Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 340 de copii din Alba au fost abuzați, neglijați sau exploatați, anul trecut. Majoritatea, în propriile familii

Publicat

În județul Alba, anul trecut, au fost confirmate 341 de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare prin muncă a copiilor, din 531 de sesizări primite de DGASPC. Majoritatea s-au petrecut în familie.

Opt dintre aceste cazuri au fost de abuz sexual, pe stradă sau la domiciliul agresorului, iar 18 au fost de abuz fizic sau emoțional.

În 12 iunie este celebrată Ziua Mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă, moment ce aduce în atenție importanța protejării minorilor.

La nivelul județului Alba este constituită Echipa Intersectorială Locală pentru prevenirea şi combaterea exploatării prin muncă a copiilor, a violenţei asupra copilului şi a violenţei în familie (EIL) formată din reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor angajate în combaterea exploatării copiilor cu misiunea de a identifica/referi/monitoriza cazurile de muncă a copilului în aria teritorială de competenţă, potrivit DGPASPC.

EIL este coordonată de reprezentantul DGASPC Alba, dar fiecare reprezentant al instituţiilor sau organizaţiilor membre are un rol cheie în combaterea exploatării copiilor prin muncă, fiind un coordonator al acţiunilor din sfera sa de competenţă, responsabil atât cu diseminarea informaţiei specifice către personalul propriu şi al instituţiilor de profil, cât şi cu centralizarea datelor despre cazurile identificate.

În anul 2020, la sediul DGASPC Alba au fost înregistrate 531 de sesizări făcute profesioniști, de persoane fizice, autosesizări sau de copilul în cauză.

În urma analizării acestor sesizări, specialiştii au confirmat 341 de copii victime ale abuzului, neglijării sau exploatării:

  • 312 cazuri au fost de neglijare (în familie)
  • 16 cazuri de abuz fizic (în familie)
  • 8 cazuri de abuz sexual (pe stradă sau la domiciliul agresorului)
  • 2 cazuri de abuz emoțional (în familie)
  • 2 cazuri de exploatare sexuală (în familie)
  • 1 caz de exploatare prin muncă (în familie).

Pentru 38 de minori s-a dispus instituirea plasamentului în regim de urgenţă prin dispoziţia directorului general al DGASPC Alba, iar pentru 34 copii s-a dispus plasamentul prin hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Alba sau prin instanţă de judecată.

Sesizările privind cazurile de exploatare a minorilor, de violență și abuz pot fi făcute la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, în scris, în format electronic la adresa de e-mail: dgaspc@protectiasocialaalba.ro sau sunând la linia telefonică gratuită, disponibilă 24 de ore din 24 – Telefonul Copilului: 0800 820 010.

12 iunie, Ziua Mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă

Convenţia privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor şi acţiunea imediată în vederea eliminării lor a fost adoptată în anul 1999, la cea de a 87–a sesiune a Conferinței Generale a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, iar Parlamentul României adoptă Legea nr. 203, prin care se ratifică această Convenţie, la data 15 noiembrie 2000.

În anul 2002, după publicarea Raportului Global privind piaţa muncii la nivelul întregii lumi în care se arăta că existau 246 de milioane de copii care munceau în mod constant, Organizația Internațională a Muncii de la Geneva a ales ziua de 12 iunie ca Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copilului, pentru a atrage atenția asupra consecinţelor şi gravității folosirii copiilor în diverse activităţi lucrative, care sunt în fapt forme ale exploatării acestora.

Noul raport publicat, în 10 iunie 2021, de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi UNICEF – Exploatarea copiilor prin muncă: estimări globale pentru anul 2020, tendinţe şi perspective viitoare, arată că numărul copiilor exploatați prin muncă a ajuns la 160 de milioane la nivel mondial, cu o creștere de 8,4 milioane în ultimii patru ani, în timp ce milioane de copii sunt expuși riscului ca urmare a impactului pandemiei de COVID-19.

În România, conform Legii 272/2014 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, (republicată) situaţiile de exploatare economică, abuz, neglijare şi a oricărei forme de violenţă trebuie semnalate serviciului public de asistenţă socială sau direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax