Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Peste 1400 de crescători de animale din Alba au intrat în grevă fiscală. Nu vor mai plăti impozit pe profit până când nu se schimbă legea


Publicat

Legislația incertă privind sumele datorate statului de fermieri îi determină pe aceștia să protesteze iar începând de astăzi peste 200.000 de crescători de ovine, caprine și legumicultori au întrat în grevă fiscală. Aceștia sunt hotărâți să nu mai plătească impozitul pe profit și să nu mai depună declarația 221 până când legea nu va fi schimbată. În grevă se află și cei 1460 de crescători de animale afiliați Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Alba (ACOC).

Președintele ACOC Alba, Horia Moruțan a explicat că fermierii vor rămâne în grevă fiscală până când această lege ambiguă va fi modificată cu o lege normală: „La nivel de țară a fost declarată grevă fiscală. În Alba este vorba despre crescătorii de oi, capre și legumicultorii afiliați sindicatului Agrostar, 1460 de fermieri ce fac parte din asociația județeană care au peste 50 de oi și 25 de capre. Greva va continua până când această lege, care este cu susul în jos, va fi scimbată. Problema e mai amplă și nu poate fi redată în câteva cuvinte. Spre exemplu, toată lumea e de acord cu cota de impozitare dar nu poți percepe impozit pe terenul cultivat, pe oaie și mai apoi și pe mielul și brânza pe care o vinzi în piață” a explicat medicul veterinar care arătat că, în timp ce legea se bate cap în cap, politicienii dorm.

Crescătorii de ovine ar fi trebuit să depună declaraţiile 221 cel târziu luni, 27 mai. Ei spun că li se cere, de la Direcţia de Finanţe, şi o adeverinţă de la APIA, deşi numărul de animale pentru care primesc subvenţie este diferit de cel care trebuie declarat. Practic, potrivit declaraţiei fiscale, crescătorii trebuie să raporteze şi să plătească impozit chiar şi pentru animalele care nu produc profit, adică nu dau lapte sau sunt prea bătrâne pentru a fi tăiate pentru carne.

„Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să intervină, printr-un ordin. Noi oricum nu am depus nimic, mai ales că prevederile sunt ambigue, iar crescătorii nu au fost informaţi ce trebuie să facă. Intrăm în grevă fiscală, până când situaţia se va reglementa”, a mai declarat preşedintele sindicatului crescătorilor de ovine şi caprine din România, care s-a plâns şi că oamenii sunt plimbaţi între instituţii, ca să obţină o adeverinţă sau alta. “Ca să depui declaraţia la Finanţe, trebuie să mergi mai întâi la APIA să primeşti adeverinţă. Dar noi nu avem timp să alergăm. Nu vrem să ne transformăm din crescători, în maratonişti. Avem animale şi trebuie să stăm lângă ele”, spune Marcel Andrei, președintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine din România.

Din cauza birocraţiei excesive şi ambigue, mulţi crescători au anunţat că vor renunţa la animale.

Peste 200 000 de crescători de animale din toată țara au declanșat o grevă fiscală , refuzând să mai plătească impozitele pe venit dato­rate statului, pentru că, susțin ei, legislația care reglementează sumele datorate este confuză. Situația pare să nu-i deranjeze câtuși de puțin pe actualii locatari de la Palatul Victoria care au rămas surzi la apelurile disperate ale fermierilor. Crescătorii de animale sunt conștienți că riscă amenzi dacă nu vor depune această declarație, însă ei spun că nu le vor depune până când nu se regle­mentează cadrul legal în această privință.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. bebe

    luni, 27.05.2013 at 21:44

    Oare unde-i cel mai „corect si cinstit” guvern ce scotea din „maneca” precum Iosefini locuri de munca si promitea ca va „curge” lapte si miere pentru romani?PS-A catea oara ne-au mintit?

  2. Pingback: Termen prelungit până la 25 iunie pentru declararea la Finanţe a veniturilor din activităţi agricole | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

MINOR în vârstă de 10 ani, LOVIT de un microbuz în cartierul albaiulian Oarda de Jos. Victima primește îngrijiri medicale

Publicat

ambulanta

Un minor în vârstă de 10 ani a fost accidentat sâmbătă seara, în jurul orei 18:30, pe strada Principală din cartierul albaiulian Oarda de Jos. 

Acesta a fost lovit de un microbuz.

Potrivit IPJ Alba, victima este conștientă și primește îngrijiri medicale la fața locului.

Revenim cu detalii. 

Foto: arhivă

 

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

FOTO: ACCIDENT în localitatea Gura Sohodol. Șofer rănit după ce s-a răsturnat cu mașina în râu

Publicat

Un accident rutier s-a produs sâmbătă seara, în jurul orei 18:20, în localitatea Gura Sohodol din comuna Sohodol. Șoferul unui autoturism s-a răsturnat cu mașina în râul Arieș.

Potrivit ISU Alba, stația de pompieri Câmpeni intervine pentru acordare prim ajutor și descarcerare la un accident rutier produs în localitatea Gura Sohodol, comuna Sohodol.

Este vorba despre un autoturism răsturnat în rău. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă neicarcerată.

Până la sosirea forțelor de intervenție șoferul autoturismului s-a autoevacuat, este conștient și i se acordă primul ajutor de către echipajul SMURD. Acesta a fi transportat la CPU Câmpeni.

Salvatorii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Moșii de toamnă: Mii de flori și candele pe mormintele din Cimitirul din Alba Iulia, în Sâmbăta Morților

Publicat

Sâmbătă, 31 octombrie Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi este cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților.

Mai ales în Ardeal, sărbătoarea celor care nu mai sunt printre noi este extrem de importantă și se ține de către credincioși prin rugăciune. Pentru că nu se știe unde au ajuns cei plecați dintre noi, se fac rugăciuni atât pentru cei care au ajuns în Rai, cât și pentru cei care au ajuns în Iad.

Sâmbătă, se fac rugăciuni pentru comemorarea celor plecați dintre noi și până pe 8 noiembrie, creștinii așază ofrande pe mormintele celor dragi, se aprind lumânări și tămâie lângă crucea celor plecați dintre noi, pentru a le veghea somnul. De asemenea, se dau pomeni oamenilor necăjiți.

Sute de oameni au mers încă de dimineaţă în cimitirul municipal din Alba Iulia pentru pomenirea celor dragi. Până seara au împodobit mormintele cu flori, iar a doua zi, de Ziua Morților vor aprinde lumânări și candele. Tot sâmbătă, creştinii ortodocşii fac colivă pentru Moşii de Toamnă.

În cimitirul municipal din Alba Iulia oamenii au aranjat cu grijă pe aproape fiecare mormânt coronițe cu flori, iar a doua zi, în 1 noiembrie, mii de candele vor fi aprinse.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul vietuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El). Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință. Noi ortodocșii ne rugăm pentru cei morți, pentru că avem credința ca prin rugăciunile noastre, sufletul pentru care ne rugăm va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup, conform creștinortodox.ro.

„Moşii de toamnă” sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.

De ce facem pomenire morților?

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Sâmbăta, ziua de pomenire a morților

Sâmbăta e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.

În spațiul românesc există 20 de zile de Moși

Simion Florea Marian menționa în lucrarea „Trilogia vieții”, „că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși”. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: „Moșii de primăvară” (de Macinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Teodor, tânărul din Bucerdea Vinoasă diagnosticat cu o boală gravă, a ajuns pentru tratament la un spital din Turcia

Publicat

Teodor, tânărul din Bucerdea Vinoasă (județul Alba) diagnosticat cu o boală gravă, a ajuns sâmbătă dimineața la Istanbul, unde urmează să fie supus unei operații. Reamintim faptul că voluntarii de pe un grup de Facebook, consătenii băiatului și prietenii familiei, printr-o mobilizare extraordinară, au reușit să adune suma record echivalentă cu 23.280 euro, bani necesari pentru tratamentul la o clinică de specialitate din Turcia. 

Inițial, suma solicitată de mama băiatului era mai mică, de aproximativ 7.500 de euro însă de fapt cheltuielile, inclusiv cele de transport și post-operatorii sunt mult mai mari dar pot fi acoperite din suma strânsă.

 

Grupul de Facebook Fapte bune din Alba a apărut ca urmare a mobilizării voluntarilor din Alba Iulia și din județ pentru un alt caz, cel al Alessiei. Prin intermediul acestui grup, oamenii buni din Alba s-au mobilizat și au reușit încă o minune: au adunat banii pentru Teodor,  diagnosticat cu tumoare a glandei pineale în ianuarie 2019.

„Plecarea din Bucerdea a fost vineri, 30 octombrie, la ora 16:30, iar sorirea la Istanbul a avut loc sâmbătă, 31 octombrie, ora locală 8:30 (7:30 ora României).

 

Transportul a fost asigurat de Crucea Roșie Română – Filiala Alba, cu o ambulanță tip B1, încadrată cu un medic, un asistent și doi ambulanțieri. Îi mulțumim domnului director Adrian Dușa pentru sprijinul acordat”, au scris pe Facebook reprezentanții grupului „Fapte bune din Alba”.

Detalii despre caz pot fi citite AICI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate