Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 400 de persoane din Alba au solicitat loc de muncă în străinătate, anul trecut. Destinaţia preferată a fost Germania, iar majoritatea au lucrat în agricultură

Publicat

În perioada ianuarie – decembrie 2013, un număr de 410 persoane din Alba au solicitat locuri de muncă în străinătate. Cea mai solicitată destinaţie a fost Germania, unde s-a oferit un câştig lunar mai bun, iar solicitanţii au găsit loc de muncă în agricultură. Cei cu studii liceale şi postliceale au depus cele mai multe solicitări pentru a pleca în străinătate, 271 de persoane. 

La nivelul de instruire al solicitantului, a doua categorie de persoane care au cerut un loc de muncă în străinătate a fost cea cu studii primare, gimnaziale şi profesionale, 84 de solicitări, urmată de 55 de persoane înregistrate la categoria studii universitare.

Din totalul de solicitări, respectiv 410, AJOFM Alba a transmis că 197 au fost femei. Luna cea mai solicitată pentru un loc de muncă în Germania a fost mai, cu 54 de cereri, urmată de luna septembrie cu 53 de cereri şi iunie cu 52 de solicitări. Doar un număr de 18 persoane au vrut ca în luna noiembrie să meargă la muncă în afara ţării, fiind şi cel mai mic număr de solicitanţi.

Principalele obstacole pe care le-au întâmpinat lucrătorii români în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în altă ţară europeană asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv.

AJOFM Alba anunţă că în primele 3 trimestre ale acestui an, prin intermediul consilierului Eures s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 343 de persoane, din care 170 femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania, iar ocupaţia cea de muncitor în agricultură.

Pentru aceeaşi ţară şi domeniu de activitate, în trimestrul 4 au fost înregistrate 67 de solicitări, din care 27 au fost făcute de femei.

În urma procedurilor de aplicare ale solicitanţilor, pentru un loc de muncă în străinătate, reprezentanţii AJOFM au precizat că în anul 2013, o persoană şi-a găsit loc de muncă în Elveţia.

„Nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens. De aceea informaţiile agenţiei noastre despre numărul de persoane care au încheiat contracte de muncă în spaţiul european se bazează mai ales pe bunăvoinţa aplicanţilor sau, în cazurile în care procedurile îl presupun, pe feed-back-ul angajatorilor”, mai transmit aceştia.

Protecţia drepturilor cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi sistemele de securitate socială

În decursul celor 12 luni ale anului trecut, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a primit de la persoane fizice interesate 109 cereri pentru eliberarea formularelor europene E301/ U1, în vederea certificării perioadelor de asigurare realizate în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România, pentru obţinerea prestaţiei de şomaj în alte state, acestea fiind eliberate pentru: Spania – 77, Italia – 22, alte ţări – 10.

Pentru certificarea legată de membrii familiei ai unei persoane aflate în şomaj, care trebuie luaţi în considerare la calculul prestaţiilor, în cadrul AJOFM Alba au fost primite 85 de solicitări pentru care s-au completat formularele E302/ U006, formularele fiind eliberate pentru Spania.

Alte formulare eliberate conform Regulamentului 883/ 2004, cu referire la confirmarea înregistrării persoanelor înregistrate la AJOFM Alba şi indemnizate în alt stat membru au fost în număr de 23.

Consilierul EURES specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă, oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă:

– obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure, facilitând întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă ăi angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre UE

– servicii gratuite de mediere privind încadrarea în muncă în străinătate

– informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax