Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 34.000 de turiști în Alba, în primele cinci luni din 2014. Majoritatea au ales să înnopteze la hoteluri și pensiuni și au stat aproximativ două zile

Publicat

Peste 34.000 de turişti au optat pentru judeţul Alba, ca destinaţie turistică, în primele cinci luni ale anului, potrivit ultimelor date furnizate de Direcția Regională de Statistică Alba. Majoritatea au ales să se cazeze la hoteluri și pensiuni agroturistice şi turistice. În luna mai un număr de 10.170 de turişti au venit să viziteze frumuseţile judeţului. La capitolul înnoptări, numărul acestora a fost în perioada ianuarie – mai de 70.505, mai multe cu 6,6% faţă de aceeași perioadă din 2013. Durata medie a sejurului pentru majoritatea persoanelor care au ales să se relaxeze în judeţul Alba, în primele cinci luni, a fost de 2.1 zile, aceeași ca în 2013.

În luna mai s-au înregistrat 10.170 turişti, cu 841 mai mulţi decât în aceeaşi lună din 2013. Numărul de înnoptări înregistrate în luna a cincea a fost de 21068, în creştere cu 2246 (+11,9%) faţă de luna corespunzătoare din 2013. Durata medie a sejurului în mai 2014 a fost de 2,1 zile, faţă de 2,0 zile cea înregistrată în februarie 2013.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna mai a fost de 20,0% (faţă de 18,3% în mai 2013), pe ţară înregistrându-se un indice de 24,8% (faţă de 21,8% în luna mai 2013).

Totodată, DRS Alba a ținut să transmită următoarele precizări metodologice:

Sosirea unui turist într-o structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii respective, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se consideră o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă.

Înnoptarea reprezintă intervalul de 24 de ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidenţa structurii de cazare turistică şi beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spaţiului ocupat, chiar dacă durata de şedere efectivă este inferioară intervalului menţionat. Sunt avute în vedere şi înnoptările aferente paturilor instalate suplimentar (plătite de turişti).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică exprimă relaţia între capacitatea de cazare în funcţiune şi utilizarea efectivă a acesteia de către turişti, într-o perioadă determinată. Rezultă din calcul prin împărţirea numărului total de înnoptări realizate, la capacitatea de cazare turistică în funcţiune, din perioada respectivă.

Sursa datelor pentru sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică o reprezintă chestionare statistice Turism 1A completate de toate persoanele juridice şi fizice care au în proprietate sau administrează în locaţie de gestiune astfel de structuri. Lista structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, care trebuie să completeze chestionarul statistic este actualizată periodic, cu informaţii privind structurile nou clasificate sau reclasificate, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Din anul 2010, cercetarea statistică referitoare la „Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare”, se adresează structurilor de primire turistică cu o capacitate de minim 10 locuri pat care funcţionează în luna de referinţă .

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax