Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Peste 3 milioane de pensionari primesc bani în plus, din iulie. Cum se acordă ajutorul financiar de la stat

Publicat

Peste 3 milioane de pensionari vor primi bani în plus, din iulie. Este vorba despre ajutorul financiar pentru cei cu venituri mici, inclus în Programul ”Sprijin pentru România”.

Suma este de 700 de lei pentru fiecare pensionar din această categorie. Condiția este să aibă venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună. Banii se acordă atât pensionarilor din sistemul public, cât și din cel militar.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a precizat că se vor da în tipărire cupoanele.

”Pe aceste cupoane, aceia care se încadrează, adică cei cu venituri până la 2.000 lei, vor regăsi şi suma de 700 lei pe care o vor primii în luna iulie, odată cu pensia aferenta lunii iulie”, a menționat ministrul.

Măsura face parte din Pachetul Sprijin pentru România, care mai prevede, printre altele, și acordarea de vouchere electronice în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, adică de patru ori în acest an, persoanelor cu venituri mici.

Cum se acordă ajutorul financiar pentru pensionari

Ajutorul se acordă o singură dată, în luna iulie a anului 2022. Are valoarea de 700 lei.

Beneficiari sunt pensionarii din sistemul public și al pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Potrivit OUG adoptate de Guvern la începutul lunii iunie, sunt luate în calcul veniturile lunare obținute din:

  • pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022
  • pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022
  • drepturi acordate în baza unor legi cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale
  • din indemnizația socială pentru pensionari (acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare)
  •  salarii şi asimilate salariilor, realizate în luna aprilie 2022

Ajutorul financiar se acordă în situația în care veniturile lunare amintite mai sus, însumate, sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Se plătește, din oficiu, în luna iulie 2022, odată cu plata drepturilor aferente acestei luni, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Finanțarea este din bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații.

Alte condiții de plată a ajutorului de 700 de lei – precizările Casei de Pensii

  • În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte.
  • Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral (700 lei), chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracțiuni de lună.
  • La stabilirea plafonului de 2000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie.
  • Ajutorul financiar se acordă pensionarilor și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, aflați în evidența caselor teritoriale de pensii/caselor de pensii sectoriale, care au domiciliul în România. Persoanele care au locul de ședere obișnuită în străinătate nu beneficiază de acesta.
  • Ajutorul financiar nu intră în calculul contribuției bănești individuale în vederea obținerii unui bilet de tratament balnear și nu este supus executării silite.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Alexandru Popa, media ZECE la Bacalaureat, după contestații. Ce carieră va urma elevul Colegiului HCC din Alba Iulia

Publicat

Alexandru Florin Popa, elevul Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia își știe exact drumul în viață: o carieră în medicină. Însă, pe lângă gândul la cei șase ani de studiu, a reușit să obțină media maximă, zece, la examenul de Bacalaureat 2022, după contestații.

Cu două note de zece la matematică și chimie, acesta a făcut contestație la limba română, după ce inițial, a obținut 9,75 la limba română.

Vezi și Ana-Maria Lup, eleva de ZECE a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, la Bacalaureat, după contestații. Cum s-a pregătit

Vezi și Dan Bandici, elevul Colegiului HCC din Alba Iulia, cu media ZECE la Bacalaureat, după contestații: Știa că notele sunt mai mari

La fel ca și restul colegilor săi de la HCC, acesta a avut un pic de emoții la partea de corectare la limba română, deoarece profesorii corectori pot fi subiectivi.

Însă, la afișarea notelor după contestații, a obținut media zece.

Pe viitor, acesta știe cu certitudine ce va face: vrea o carieră în medicină. Va merge la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, unde pentru următorii șase ani va studia pentru a deveni medic.

Ce l-a determinat să meargă la medicină? Pasiunea pentru serialele TV cu și despre medici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Dan Bandici, elevul Colegiului HCC din Alba Iulia, cu media ZECE la Bacalaureat, după contestații: Știa că notele sunt mai mari

Publicat

Dan Bandici, elev al Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, era convins că la examenul de Bacalaureat obținuse nota maximaă la logică. 

Însă la prima corectare a obținut 9,55 la limba română și 9,70 la logică. Încrezător că notele pot fi mai mari, a depus contestație.

Vezi și Ana-Maria Lup, eleva de ZECE a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, la Bacalaureat, după contestații. Cum s-a pregătit

Doar la limba română a avut puține emoții, din cauza faptului că profesorii corectori pot fi un pic subiectivi, însă, la afișarea notelor, a aflat că a obținut media zece după contestații.

În ceea ce privește pregătirea, acesta spune că au contat cei patru ani de liceu, însă din clasa a XI-a a început să se pregătească mai intens pentru examen.

Pe viitor acesta va merge la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde va urma cursurile Facultății de Drept.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ana-Maria Lup, eleva de ZECE a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, la Bacalaureat, după contestații. Cum s-a pregătit

Publicat

Ana-Maria Lup, elevă a Colegiului „Național Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, a reușit să obțină media zece la examenul de Bacaluareat 2022, după contestații. 

Ana-Maria Lup, din clasa a XII-a B, profilul matematică – informatică, a avut inițial la limba română nota 9,40 și la biologie nota 9. Însă acesta știa că notele sunt mai mari.

Vezi și Dan Bandici, elevul Colegiului HCC din Alba Iulia, cu media ZECE la Bacalaureat, după contestații: Știa că notele sunt mai mari

Deși a stat un pic pe gânduri că poate interveni subiectivitatea la corectarea din timpul contestației, acesta a depus contestație până la urmă și a obținut media zece.

A fost nevoie de patru ani de studiu pentru a obține nota perfectă la Bacalaureat, însă rezultatele s-au văzut, ne-a transmis Ana-Maria.

Pe lângă pregătirea de la clasă, a început să ofere o atenție sporită la limba română, din clasa a XI-a.

Din toamnă vrea să meargă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, la psihologie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ANAF începe controalele la persoanele fizice, pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute

Publicat

anaf

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va demara din 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane, a anunţat, la jumătatea lunii iunie, preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit.

Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor. Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale.

Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente”, a declarat Heiuş la vremea respectivă.

El a spus că în aceste zone se vor concentra controalele pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute.

Preşedintele ANAF a menţionat că a transmis Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc şi s-a pornit de la 20 de milioane de CNP-uri.

„Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului, atenţie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro.

Practic, cum am făcut această analiză?  Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF-ului şi din bazele de date ale altor instituţii ale statului, primării în special şi conturi bancare, şi am văzut în fiecare an ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile societăţilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze.

Sunt convins că nu am reuşit să găsim toate cheltuielile pe care le-au angajat, că nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct, şi după aceea am luat şi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat”, a afirmat şeful ANAF.

Acesta a explicat că legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanţă la declarare şi există un risc în acest domeniu.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax