Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 200 de clienţi BCR au câştigat în instanţă eliminarea unor clauze abuzive. Decizie definitivă într-un proces care a durat cinci ani

Publicat

bcr Într-un dosar în care peste 200 de clienţi BCR au dat în judecată banca, acum cinci ani, pentru clauze abuzive, Înalta Curte a dat, marţi, decizie irevocabilă. Instanţa a stabilit că dobânda de referinţă variabilă, modificată irevocabil de bancă, este abuzivă. În replică, instituţia bancară susţine că nicio hotărâre a instanţei nu poate lăsa un contract de credit fără dobândă.

BCR ar trebui să schimbe contractele de credit încheiate cu reclamanţii, după decizia instanţei: „Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite BCR SA modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta BCR SA să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emita noi grafice de rambursare în urma acestei modificări”, se arată în minuta deciziei ÎCCJ.

Magistraţii au constatat şi caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzei care permite BCR declararea scadenţei anticipate a creditului, dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată.

„Nicio hotărâre a instanţei nu poate lăsa un contract de credit fără dobândă, ca atare ne aşteptăm ca detalierea hotărârii să consfinţească decizia băncii din 2010 privind eliminarea modificărilor unilaterale ale nivelului dobânzii şi modul de calcul al acesteia, ancorat în indicele Euribor sau Robor şi respectând costurile de finanţare ale băncii”, au transmis oficialii BCR după ce instituţia de credit a pierdut primul proces colectiv prin decizie definitivă a ÎCCJ.

Procesul pierdut de BCR a durat 5 ani, iar, în urma sentinţei, 207 români au obţinut eliminarea din contract a mai multor comisioane considerate abuzive.
În altă ordine de idei, până acum, circa 10.000 de clienţi au semnat deja oferta BCR de reducere a ratelor lunare, în medie, cu 20%, în cadrul campaniei “Scade Rata”, potrivit reprezentanţilor băncii.

surse: hotnews.ro, business24.ro, ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax