Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Peste 3 milioane de pensionari primesc bani în plus, din iulie. Cum se acordă ajutorul financiar de la stat

Publicat

Peste 3 milioane de pensionari vor primi bani în plus, din iulie. Este vorba despre ajutorul financiar pentru cei cu venituri mici, inclus în Programul ”Sprijin pentru România”.

Suma este de 700 de lei pentru fiecare pensionar din această categorie. Condiția este să aibă venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună. Banii se acordă atât pensionarilor din sistemul public, cât și din cel militar.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a precizat că se vor da în tipărire cupoanele.

”Pe aceste cupoane, aceia care se încadrează, adică cei cu venituri până la 2.000 lei, vor regăsi şi suma de 700 lei pe care o vor primii în luna iulie, odată cu pensia aferenta lunii iulie”, a menționat ministrul.

Măsura face parte din Pachetul Sprijin pentru România, care mai prevede, printre altele, și acordarea de vouchere electronice în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, adică de patru ori în acest an, persoanelor cu venituri mici.

Cum se acordă ajutorul financiar pentru pensionari

Ajutorul se acordă o singură dată, în luna iulie a anului 2022. Are valoarea de 700 lei.

Beneficiari sunt pensionarii din sistemul public și al pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Potrivit OUG adoptate de Guvern la începutul lunii iunie, sunt luate în calcul veniturile lunare obținute din:

  • pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022
  • pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022
  • drepturi acordate în baza unor legi cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale
  • din indemnizația socială pentru pensionari (acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare)
  •  salarii şi asimilate salariilor, realizate în luna aprilie 2022

Ajutorul financiar se acordă în situația în care veniturile lunare amintite mai sus, însumate, sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Se plătește, din oficiu, în luna iulie 2022, odată cu plata drepturilor aferente acestei luni, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Finanțarea este din bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații.

Alte condiții de plată a ajutorului de 700 de lei – precizările Casei de Pensii

  • În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte.
  • Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral (700 lei), chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracțiuni de lună.
  • La stabilirea plafonului de 2000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie.
  • Ajutorul financiar se acordă pensionarilor și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, aflați în evidența caselor teritoriale de pensii/caselor de pensii sectoriale, care au domiciliul în România. Persoanele care au locul de ședere obișnuită în străinătate nu beneficiază de acesta.
  • Ajutorul financiar nu intră în calculul contribuției bănești individuale în vederea obținerii unui bilet de tratament balnear și nu este supus executării silite.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax