Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 30.000 de doze de vaccin împotriva gripei, repartizate județului Alba. Cum se desfășoară campania de vaccinare gratuită

Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

Județului Alba i-au fost repartizate 32.021 de doze de vaccin împotriva gripei, din care au fost distribuite deocamdată medicilor de familie 16.373 doze, a anunțat Direcția pentru Sănătate Publică (DSP) Alba.

Ministerul Sănătăţii a achiziționat un număr de 1,5 milioane de doze de vaccin gripal sezonier. 2022 este primul an în care întreaga cantitate de vaccin comandată de Ministerul Sănătății ajunge la direcțiile de sănătate publică și, respectiv, în cabinetele medicilor de familie, începând cu luna septembrie.

În acest sezon este utilizat vaccinul Influvac Tetra, suspensie injectabilă în seringă preumplută, un vaccin gripal tetravalent care conține antigene de suprafață (inactivate) de virus gripal (hemaglutinină și neuroaminidază) din următoarele tulpini:

  • A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-tulpină similară (A/Victoria/2570/2019, IVR-215)
  • A/Cambodgia/e0826360/2020 (H3N2)-tulpină similară (A/Cambodgia/e0826360/2020, IVR-224)
  • B/Washington/02/2019-tulpină similară (B/Washington/02/2019, tip sălbatic)
  • B/Phuket/3073/2013-tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic).

Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2022/2023, potrivit DSP.

Campania de vaccinare antigripală gratuită

Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unitățile sanitare cu paturi și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Repartizarea vaccinului gripal se va realiza cu prioritate pentru cabinetele medicilor de familie, personalul din unităţile sanitare, personalul din unităţile sanitare ambulatorii şi serviciile de ambulanţă, inclusiv pentru salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, pentru persoanele, adulţii şi copiii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt.

Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere, mai precizează DSP.

”Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an înainte ca virusul gripal să se răspândească în comunitatea în care locuiți. Lunile septembrie și octombrie sunt, în general, perioade bune pentru a fi vaccinat împotriva gripei. În mod ideal, toată lumea ar trebui să fie vaccinată până la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, chiar dacă nu vă puteți vaccina până în luna noiembrie sau mai târziu, vaccinarea este totuși recomandată, deoarece gripa atinge vârful cel mai frecvent în luna februarie și poate continua până în luna mai.

Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale.În rândul adulților sănătoși, vaccinul antigripal oferă protecție, chiar și atunci când virusurile circulante nu se potrivesc exact cu virusurile vaccinate. În rândul vârstnicilor, vaccinarea antigripală poate fi mai puțin eficientă în prevenirea bolilor, dar reduce severitatea bolii și incidența complicațiilor și a deceselor. Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc crescut de complicații ale gripei și pentru persoanele care locuiesc cu persoane cu risc crescut sau care au grijă de acestea.

Vaccinul antigripal ajută sistemul imunitar să producă anticorpi (proteine care combat infecția). Dacă vi s-a administrat vaccinul antigripal și intrați în contact cu virusul gripal, vaccinul vă poate feri de îmbolnăvire”, potrivit sursei citate.

Grupe de populație pentru care se poate face vaccinare gratuită

Grupele populaţionale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală, sezon 2022-2023:

  • 1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane
  • 2. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni
  • 3. Gravide
  • 4. Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai instituţiilor de ocrotire (copii sau batrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii
  • 5. Persoane, adulti şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;
  • 6. Persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Simptomele gripei

În cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului. Persoanele care prezintă infecții respiratorii trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații și chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede și femei gravide.

Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomerațiilor, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax