Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 400 de șoferi amendați de Poliția Alba, într-o săptămână. Au fost surprinși cu telefonul mobil la volan sau fără centură

Publicat

Peste 400 de șoferi au fost amendați de polițiștii din Alba, săptămâna trecută, în cadrul unei acțiuni organizate pentru prevenirea accidentelor produse din cauza folosirii necorespunzătoare a telefoanelor mobile și a altor dispozitive tehnice, în timpul șofatului. Activitățile au avut loc în cadrul Campaniei „Focus on the road”, prevăzută în calendarul de acțiuni T.I.S.P.O.L.

În perioada 16 – 22 septembrie 2019, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat acțiuni pentru creșterea siguranței rutiere și pentru conștientizarea conducătorilor auto cu privire la pericolele la care se expun atunci când folosesc telefoanele mobile sau alte device-uri, în timpul șofatului, transmite IPJ Alba. Totodată, polițiștii au urmărit și modul în care conducătorii auto folosesc centura de siguranţă şi dispozitivelor de fixare, omologate, pentru copii.

Vezi și VIDEO: Polițiștii din Alba au oprit în trafic șoferii care foloseau telefoanele mobile la volan. Ce amenzi aduce noul cod rutier

În această perioadă au fost sancționați 71 de conducători auto care au fost depistați în timp ce foloseau telefonul mobil și 333 de participanți la trafic care nu foloseau centura de siguranță.

Alți 461 de șoferi au fost amendați pentru alte abateri de natură contravențională, de la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba reamintește faptul că, începând cu data de 12 octombrie 2019, vor intra în vigoare modificările Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care prevăd sancțiuni mai dure pentru cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului.

Astfel, potrivit noilor reglementări, este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod, atât a telefonului mobil cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.

Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul.

Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax