Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 50 de legumicultori au fost informaţi despre noutăţi în agricultură, la o întâlnire organizată de CAJ Alba. Detalii despre culturi şi legislaţie

Publicat

DSCN0026 Peste 50 de legumicultori, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba și specialişti din agricultură au participat la o întâlnire organizată de Camera Agricolă Judeţeană (CAJ) Alba, privind noi tehnologii de fertilizare şi întreţinere a legumelor în spaţii protejate şi în câmp, respectiv hibrizi profesionali de legume ai firmei Rijk Zwaan din Olanda.

În deschiderea evenimentului, directorul CAJ Alba, Mirela Nemeş, a făcut referire la legea care reglementează modul de desfăşurare a activităţilor economice de valorificare a produselor agricole proprii. Au fost făcute precizări privind noţiunea de atestat de producător şi carnet de comercializare şi s-a pus accentul pe necesitatea organizării legumicultorilor într- o structură asociativă. Atestatul de producător eliberat de primării la solicitarea producătorilor agricoli se va elibera şi cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale.

Coordonator la Unitatea fitosanitară Alba, Dan Galatâr, a informat legumicultorii cu privire la cerinţele legale pe care trebuie să le îndeplinească atunci când folosesc produse de protecţia plantelor (SMR 9). Fermierii trebuie să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate, să nu aplice tratamente în zonele de protecţie a resurselor de apă şi în alte zone protejate, să respecte condiţiile de depozitare, manipulare si utilizare a pesticidelor.

Produsele de protecţie a plantelor clasificate ca toxice vor fi utilizate numai de persoane care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestora. Toţi fermierii care utilizează produse de protecţia plantelor au obligaţia de a ţine un registru de evidenţă a tratamentelor efectuate.

Reprezentanţii firmei Holland Farming Agro, unul dintre cei mai importanţi furnizori de seminţe de legume, flori, îngrăşăminte chimice şi fertilizanţi foliari, au făcut o prezentare a celor mai noi hibrizi de legume pentru cultura în sere, solarii şi câmp. S-au făcut recomandări legate de tehnologia culturii pentru speciile legumicole cele mai cultivate în zona judeţului.

S-a insistat asupra faptului că pentru obţinerea unor culturi timpurii profitabile, în stabilirea tehnologiei de cultură se pleacă de la momentul recoltării, în funcţie de care stabilim perioada de înfiinţare, iar la alegerea hibridului şi tehnologia aplicată se ţine cont de zonă şi de sol. În legumicultură echilibrul dintre apă – sol- plantă, garantează producţia. Au fost făcute recomandări privind fertilizarea culturilor precizându-se faptul că aceasta se face diferenţiat pentru fiecare hibrid cultivat.

Fermierii interesaţi de cele prezentate au adresat întrebări legate de cultura legumelor în solarii, scheme de fertilizare, au solicitat reprzentanţilor firmei tehnologii cadru de cultivare a legumelor sub forma unor pliante sau broşuri. De asemenea au fost interesaţi şi de reţeaua de distribuţie al produselor olandeze în judeţul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax