Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 300 de copii din Alba cu nevoi speciale nu au primit încă ajutorul de la stat. Întârzieri din cauza unor completări în legislaţie

Publicat

copii abuz munca O clarificare în legislaţia privind ajutoarele financiare pentru copiii cu nevoi financiare şi normele de aplicare ce nu au fost încă finalizate în acest caz întârzie virarea banilor la care au dreptul aceste categorii de elevi.

Situaţia se regăseşte şi în Alba, unde peste 300 de copii ar trebui să beneficieze de bani de la stat, lunar, pentru hrană şi rechizite.

Concret, este vorba despre un ordin de ministru ce a clarificat o prevedere ambiguă din lege prin care se stabileşte că aceste plăţi se fac prin Consiliul Judeţean, nu prin consiliile locale. Normele de aplicare ale acestuia nu sunt încă disponibile, cu clarificări privind încadrarea beneficiarilor în condiţiile de ajutor social.

Astfel, autorităţile nu pot vira banii care ar urma să ajungă la părinţii copiilor cu nevoi speciale. Este vorba despre 16,6 lei, alocaţie pentru hrană, pe zi plus 610 lei pe an pentru rechizite şi îmbrăcăminte. Din evaluările Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba, fiecărui copil i-ar reveni, în medie, un sprijin financiar de 480 lei pe lună.

Dintre cei peste 300 de copii din judeţ care ar putea beneficia de aceste alocaţii, nu toţi sunt încadraţi în categorii de handicap, majoritatea având doar dificultăţi de învăţare şi provenind din medii sociale defavorizate.

În cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba, funcţionează Serviciul de Evaluare şi Orientare Şcolară, care se ocupă de atribuirea adaptării curriculare pentru elevii cu nevoi speciale. La cererea părinţilor, în numele copiilor din aceste situaţii, serviciul propune o soluţie de şcolarizare, iar o comisie cu reprezentanţi de la mai multe instituţii (IŞJ, DGASPC, CJ, CSEI) decide asupra recomandării. Se eliberează un certificat pe care-l aplică unitatea şcolară, prin programe speciale.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax