Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 300 de fermieri din Alba vor primi despăgubiri de la stat pentru culturile afectate de secetă. Cererile se depun din noiembrie

Publicat

pamant uscat Până la sfârşitul acestui an, Guvernul intenţionează să plătească despăgubirile pentru culturile afectate de seceta din vară. De ajutorul de stat ar urma să beneficieze peste 300 de fermieri din Alba, majoritatea persoane fizice.

La rectificarea bugetară, Ministerul Agriculturii va primi peste 1 miliard de lei, din care 640 de milioane de lei pentru despăgubiri, care vor fi alocate fermierilor ale căror culturi au fost afectate de seceta din această vară, 106 milioane de lei pentru plata subvenţiei la motorină pentru trimestrul III, iar diferenţa este o sumă pe care Ministerul Agricutlturii a cedat-o bugetului consolidate, la rectificarea precedentă, pentru a ajuta celelalte ministere în procesul de cofinanţare a fondurilor europene, transmit reprezentanţii PSD Alba.

Potrivit acestora, cel mai probabil de la 1 noiembrie se vor primi cereri din partea fermierilor, urmând ca la începutul sau la jumătatea lunii decembrie să se înceapă plăţile către fermieri.

Vezi şi Ministerul Agriculturii va plăti 640 milioane lei fermierilor care au înregistrat pagube după secetă. Când se depun cererile

La nivelul judetului Alba, suprafaţa agricolă afectată de secetă este de 8000 ha şi vor beneficia de aceste despăgubiri 360 fermieri, din care 316 persoane fizice şi 44 persoane juridice.

La culturile principale, despăgubirea, spre exemplu la porumb, nu poate să depăşească 420 de lei la hectar în cazul persoanelor juridice şi 210 lei la hectar în cazul persoanelor fizice. Orice ajutor pe care Ministerul Agriculturii îl acordă unui beneficiar trebuie să se conformeze regulilor ajutorului de stat, potrivit sursei citate.

Categoriile de culturi pentru care se vor acorda despăgubirile sub forma unor ajutoare de stat sunt: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume, plante de nutreţ, păşune şi fâneaţă.

La nivel naţional, suprafaţa terenurilor agricole afectate de secetă, în diverse stadii, se ridică la 1,6 milioane de hectare. Vor beneficia de aceste despăgubiri aproape 174.000 de fermieri, după evaluările pe care le-au făcut direcţiile agricole şi instituţiile care funcţionează în subordinea prefecturilor. Din totalul beneficiarilor, 165.000 sunt persoane fizice.

“Guvernul doreşte să plătească aceste despăgubiri până la sfârşitul anului 2015, pentru că efortul este uriaş. Sunt peste 170 de mii de cereri care trebuie primite, trebuie verificate şi plătite către beneficiari”, a afirmat deputatul Ioan Dîrzu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax