Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 250 milioane lei investiţi în 400 platforme online ale administraţiei publice. Care sunt site-urile cu informaţii

Publicat


calculator

calculatorPeste 250 milioane de lei au fost investiți în ultimii ani în 400 platforme online, transmite Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC). Peste 80% din fonduri provin din surse externe nerambursabile.

Platormele vizează îmbunătățirea managementului documentelor/ realizarea unui proces decizional participativ în administrația centrală, fiind urmărită publicarea de informații și mai puțin facilitarea proceselor de consultare publică, potrivit MCPDC.

Cea mai mare investiție s-a făcut la Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) – platforma e-România/ Forumul Democrației Participative cu un buget de 52.106.360 lei, conform datelor comunicate de MCSI, platforma fiind predată reprezentanților Ministerului în 2013.

Cele mai multe asemenea investiții, cu finanțare externă (din punct de vedere al numărului de aplicații) s-au făcut la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) – 11 aplicații/ platforme on-line și la Ministerul Justiției (MJ) care a alocat peste 20.000.000 lei pentru implementarea Portalului N-Lex, pentru asigurarea accesului rapid la legislația națională și internațională prin portalul european N-Lex. La polul opus, conform datelor furnizate de ministere, se află Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și Ministerul Fondurilor Europene (MFE) care ne informează că nu dețin platforme altele decât site-urile instituțiilor.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) este în topul instituțiilor centrale, ca număr de instrumente online realizate: 40, dintre care 2 sunt în construcție (toate realizate de personalul MApN) la momentul realizării prezentei analize de către MCPDC.

Marea majoritate a acestor instrumente on-line de comunicare sunt orientate către afișare/publicare a informațiilor din domeniul de activitate al acestor entități astfel încât dezvoltarea unei platforme prietenoase menită a stimula consultarea publică rămâne în continuare o provocare pentru MCPDC. La nivel minimal, conform prevederilor legii nr. 52/2003, legea privind transparența procesului decizional, ministerele afișează (pentru o perioadă medie de 10 zile) proiectele de acte normative pentru eventuale sugestii de la cetățeni însă practici de autentică consultare publică, mai ales prin instrumente on-line de comunicare, se întâmplă mai degrabă ocazional.

Situația detaliată a acestor platforme, la preluarea mandatului Guvernului Dacian Cioloș, la nivelul sfârșitul anului 2015 este disponibilă AICI.

Având în vedere intenția Cancelariei Primului-Ministru de a dezvolta o platformă online care să le permită cetățenilor să transmită propuneri, idei, inițiative pe domenii de interes guvernamental, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic își concentrează acum atenția atât asupra lansării propriului site (realizat cu resurse minimale și prin folosirea de muncă voluntară) pentru promovarea de dezbateri specifice, cât și asupra conjugării eforturilor de consultare publică cu cele ale Cancelariei, potrivit sursei citate.

Ministerul concluzionează că niciuna dintre aceste aplicații/ platforme nu corespund scopului MCPDC de a promova un spațiu prietenos pentru dezbateri inclusiv de a facilita o comunicare publică eficientă, urmând să analizăm alături de Cancelaria Primului-Ministru dezvoltarea unuia dintre instrumentele online de comunicare pe care aceasta urmează să le implementeze.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Italian, șofer de TIR, cu simptome de viroză, la Spitalul Județean Alba. Refuză să rămână sub observație

Publicat

u

Un șofer de TIR italian s-a prezenta la Spitalul Județean Alba, au transmis autoritățile sanitare de la nivelul județului. Acesta a acuzat simptome ale unei viroze, respectiv cu o durere în piept și cu febră și este în prezent investigat. Reprezentanții DSP Alba spun că acesta refuză să rămână sub observație, motivând că trebuie să […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: L-ați văzut? Poliția Alba Iulia îl caută pe un tânăr, suspect într-un dosar de distrugere

Publicat

Poliţia Municipiului Alba Iulia solicită sprijinul cetăţenilor pentru identificarea unei persoane de interes în instrumentarea unui dosar penal pentru distrugere. Potrivit IPJ Alba, este vorba despre un tânăr care, în 23 noiembrie 2019, noaptea, a lovit cu piciorul oglinda retrovizoare a unui autoturism parcat pe strada Vasile Goldiș din Alba Iulia. Cetățenii care pot oferi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Acoperișul unui bloc, smuls de vânt la Aiud. Au intervenit pompierii

Publicat

O parte din acoperișul unui bloc din municipiul Aiud a fost desprins de vânt, luni după-amiaza. A fost solicitat ajutorul pompierilor. Potrivit ISU Alba, detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru îndepărtarea unor elemente de acoperiș desprinse de vânt. Sunt trei echipaje, ASAS (autospecială de lucru cu apă și spumă) și APIC (autospecială de primă intervenție […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO ALERTĂ: O tânără și bebelușul ei de 7 luni, SUSPECȚI de coronavirus la Alba Iulia. Mama s-a întors din Italia

Publicat

O tânără și copilul ei, bebeluș de 7 luni, ar fi suspecți de infectare cu coronavirus, după ce s-au întors din Italia, la Alba Iulia. În acest caz au fost luate măsuri speciale de siguranță, la Secția de Boli Infecțioase a spitalului din Alba Iulia. Citește și VIDEO: Ce spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Alba despre […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate