viitoarele rezultate din perioada 2014-2020 și am început scrierea noului program cu axe de finanțare adaptate la nevoile regiunii pe baza cerințelor europene.

Despre beneficiari și cele mai bune soluții

Iar pe parcursul timpului, ne-am și adaptat tehnicile de comunicare la obiectivele fiecărui program. Dacă în 2007 am pornit cu mesajul ”Inițiativă locală, dezvoltare regională!”, am trecut ulterior la sintagma ”Călătoria continuă!” și acum promovăm faptul că ”Împreună dezvoltăm regiunea“.

Am învățat cu toții  în acești ani – și noi și beneficiarii – în timp ce am căutat să aplicăm cele mai bune soluții la problemele neprevăzute, la crizele mondiale și europene dublate uneori de instabilitate legislativă, la provocările pieței muncii sau de mediu. Considerăm că am oferit celor cu care am lucrat în acești ani cel puțin stabilitatea unei echipe de experți.

Noi soluții pentru climatul socio-economic

Acum este momentul să venim cu noi soluții pentru îmbunătățirea climatului socio-economic și sper ca fiecare cetățean să vadă rezultatele investițiilor europene în infrastructură de transport, drumuri și soluții de mobilitate eco-eficientă, în sănătate, educație, cu noi locuri de muncă, opțiuni moderne de relaxare și turism, cu spații verzi reabilitate, piste de biciclete și multe altele.

Beneficiarii proiectelor pe care le-am gestionat au dobândit un calificativ de calitate prin investițiile realizate și rezultatele atragerii acestor fonduri europene nerambursabile se văd din ce în ce mai des în fiecare județ, unde sunt modernizate tot mai multe localități, iar oamenii apreciază lucrările realizate. Sper să avem cu toții energie și spor la muncă, fiindcă încă mai avem multe de făcut pentru sănătatea și bunăstarea noastră, a copiilor și nepoților noștri”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Buget de 766,77 milioane euro

Programul Operațional Regional 2014-2020 a avut alocat un buget de 766,77 milioane euro, prin 15 axe de finanțare, pentru dezvoltarea celor 6 județe. Pe parcursul implementării Programului, au fost lansate 70 de apeluri de proiecte și s-au depus 2333 cereri de finanțare, care solicitau 2,82 miliarde euro. După evaluarea cererilor au fost semnate 1191 contracte de finanțare, cu o valoare totală de peste 1,8 miliarde euro, prin care se solicitau fonduri nerambursabile de peste 1,43 miliarde euro.

Activitatea tehnică a ADR Centru în gestionarea acestor proiecte a dus la organizarea a peste 400 de evenimente de informare și conștientizare, la care au participat peste 10.000 persoane implicate în implementarea proiectelor, întocmirea a aproape 8.000 de documente de plată, verificarea a mai mult de 10.000 dosare de achiziții publice și derularea a peste 3.600 de vizite la proiectele contractate.

Despre proiecte

Ca urmare a supracontractării de proiecte cu 186% și ca urmare a activității susținute, atât a ADR Centru cât și a beneficiarilor de finanțare, s-a putut atrage în Regiune suma de 1,065 miliarde euro, reprezentând 139% din suma alocată.

Din totalul contractelor semnate, un număr de 672 proiecte POR 2014-2020 s-au finalizat și 190 sunt în procedura verificărilor finale, iar 130 de proiecte sunt încadrate ca fiind nefinalizate și urmează a se finaliza până în 31.12.2024.

Pentru alte 33 de proiecte încadrate ca fiind nefuncționale, beneficiarii și-au asumat finalizarea lor cel târziu până în 31.12.2026. Un număr de 80 de contracte de finanțare POR 2014-2020 care au fost încadrate la categoria proiectelor etapizate, vor obține finanțarea pentru continuarea implementării prin alte programe 2021-2027, cum sunt Programul ”Regiunea Centru”, Programul Incluziune și Demnitate Socială sau Programul Operațional Sănătate.

Principalii indicatori obținuți prin proiectele contractate de ADR Centru la nivel regional 2014-2020

  •  5 proiecte inovative în domeniul nutriției, sănătății și media online;
  • 557 microîntreprinderi și 145 firme medii sprijinite pentru extindere și dezvoltare, cel puţin 5.000  locuri de muncă păstrate și nou create;
  •   13 incubatoare de afaceri în domeniul construcțiilor, sănătății și al afacerilor create, cu mai mult de 200 noi locuri de muncă create;
  • Peste 110 de clădiri de locuințe, cu mai mult de 5.000 de apartamente, reabilitate termic;
  • Reabilitarea termică la 5 clădiri administrative, 35 de unități de învățământ și 15 spitale, precum și pentru 3 unități militare;
  • 11 proiecte de eficientizare a sistemelor de iluminat public în municipiile și orașele Regiunii Centru;
  • 10 proiecte de mobilitate urbană, prin care s-a modernizat infrastructura rutieră din municipii și orașe, concomitent cu implementat soluții de transport ecologic;

Sute de proiecte

  • 24 de proiecte de modernizare exclusiv a infrastructurii urbane și dezvoltarea transportului ecologic din cele 6 municipii reședință de județ;
  • 14 proiecte ale municipiilor reședință de județ prin care s-au curățat terenuri și s-au creat noi zone verzi, spatii de agrement, terenuri de sport sau parcuri;
  • 11 proiecte de extindere, construcție și modernizare grădinițe, precum și reabilitarea termică a 6 licee în municipiile reședință de județ;
  • 32 de obiective de patrimoniu cultural, biserici fortificate, muzee, cetăți, restaurate;
  • 8 proiecte de curățare terenuri și transformare a spațiilor abandonate din orașe și municipii;
  •  17 proiecte de reabilitare a peste 500 de km de drum județene din regiune;
  • Reabilitare infrastructură rutieră în 5 stațiuni turistice, prin 7 proiecte;

Ambulatorii și unități de spitale de urgență

  • 32 de ambulatorii, unități și spitale de urgență, precum și ISU finanțate pentru reabilitare/ modernizare, precum și dotare cu echipamente moderne;
  • 25 de proiecte de modernizare, construire, extindere și dotare unități de asistență socială, centre comunitare sau  locuințe sociale (inclusiv prin Axa Prioritară 9);
  • 108 proiecte de modernizare, extindere și echipare infrastructura de educație, pentru 92 de școli, 11 licee și 5 universități;
  • 37 Proiecte de regenerare pentru 28 de orașe mici și mijlocii, generând investiții în modernizarea rețelei rutiere și a clădirilor în care se desfășoară activități educative, culturale și recreative.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax