Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 300 de jandarmi, poliţişti şi reprezentanţi ISU din Alba asigură ordinea la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Publicat

pompier

Peste 300 de jandarmi, poliţişti şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Alba vor asigura un climat optim de ordine şi siguranţa participanţilor la manifestările cultural artistice care vor fi organizate la sfârşitul acestei săptămâni în comuna Avram Iancu şi în zona Muntelui Găina.

Jandarmeria Alba recomandă spectatorilor să se delimiteze de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări antisociale şi atrage atenţia că încălcarea prevederilor legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice (Legea nr. 60 din 23 septembrie 1991 republicată) poate atrage răspunderea disciplinară, contravenţională, civilă sau penală, a organizatorilor sau a persoanelor fizice, fiind prevăzute sancţiuni contravenţionale de la 1.000 la 10.000 lei sau pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani.

Misiunile jandarmilor au în vedere asigurarea unui climat de normalitate civică şi de siguranţă pentru participanţii la manifestările cultural artistice şi vor viza în principal prevenirea şi combaterea oricăror fapte care aduc atingere legilor şi normelor de convieţuire socială, îndepărtarea persoanelor aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau care practică cerşetoria, precum şi depistarea, identificarea şi dispunerea măsurilor legale împotriva celor care comit fapte antisociale. „Pentru evitarea apariţiei unor situaţii neplăcute îi invităm pe participanţii la manifestări să acorde o atenţie deosebită bunurilor personale (genţi, poşete, etc.) şi să evite, pe cât posibil, să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia (aparate foto-video, bijuterii, etc.), deoarece aceste evenimente, care implică aglomerări de persoane, reprezintă, de regulă, momente prielnice pentru hoţii din buzunare. De asemenea, le recomandăm să respecte indicaţiile organizatorilor şi forţelor de ordine şi să manifeste răbdare, spirit de solidaritate şi vigilenţă în locurile aglomerate. Totodată, reamintim că vor fi luate măsuri legale împotriva celor care vor fi depistaţi având asupra lor arme de orice fel, artificii sau petarde, împotriva celor care vor arunca obiecte înspre scenele organizate sau care vor forţa dispozitivele şi cordoanele de ordine constituite. În plus, recomandăm celor care vor accede pe Muntele Găina să respecte regulile locului, să nu lase în urma lor resturi menajere depozitate în spaţii neamenajate, să fie echipaţi adecvat (bocanci, un rucsac cu strictul necesar), să nu distrugă mediul înconjurător prin diverse acţiuni neconforme cu protejarea acestuia, să nu aprindă focul în locurile neamenajate, să nu distrugă semnele de orientare turistică şi să nu intre cu autoturismele în zonele marcate.

Orice neregulă constatată poate fi sesizată jandarmeriei prin apel la numărul unic de urgenţă 112 sau direct jandarmilor angrenaţi în asigurarea ordinii şi liniştii publice”, au transmis jandarmii.

Reprezentanţii ISU Alba atenţionează că pot apărea riscuri de producere a incendiilor la spaţiile şi locaţiile temporare unde se utilizează mijloace de încălzire pentru preparare şi servire a hranei, la vegetaţia uscată sau fondul forestier, în zona scenei, dar şi riscul producerii unor accidente rutiere sau alte situaţii de urgenţă determinate de fenomene meteorologice periculoase.

Pentru asigurarea siguranţei cetăţenilor care participă la această manifestare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba desfăşoară misiuni preventive şi de intervenţie, pentru identificarea şi înlăturarea cauzelor, mijloacelor şi substanţelor care pot provoca incendii, explozii sau alte stări de pericol, pentru salvarea persoanelor, evacuarea populaţiei şi bunurilor acestora.

În vederea îndeplinirii misiunilor în condiţii optime, inspectoratul asigură  în localitatea Avram Iancu şi pe muntele Găina, următoarele forţe şi mijloace: 2 ofiţeri, 14 subofiţeri, o autospecială de stingere cu apă; o autospecială grupă operativă, un autocamion de intervenţie, o autospecială primă intervenţie şi comandă; rezervă la Pichetul de Pompieri Cîmpeni; 11 sufofiţeri; două autospeciale de stingere cu apă şi spumă; o ambulanţă SMURD.

Pentru ca bucuria manifestării să nu fie umbrită de evenimente neplăcute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba recomandă tuturor participanţilor următoarele reguli generale:

1. Nu faceţi focul în nici un caz în condiţii de vânt. Pregătiţi focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, acesta fiind permanent supravegheat. Asiguraţi-vă că aţi stins jarul cu apă sau pământ înainte de a pleca;

2. Nu fumaţi niciodată în apropierea materialelor inflamabile şi nu aruncaţi mucurile aprinse decât în locurile special amenajate;

3. În caz de furtună, întrerupeţi orice activităţi în aer liber, intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Dacă nu aveţi această posibilitate, în caz de trăsnete, aşezaţi-vă ghemuit la pământ, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Evitaţi activităţile în preajma râurilor şi pâraielor, nu vă adăpostiţi sub poduri sau copaci, în cazul în care sunteţi surprinşi de averse puternice;

4. În situaţia temperaturilor foarte ridicate, limitaţi consumul de băuturi alcoolice, purtaţi haine uşoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cat mai mult pielea, beţi multe lichide şi protejaţi-vă faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi;

5. Nu aruncaţi resturile menajere decât în locuri amenajate. În situaţia unui incendiu, acestea pot concura la dezvoltarea rapidă a arderii.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va asigura un dispozitiv de ordine publică format din 250 de poliţişti (de la structurile de ordine publică, poliţie rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigaţii criminale, criminalistic şi investigarea fraudelor).

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba coordonarea misiunilor specifice necesare pentru buna desfăşurare a manifestărilor organizate cu acest prilej, va fi asigurată de un grup de lucru, condus de şeful inspectoratului, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea.

Se va urmări, în principal, prevenirea si combaterea faptelor de natură penală sau contravenţională, a oricăror încercări de a se perturba liniştea şi ordinea publică,  verificarea şi asigurarea respectării regulilor generale de comerţ, prevenirea şi combaterea oricăror activităţi ilicite şi luarea măsurilor legale împotriva celor care, profitând de zonele aglomerate comit furturi din buzunare sau din locuri amenajate pentru depozitarea şi valorificarea produselor.

Vor fi luate măsuri pentru descurajarea celor care intenționează să săvârşesc acte şi fapte de natură a pune în pericol sănătatea, integritatea fizică sau chiar viaţa unor persoane şi va fi asigurată securitatea bunurilor depozitate în locurile destinate pentru manifestaţiile cultural – artistice, atât a societăţilor comerciale, cât şi a persoanelor particulare autorizate să efectueze activităţi comerciale.

Se va acţiona pentru  menţinerea unui climat de ordine în zonele unde au loc activităţile cultural – artistice, astfel încât acestea să se desfăşoare în mod normal, fără evenimente negative.

Poliţiştii rutieri vor acţiona cu efective mărite, pe toate traseele de deplasare către comuna Avram Iancu şi spre Muntele Găina, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea accidentelor sau a blocajelor rutiere.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba solicită tuturor persoanelor care participă la această serbare câmpenească să aibă un comportament adecvat, în spiritul respectării normelor de convieţuire socială, a legilor în vigoare, iar pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni vă recomandă să:

– acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale şi să nu lăsaţi bani sau obiectele de valoare la vedere;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în zonele aglomerate şi să vă asiguraţi că nu intră în contact şi nu se îndepărtează însoţite de persoane necunoscute;

– nu consumaţi băuturi alcoolice în exces pentru a evita astfel comiterea de fapte penale sau contravenţionale sau pentru a nu cădea victimă chiar dvs. unor persoane rău intenţionate;

– nu conduceţi autoturisme în stare avansată de oboseală, sub influenţa băuturilor alcoolice ori medicamente sau substanţe care v-ar putea afecta capacitatea de concentrare la volan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax