Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Peste 1,3 miliarde euro vor fi gestionate de ADR Centru prin POR 2021-2027, pentru dezvoltarea județelor. Programul, trimis la CE

Publicat

Programul Operațional Regional (POR) CENTRU 2021-2027, elaborat de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru în calitatea sa de Autoritate de Management pentru acest Program, a fost avizat de Guvernul României și transmis în sistemul informatic oficial (SFC) al Comisiei Europene.

Agenția pentru Dezvoltarea Regională Centru va negocia cu reprezentanții Comisiei în vederea atragerii unui buget de aproximativ 1,4 miliarde euro fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea celor șase județe din Regiunea Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – finanțând atât proiectele autorităților publice, cât și ale mediului privat.

POR Centru 2021-2027 are ca obiectiv general dezvoltarea Regiunii Centru astfel încât aceasta să devină o regiune mai curată, atractivă pentru locuitorii săi și turiști, cu o economie competitivă bazată pe cunoaștere și inovare în care grija pentru mediu și utilizarea rațională și durabilă a resurselor să fie o prioritate. Alocarea propusă din fonduri europene nerambursabile este de 1,152 miliarde euro, iar cofinanțarea națională va fi de aproximativ 232,39 milioane euro.

Versiunea oficială a POR Centru 2021-2027 – avizată de Guvernul României și transmisă Comisiei Europene – poate fi consultată AICI.

Marcel Boloș: Regiunea Centru are posibilitatea să-și definească viitorul, așa cum prevăd strategiile locale

Aflat luni la Sibiu într-o vizită de lucru, în care s-a întâlnit cu reprezentanții administrației publice locale, dar și cu conducerile Consiliului Județean Sibiu și ADR Centru, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan-Marcel Boloș, a vorbit și despre POR Centru 2021-2027:

”Putem considera că am respectat unul dintre cele mai importante obiective ale programului de guvernare, din momentul în care Guvernul a avizat toate cele opt Programe Operaționale Regionale ale regiunilor de dezvoltare din România. Acest lucru este posibil după ce noi am transmis la Comisia Europeană, în 14 aprilie, Acordul de Parteneriat în baza căruia vom implementa politica de coeziune în România.

Acum, și Regiunea Centru are posibilitatea să-și definească viitorul așa cum prevăd strategiile locale, fără ingerință de la centru. Am spus mereu că acesta este un pas istoric, pentru că astfel decidenții de la nivel local și regional își pot lua soarta în mâini, știind care sunt nevoile și prioritățile imediate ale comunităților pe care le reprezintă.

De acum încolo, este misiunea ADR-urilor din țară să pregătească ghiduri de finanțare clare, coerente și robuste, să deruleze consultări publice pe toate temele de interes pentru potențialii beneficiari, în așa fel încât cele aproximativ opt miliarde euro alocați Programelor Operaționale Regionale să fie investite pentru a schimba în bine viața românilor și pentru dezvoltarea durabilă a fiecărei regiuni românești”.

Noul POR Centru 2021-2027, personalizat la nevoile celor șase județe

Noul Program Operațional Regional (POR) CENTRU 2021-2027 este personalizat la nevoile regiunii de dezvoltare formată din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, din centrul țării.

Forma finală a Programului Operațional Regional al Regiunii de Dezvoltare ”Centru” – POR Centru 2021-2027 a fost transmisă la MIPE pentru a fi analizată din punct de vedere al încadrării în prevederile Acordului de Parteneriat și, ca atare, a fost avizată, prin Memorandum, în ședința din 30.05.2022 a Guvernului României și transmis oficial la Comisia Europeană .

POR Centru 2021-2027 își propune să găsească soluții la nevoile identificate la nivel regional în cadrul Planului de Dezvoltare Regională Centru și în Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, în strânsă legătură cu recomandările Raportului de țară, recomandările din cadrul Rapoartelor de evaluare ale POR 2014-2020, dar și luând în considerare și alte documente strategice elaborate la nivel european, național, precum și strategii de dezvoltare elaborate la nivel regional, județean și local.

”Procesul de descentralizare va aduce resursele europene mai aproape de beneficiarii lor finali, cetățenii. La nivelul Regiunii Centru au fost discutate cu toți reprezentanții administrației publice locale trei versiuni de lucru ale viitorului POR, în care s-a încercat să se țină cont de solicitările beneficiarilor de fonduri europene: autorități publice, organizații neguvernamentale și beneficiari privați.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru a luat decizia de a aviza forma finală a POR Centru 2021-2027, în cadrul ședinței pe care am avut-o în data de 25 mai. Vom susține ADR Centru pentru a negocia direct cu DG REGIO atragerea finanțărilor nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare de peste 1,152 miliarde euro, la care se va adăuga contribuția națională, în valoare de peste 250 milioane euro.

Scopul nostru este să atragem și să folosim eficient aceste fonduri europene pentru investițiile necesare în cele șase județe ale regiunii, păstrând, în același timp, și scopul priorităților Comisiei Europene în ceea ce privește direcțiile de inovare și dezvoltare”, a declarat Péter Ferenc, Președintele Consiliului Județean Mureș, în calitatea sa de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru.

Domenii de investiții

POR CENTRU 2021-2027 cuprinde intervenții pe toate cele 5 obiective de politică ale UE și este format din 9 priorități de investiții care se adresează următoarelor domenii:

 • susținerea procesului de cercetare, dezvoltare și transfer tehnologic de la nivel regional în domeniile de specializare inteligente regionale
 • sprijinirea dezvoltării IMM-urilor regionale
 • sprijinirea procesului de digitalizare a serviciilor publice locale și a IMM-urilor
 • măsuri de eficiență energetică pentru clădirile rezidențiale și clădirile publice de la nivel regional; dezvoltarea mobilității urbane durabile
 • modernizarea infrastructurii de transport județene
 • investiții în infrastructura educațională pe toate palierele de învățământ
 • dezvoltarea turismului durabil și a patrimoniului în zonele rurale
 • susținerea regenerării urbane, a conservării patrimoniului și dezvoltării infrastructurii de turism și cultură din zonele urbane din Regiunea Centru.

Pas important în procesul de descentralizare a fondurilor europene

”Avizarea POR Centru 2021-2027 de către Guvernul României și transmiterea sa la Comisia Europeană reprezintă un pas important în procesul de descentralizare a fondurilor europene. Astfel, Planul de Dezvoltare Regională al Regiunii Centru este susținut în implementarea sa de o sursă de finanțare.

A fost o muncă intensă, în echipă, în care ADR Centru – în colaborare și susținut de actorii regionali – a dezvoltat programul și toate documentele necesare în așa fel încât să susțină prioritățile propuse și să contribuie la dezvoltarea Regiunii Centru.

Prin dezvoltarea Programului la nivel regional se va optimiza relaționarea cu beneficiarii și se vor putea simplifica procesele de implementare a proiectelor. Implicit, se vor reduce timpii de reacție la solicitările și nevoile beneficiarilor, adică vom asigura resurse acolo unde trebuie, cât mai repede posibil”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Până la lansarea Programului Operațional Regional Centru 2021-2027, ADR Centru va continua să lucreze la elaborarea ghidurilor solicitanților aferente priorităților programului și va realiza consultări publice dedicate potențialilor beneficiari. Documentele relevante aferente procesului de elaborare a POR Centru și alte documente suport pentru potențialii beneficiari pot fi consultate AICI.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Zilele Sebeșului 2022, PROGRAMUL zilei de sâmbătă. Concerte Lou Bega, Emaa, Bruja, Manuel Riva, Sasha Lopez și spectacol de lasere

Publicat

Distracția continuă sâmbătă, 20 august, la Zilele Municipiului Sebeș. Programul include expoziții, proiecte culturale pentru copii, concerte și un spectacol de lasere. 

Pe scena din Parcul Arini vor urca, printre alții, Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Emaa, Bruja, Green Line și Dublu Click.

Programul zilei de sâmbătă, 20 august, la Zilele Municipiului Sebeș 2022:

Ora 10:00, Muzeul Municipal „Ioan Raica”

 • „Sebeșul în culori” – expoziție de artă plastică cu participarea artiștilor locali
 • Tabără medievală cu Ordinului Scutierilor de Mühlbach

Ora 12:00, Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

 • „Lucian Blaga și frumusețea locurilor natale” – expoziție tematică; acces gratuit tuturor vizitatorilor obiectivului cultural

Ora 14:00, Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

 • Întâlnirea Primarului Municipiului Sebeș cu delegațiile orașelor înfrățite. Momente oficiale.

Ora 18:30, scenă, Parcul Arini

 • Concert: Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Emaa, Bruja, Green Line, Dublu Click, gimnasta Flavia Sentea, Școala de muzică „DoReMi” (prof. Alexandra și Adrian Pamfilie) și trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper” (prof. Lavinia Kamla Donose) – proiecte culturale pentru copii susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Animație: Andreea Bogdan și MC Kotto.
 • Spectacol de lasere

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, suspendate în perioada 31 august – 2 septembrie, pentru mentenanță

Publicat

Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august şi 2 septembrie, pentru lucrări de „mentenanţă”, a anunţat vineri compania rusă Gazprom, relatează AFP şi Reuters.

„Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore” de funcţionare, a explicat Gazprom într-un comunicat. După ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

„Pe 31 august 2022, singura unitate de compresie a gazului Trent 60 va fi oprită timp de trei zile pentru mentenanţă”, la care vor participa tehnicieni ai Siemens, a precizat Gazprom în comunicatul citat.

În consecinţă, „transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile”, a adăugat sursa citată potrivit Agerpres.

Când vor fi reluate

„La finalul acestor lucrări şi în absenţa unor disfuncţionalităţi tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi”, a precizat Gazprom.

Această decizie riscă să acutizeze temerile de penurie în Europa, unde Moscova este acuzată de şantaj energetic, comentează France Presse.

După ce ţările occidentale au impus sancţiuni Moscovei în urma invadării Ucrainei, Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa, care este puternic dependentă de gazul rusesc.

Rusia reprezenta până anul trecut circa 40% din importurile de gaz din UE.

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a justificat aceste reduceri prin faptul că nu i-a fost returnată o turbină Siemens reparată în Canada, despre care Moscova susţine să este esenţială pentru buna funcţionare a gazoductului Nord Stream 1.

Ţările europene acuză Moscova că întârzie revenirea acestei turbine pentru a avea un pretext pentru reducerea livrărilor sale.

O oprire a livrărilor pentru o perioadă de mentenanţă de zece zile în iulie a provocat îngrijorarea ţărilor europene, care fac eforturi de mai multe luni să-şi diversifice sursele de aprovizionare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Unirea alocă aproape o jumătare de milion de lei pentru delegarea serviciului de iluminat public

Publicat

Primăria Unirea a lansat vineri, 19 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru delegarea de gestiune prin concesiune a serviciului de iluminat public al comunei.

Valoarea totală este estimată la 496.150 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, în prezent serviciul de iluminat public este organizat sub forma prestării unor servicii de întreținere și mentenanță, printr-un contract/contracte încheiat/încheiate cu operatori de servicii în domeniul iluminatului stradal.

De asemenea, în anul 2020, administrația locală a demarat un proiect finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) prin care a obținut un contract ce are ca obiectiv modernizarea sistemului de iluminat public stradal, respectiv înlocuirea a 611 corpuri de iluminat clasice cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED.

În cadrul contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public se dorește completarea sistemului de telegestiune implementat cu senzori inteligenți.

Este vorba despre:

Senzor RADAR – 2.4 GHz în banda K

 • modul Radar Doppler prevăzut cu 2×4 antene
 • identifică, clasifică și raportează participanții la trafic (camioane/autobuze, mașini, motociclete, biciclete, pietoni)
 • măsoară și raportează viteza de deplasare
 • afișează și raportează direcția de deplasare a participanților la trafic
 • posibilitatea programării senzorilor radar în funcționarea sistemului de iluminat public – acționarea funcționării sistemului de iluminat public în funcție de volumul de trafic prin comanda unui număr minim de 50 de corpuri de iluminat

Senzor monitorizare calitate aer – senzor pentru monitorizarea concentrației PM 0,5/1/2,5/4/10 din aer

 • senzor optic de particule cu raze laser
 • măsurare concentrații de la 0 la 1000 ug/mp
 • durata de viață de minim 10 ani, la o funcționare de 24h/zi

Stație meteo – stație meteo compactă pentru măsurători ale vitezei vântului, prezența ploii/zăpezii, temperaturii exterioare și senzori de măsurare a intensității luminoase

 • măsurare viteză vânt 2 – 30 m/s
 • senzor de ploaie cu sistem degrivare integrat
 • măsurare temperatură exterioară – 30 grade … +60 grade
 • măsurare intensitate lumină 1 – 100.000 lx
 • posibilitate de instalare pe stâlp sau zid

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de inundații pe Arieș, Ampoi și pe mai multe râuri din vestul țării. Avertizarea este în vigoare până luni

Publicat

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod galben de inundații în Alba și mai multe județe din vestul țării, valabil până luni, 22 august, ora 16:00.

În intervalul 20.08.2022 ora 12:00 – 22.08.2022 ora 16:00 pe râurile din următoarele bazine hidrografice:

Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj),

Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor),

Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad),

Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad),

Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad),

Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,

Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţele: Timiş şi Arad),

Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj,

Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin),

Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin),

Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj),

 

Desnăţui – (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj),

Olt –afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax