Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 5.000 de turiști au vizitat Alba, în luna ianuarie. Majoritatea s-au cazat la hoteluri și pensiuni și au stat aproximativ două zile

Publicat

Peste 5.000 de turişti au optat pentru judeţul Alba, ca destinaţie turistică, în luna ianuarie, potrivit ultimelor date furnizate de Direcția Regională de Statistică Alba. Majoritatea au ales să se cazeze la hoteluri și pensiuni turistice și agroturistice. La capitolul înnoptări, numărul acestora a fost în luna ianuarie de 10.252 în scădere cu 275 (-2,6%) faţă de luna corespunzătoare din 2013. Durata medie a sejurului pentru majoritatea persoanelor care au ales să se relaxeze în judeţul Alba, în prima lună a anului, a fost de 2.0 zile, în 2013 aceasta fiind de 2,2 zile.

Potrivit datelor centralizate de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna ianuarie 2014 a fost de 11,6% (faţă de 12,1% în ianuarie 2013), pe ţară înregistrându-se un indice de 15,7% (faţă de 16,5% în luna ianuarie 2013).

Totodată, DRS Alba a ținut să transmită următoaree precizări metodologice:

Sosirea unui turist într-o structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii respective, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se consideră o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă.

Înnoptarea reprezintă intervalul de 24 de ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidenţa structurii de cazare turistică şi beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spaţiului ocupat, chiar dacă durata de şedere efectivă este inferioară intervalului menţionat. Sunt avute în vedere şi înnoptările aferente paturilor instalate suplimentar (plătite de turişti).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică exprimă relaţia între capacitatea de cazare în funcţiune şi utilizarea efectivă a acesteia de către turişti, într-o perioadă determinată. Rezultă din calcul prin împărţirea numărului total de înnoptări realizate, la capacitatea de cazare turistică în funcţiune, din perioada respectivă.

Sursa datelor pentru sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică o reprezintă chestionare statistice Turism 1A completate de toate persoanele juridice şi fizice care au în proprietate sau administrează în locaţie de gestiune astfel de structuri. Lista structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, care trebuie să completeze chestionarul statistic este actualizată periodic, cu informaţii privind structurile nou clasificate sau reclasificate, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Din anul 2010, cercetarea statistică referitoare la „Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare”, se adresează structurilor de primire turistică cu o capacitate de minim 10 locuri pat care funcţionează în luna de referinţă .

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax