Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Peste 30.000 de lei pentru Congresul Tinerilor Basarabeni, Ziua Romilor şi Green Fashion Show la Alba Iulia


Publicat

Alba Iulia, latura de vest, cetate

Primăria Alba Iulia cere aprobare Consiliului Local, în şedinţa din 22 martie, pentru alocarea unor sume necesare desfăşurării a trei evenimente în acest an. Suma totală este estimată la 31.000 de lei. Este vorba despre Congresul Tinerilor Basarabeni din România, Ziua Internaţională a Romilor şi Green Fashion Show.

Congresul Tinerilor Basarabeni din România: 30 martie – 1 aprilie

Se solicită până la 14.000 lei din bugetul local pe anul 2018 pentru organizarea evenimentului Congresul Tinerilor Basarabeni din România, ediţia a VII-a, iniţiat de Organizaţia Studenţilor şi Liceenilor Basarabeni din Alba. Evenimentul se desfăşoară în perioada 30 martie – 1 aprilie.

Congresul Tinerilor Basarabeni din România este un eveniment ajuns la a VII-a ediţie, organiza în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba şi Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Vor fi prezentate şi dezbătute subiecte istorice, culturale, sociale, ce vizează în primul rând tinerii basarabeni din România, dar şi cei din Republica Moldova.

Vor fi reuniţi tineri basarabeni, reprezntanţi ai organizaţiilor studenţeşti din România şi Republica Moldova, pentru abordarea diferitelor probleme identificate şi căutarea unor soluţii de rezolvare, se arată în documentaţia de proiect.

Dezbaterile vor permite aprofundarea cunoştinţelor tinerilor basarabeni despre unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918.

Costurile ce vor fi acoperite din bugetul local la municipiului sunt pentru achiziţia serviciilor de cazare pentru 35 persoane şi masă (55 persoane). În total, sunt circa 100 de participanţi şi beneficiari.

Congresul începe vineri, 30 martie, de la ora 10.00, în sala A9 a Universităţii “1 Decembrie 1918”, cu dezbateri (ora 18.00) şi jocuri de inteligenţă (ora 14.00). A doua zi, pe 31 martie, vor fi activităţi informale: excursie în Cetatea Alba Carolina, joc pe echipe pe teme de istorie (ora 15.00), momente artistice. De asemenea, participanţii vor dansa Hora Unirii, în Piaţa Toboşarului (ora 14.00, sâmbătă).

Ziua Internaţională a Romilor – 8 aprilie

Suma solicitată este de până la 10.000 de lei pentru Ziua Internaţională a Romilor – 8 aprilie, eveniment organizat de Asociaţia Romilor din Alba Iulia “Aven Sheavale” Veniţi Băieţi. Ideea de a sărbători Ziua Internaţională a Romilor a luat naştere la Londra în 1971, la primul congres internaţional al romilor. Evenimentul de la Alba Iulia va cuprinde masă festivă pentru persoane din comunitatea de romi, muzică ţigănească cu formaţie, concurs de obiceiuri şi tradiţii pentru copii. Bugetul estimat de asociaţie este de 13.000 de lei din care 8.500 de lei pentru masa festivă, 3000 lei muzica şi 1.500 lei premii concurs. Evenimentul se desfăşoară pe 8 aprilie, de la ora 15.00.

Green Fashion Show – 25 aprilie

Pentru pentru servicii aferente unui recital muzical în cadrul Green Fashion Show 2018, organizat de Agenţia Locală a Energiei Alba, în 25 aprilie, la Alba Mall, suma solicitată este de până la 7000 de lei din bugetul local. Evenimentul face parte din Campania eCOol şi sunt aşteptaţi peste 1000 de spectatori şi 200 participanţi la concurs (liceeni). Campania vizează sensibilizarea elevilor şi a cadrelor didactice privind necesitatea protecţiei mediului înconjurător. Vor fi implicaţi într-o activitate ce presupune valorificarea artistică a materialelor reciclate / reciclabile, dar şi lucrul în echipă.

Green Fashion Show a ajuns la ediţia a 9-a. Este un spectacol-concurs ce încheie campania ECOol – o competiţie pe teme ecologice, centrată pe liceele din Alba Iulia, dar la care pot participa şi licee din judeţul Alba. Liceenii practic realizează creaţii vestimentare confecţionate din materiale reciclabile / reciclate şi le prezintă în spectacolul-concurs Green Fashion Show.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Decizie majoră în Parlamentul European, de care pot beneficia locuitorii din Apuseni. Bani pentru proiectele de gaze naturale

Publicat

Parlamentul European a votat un amendament crucial pentru România, legat de modul în care țara noastră poate folosi banii europeni din Fondul pentru tranziție justă, adică bugetul special dedicat modernizării industriei poluatoare în vederea aplicării politicii ecologiste Green Deal. Acest lucru este foarte important pentru o mare parte a județului Alba: zona Munților Apuseni. 

Un amendament inițiat de mai mulți europarlamentari români din Renew prevede că acești bani vor putea fi folosiți și pentru finanțarea unor proiecte bazate pe gazele naturale în regiunile care se bazează acum pe extracția de cărbune, potrivit G4Media.ro.

În plus, Parlamentul European a votat și creșterea sumei alocate României, de la alocarea inițială propusă de Comisia Europeană de 1,7 miliarde de euro la 3,5 miliarde de euro.

Pentru România, unul dintre marile obiective este să convingă UE să accepte gazul ca soluție de tranziție către atingerea obiectivelor cuprinse în Green Deal.

Altfel spus, să accepte utilizarea fondurilor europene pentru investiții în tehnologizarea centralelor care produc energie pe bază de cărbune sau petrol și adaptarea lor la gaz.

În Alba, 22 de administrații locale ((orașele Cîmpeni, Abrud și Baia de Arieș și comunele Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Scărișoara, Sohodol, Vadu Moților și Vidra) s-au asociat pentru a avea mai multe șanse în discuțiile cu Guvernul și cu reprezentanții furnizorului. Introducerea gazului metan în gospodării ar putea dura câțiva ani, asta dacă se va face.

De la înființare, asociația a avut mai multe întâlniri la care au participa și primarii din zonă și a purtat o corespondeță cu Guvernul și cu furnizorii de gaze.

Un alt pas este o lege al cărei inițiator e deputatul PNL de Alba, Florin Roman și care presupune ca ADR Centru și Investiții Teritoriale Integrate (ITI) Moții Țara de Piatră să devină Autorități de Management pilot în absorbția fondurilor europene, în perioada de alocare 2021-2027.

Legea a fost promulgată de președinte.

Asta înseamnă că fondurile europene (inclusiv cele din Green Deal) vor fi accesate mult mai facil, iar prioritizarea se face de la nivelul celor cinci județe care au în componență Munții Apuseni.

Problema introducerii gazului metan în Munții Apuseni a fost mult timp și pe agenda reprezentanților PSD, printre care Ioan Dîrzu și Călin Andreș (actualul primar din Câmpeni).

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cea mai familiară voce de televiziune nu se va mai auzi la ProTV. Bebe Cotimanis a plecat la Prima, după 25 de ani

Publicat

Cea mai familiară voce de televiziune din România a părăsit Pro TV.

După 25 de ani în care a fost vocea Pro TV, Bebe Cotimanis se desparte de televiziunea care l-a consacrat, iar din 5 octombrie se va auzi la Prima TV.

Actorul Bebe Cotimanis va fi voice-over și la celelalte televiziuni sportive ale grupului Clever Media – Look Plus, Look Sport, Look Sport 2, Look Sport 3 și Look 4K, toate deținute de omul de afaceri Adrian Tomșa.

Pe lângă voice-over de televiziune, Constantin (Bebe) Cotimanis este un actor foarte prolific și a jucat în filme, seriale și spectacole de teatru.

Foto: Facebook Bebe Cotimanis

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un alegător VA PUTEA VOTA la alegerile locale, chiar dacă sistemul informatic semnalează că a mai votat o dată. Decizie a BEC

Publicat

Noi reglemetări care complică procesul electoral. Biroul Electoral Central (BEC) a decis că o persoană poate vota, chiar dacă sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja.

Potrivit unei hotărâri a BEC, informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedinte secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana.

Vezi și TOATE școlile vor fi închise timp de trei zile, înainte și după alegeri. Cursurile se fac online, părinții pot cere zile libere plătite

Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nici o semnătură, acesta este lăsat să voteze.

Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

BEC a decis, vineri, care este procedura care trebuie urmată în cazul unui alegător în dreptul căruia apare o semnalare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Dacă în momentul în care se introduce CNP-ul alegătorului în sistem apare o alertă că acesta ar mai fi votat la o altă secţie de votare, preşedintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă acest aspect şi să-i atragă atenţia că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

În cazul în care alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia de votare unde apare că ar mai fi votat persoana respectivă.

Dacă preşedintele secţiei de votare unde apare că ar mai fi votat alegptorul respectiv afirmă că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.

Surse: G4Media.ro, News.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primele temperaturi cu ”minus” înregistrate în această toamnă în România. Sâmbătă dimineața au fost – 2,9 grade Celsius

Publicat

Pentru prima dată în această toamnă s-au înregistrat temperaturi sub zero grade Celsius în România. Mercurul termometrelor a scăzut, sâmbătă dimineaţa, la Miercurea Ciuc, până la minus 2,9 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

La Alba Iulia s-au înregistrat minime de 8 grade Celsius în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar la Oașa de 3 grade Celsius. Astăzi, maximele la Alba Iulia vor fi de 23 de grade Celsius, cu cer predominant senin.

Meteorogul de serviciu de la Centrul Meteorologi Regional Sibiu, Cristina Blaga, a declarat pentru AGERPRES că scăderea de temperatură s-a produs pe un fond de cer degajat, cu presiune ridicată şi în urma pătrunderii de aer rece din sector nordic.

Sursa citată a mai precizat că temperaturi negative s-au mai înregistrat şi în alte localităţi din Harghita, respectiv minus 1 grad Celsius la Topliţa şi minus 0,6 grade Celsius la Joseni.

La toate staţiile meteo unde temperaturile au fost negative s-a înregistrat şi brumă. Meteorologul Cristina Blaga a mai precizat că minima înregistrată la Miercurea Ciuc este mai scăzută decât normalul perioadei, dar au mai fost ani când, în aceeaşi zi, mercurul termometrelor a înregistrat valori chiar şi de minus 5 grade Celsius. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate